Δώρα στις αθηναϊκές εφημερίδες του 1900

Facebook Twitter
0

Από το www.24grammata.com

“Σας φαίνονται υπερβολικές όλες αυτές οι προσφορές των σημερινών εφημερίδων;  Θεωρείτε ότι τα dvd’s, τα ταξίδια, τα  αυτοκίνητα αλλά και οι κατσαρόλες δεν έχουν σχέση με το λειτούργημα της ενημέρωσης; Νομίζετε ότι ο Τύπος έχασε, πλέον, το ρόλο του; ¨Ίσως να έχετε δίκιο, αλλά σίγουρα δεν είναι μια νέα αντίληψη προώθησης των εφημερίδων, που ήρθε να ταράξει τα, μέχρι τώρα, χρηστά (;) δημοσιογραφικά  ήθη

Ο πιο λαοφιλής δημοσιογράφος της εποχής του 1900 – 1930 ήταν ο Πέτρος Γιάνναρος, εκδότης επί 30 χρόνια της «Εσπερινής», της πρώτης σε κυκλοφορία  εφημερίδας. Ο κόσμος δεν του είχε πολύ εμπιστοσύνη, αλλά τον διάβαζε ανελλιπώς. Οι χιλιάδες αναγνώστες του ζητούσαν την εφημερίδα από τους εφημεριδοπώλες  με την προσταγή: «δώσε μου τον ψεύτη  τον Γιάνναρο». Σαγήνευε τον κόσμο με τους κτυπητούς τίτλους, τις υπερβολές και τα πολύχρωμα ολοσέλιδα. Χαρακτηριστικό της ποιότητας του ήταν το παρακάτω περιστατικό: Το 1903 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο η υπόθεση ενός γερμανού ναύτη, που είχε σκοτώσει έναν ομοεθνή του (έγκλημα Λορελάυ). Ο Γιάνναρος στέλνει τους καλύτερους ρεπόρτερ για να συγκεντρώσουν το υλικό. Ελα, όμως, που δεν έχει φωτογραφία του φονιά. Χωρίς να διστάσει βρήκε μια φωτογραφία ενός τυχαίου γενειοφόρου ναυτικού και ετοιμάζεται να τη δημοσιεύσει. Οι ρεπόρτερ, όμως, εναντιώνονται, γιατί ο Γερμανός φονιάς δεν είχε γένια. Τότε ο Γιάνναρος, ατάραχος, φωνάζει τον πιεστή και του ζητάει να βγάλει τα γένια με το σκαρπέλο.Την άλλη μέρα η Εσπερινή σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, λόγω της αποκλειστικης φωτογραφιας του «φονια».

Οι αναγνώστες του τον λάτρευαν, γιατί εκτός από παραμυθια τους έδινε και δώρα: ραπτομηχανες, βιβλία, λαχεία του στόλου, αλλά και οικόπεδα στην Πετρούπολη (η περιοχή της Αττικής πήρε το όνομα της από το όνομα του Πέτρου Γιανναρου). Για να αποκτήσεις ένα οικοπέδο, στην Πετρούπολη του 1934, χρειαζόσουν 30 κουπόνια της εφ. Εσπερινή και 100δρχ. μηνιαίως (μήπως νομίζατε ότι τέτοιες τεχνικές ανήκουν, αποκλειστικά, στο σύγχρονο marketing;) Μάλιστα, οι δικαιούχοι θα συμμετείχαν στην κλήρωση δυο πολυτελών κατοικιών, που θα έχτιζε η εφημερίδα. Τελικά, ο υιός του Πέτρου, ο Αλέξανδρος Γιάνναρος θα χρεοκοπήσει την οικογενειακή επιχείρηση, οι δικαιούχοι θα περάσουν τα πάνδεινα για να κατοχυρώσουν τα οικόπεδα τους. Το 1935 η εφημεριδα θα κλείσει αφήνοντας τους δημοσιογράφους απλήρωτους,  ενώ ο  Αλέξανδρος Γιάνναρος  ηγήθηκε  της φασιστικής νεολαίας του Μεταξά (τα λαμόγια πάντα έβρισκαν τον τρόπο να «τρουπώσουν»)”

Γιώργος Σωτ. Δαμιανός

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ