ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Facebook: H αρχή του τέλους

Facebook Twitter
0

Από τον Ρόμπερτ Σάιραν

Το τελευταίο εξάμηνο, οι χρήστες του Facebook αυξήθηκαν κατά 150 εκατομμύρια, αγγίζοντας συνολικά τα 750 εκατομμύρια. Φαίνεται, ωστόσο, πως η εποχή της αλματώδους επέκτασης του δημοφιλούς δικτύου φτάνει στο τέλος της. Η επιβράδυνση της ανάπτυξής του είναι γεγονός. Χαρακτηριστικό είναι ότι για να διπλασιαστούν οι χρήστες από τα 100 εκατ. στα 200 εκατ. χρειάστηκαν οκτώ μήνες, ενώ για τον τελευταίο διπλασιασμό των χρηστών χρειάστηκε ενάμισι χρόνος.

Συνήθως, οι εταιρείες νέων τεχνολογιών ακολουθούν τη φημισμένη καμπύλη S. Λίγοι είναι οι καταναλωτές που δοκιμάζουν τις νέες τεχνολογίες αμέσως, ενώ λίγοι είναι και αυτοί που μένουν τελευταίοι. Οι περισσότεροι τις δοκιμάζουν κάπου στη μέση. Εάν το Facebook συνεχίσει έτσι -κατά πως φαίνεται- η ανάπτυξή του θα σταματήσει στο ένα δισεκατομμύριο τακτικούς χρήστες.

Βέβαια, μπορεί οι όροι του παιχνιδιού να ανατραπούν και τα ανταγωνιστικά κοινωνικά δίκτυα αποκτήσουν το προβάδισμα στις τάσεις αποσπώντας μερίδιο αγοράς από το Facebook. Ή, στην ιδανική περίπτωση για το Facebook, μπορεί η Κίνα να επιτρέψει την πρόσβαση του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου στη χώρα, ανοίγοντας την πόρτα σε μια τεράστια αγορά. Επιπλέον, περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο αλλά δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο. Εάν αρχίσουν να χρησιμοποιούν μαζικά τα smartphones που προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο, το Facebook θα είναι από τους κερδισμένους, καθώς θα προσελκύσει εκατομμύρια νέους χρήστες.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια δεύτερη μεταβλητή -ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποιείται ένα δίκτυο. Οι σημερινοί χρήστες του Facebook «ανεβάζουν» καθημερινά 4 δισ. φωτογραφίες, ενημερώσεις κατάστασης (status updates) και συζητήσεις. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ιστοσελίδας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο όγκος των πληροφοριών που μοιράζονται οι χρήστες διπλασιάζεται κάθε χρόνο και θα συνεχίζει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό.

Για πόσο όμως; Ο αριθμός των μηνυμάτων που λαμβάνονται ανά άτομο, ανεξαρτήτως μέσου, αυξήθηκε κατά περίπου 1.000 φορές τους δύο τελευταίους αιώνες (ως το 2000), σύμφωνα με τον Αντριου Οντλίζκο, ακαδημαϊκό και πρώην ερευνητή της AT&T Labs. Η αύξηση αυτή αναλογεί σε 5% ετησίως, κατά μέσο όρο. Τα μεγάλα άλματα που διαδέχθηκαν σπουδαίες ανακαλύψεις, όπως τον τηλέγραφο ή το τηλέφωνο, συνήθως καταλήγουν σε ανάπτυξη με πολύ αργούς ρυθμούς. Επιπλέον, η Cisco επισημαίνει ότι την τελευταία πενταετία η κυκλοφορία (traffic) στο διαδίκτυο αυξάνεται «μόλις» κατά 50% ετησίως και υποστηρίζει ότι ο ρυθμός αυτός μειώνεται. Το σίγουρο είναι ότι το Facebook δεν μπορεί να αναπτυχθεί γρηγορότερα από την κυκλοφορία στο διαδίκτυο.

Η αξία του Facebook αποτιμάται σήμερα στα 80 δισ. δολάρια στην γκρίζα αγορά, δηλαδή στο 100πλάσιο των περσινών της κερδών. Όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής της εταιρείας, το πιθανότερο είναι ότι έως το 2012 θα έχει προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή. Ίσως ο Ζούκερμπεργκ θέλει να βεβαιωθεί ότι η εταιρεία του θα προλάβει να μπει στο χρηματιστήριο προτού οι μηχανές της αρχίσουν να κόβουν ταχύτητα.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Μετάφραση: Ναυτεμπορική


Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ