ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Homo Ludens

Facebook Twitter
0

Homo Ludens

 Από η μια Δεκαετία η άλλη

Λέει ο Καρούζος, «Μα η ποίηση είναι η εξακολούθηση της παιδικότητας έως θανάτου». Λέει ο Debord, «Η παιδική ηλικία; Ω, μα δεν βγήκαμε ποτέ από αυτή». Με κάθε σοβαρότητα, απαιτούμε παιχνίδια, λέω, έλεγα, θα λέω, κι είχα πει τότε που δεν είχα ακόμη διαβάσει το Homo Ludens/ Ο Παίζων Άνθρωπος, του Johan Huizinga  – άντε να το προφέρεις!, ο Μάνος Γιαννόπουλος τα κατάφερνε καλά μόνο μετά το δεύτερο σκοτς, εγώ χρειαζόμουν απαραιτήτως τέσσερα ιρλανδέζικα μέχρι να μου λυθεί η γλώσσα, ενώ ο Ευτύχιος Σκυλίτσης το έλεγε μεμιάς και άνευ αλκοόλ, λόγω μουσικολογικών σπουδών, ναι, ναι, το πρόφερε ακώλυτα και με την άνεση που επεδείκνυε ένας Mick Jagger αίφνης όταν έψελνε τα blues.

 

Πότε Χουιζίνγκα, πότε Χάιζινχα, το γεγονός παραμένει ότι το βιβλίο του Ολλανδού φιλόσοφου ήταν για μένα ευαγγέλιο, και παραμένει. Κάθε βιβλίο που φρόντισα να αποτελέσει άλλοθι σε αποκοτιές, ατασθαλίες, απερισκεψίες, αφροσύνες ήταν είναι παραμένει ευαγγέλιο. Τι άλλωστε είναι τα βιβλία αν όχι εξαίσια άλλοθι; Αν όχι ο Perry Mason και ο Ορέστης Λαμπίρης zusammen με ενδυμασία Borges; Γιατί διαβάζουμε, αν όχι για να επινοούμε επιχειρήματα που θα μας αθωώσουν στα ίδια μας τα μάτια; Τι πιο θαλπερά ευπρόσδεκτο από το να πετυχαίνεις σ’ ένα τούβλο εννιακοσίων σελίδων τρία, τέσσερα τρανταχτά τεκμήρια αθωότητας για ό,τι τάχατες εγκληματικό διέπραξες; Ω, θεοί, ας μην με προικίσετε ποτέ σε σάπια σύνεση, ας μην με απαλλάξετε ποτέ από την άδολη χαρά να κάνω του κεφαλιού μου, ας μην με απομακρύνετε ποτέ από τούτη την ολέθρια παλιοπαρέα ανωρίμων παίδων που πεσσεύουν χαλώντας τόσο χαρωπά το χρόνο (τους);

 

Πας, Παθ ή Παζ ήταν ένα από τα τρελά τριλίμματα που τριζοβολούσαν μες στο ξερόχλωρο κεφάλι μου σχεδόν όλη τη δεκαετία του Ογδόντα, καθότι εξεδίδοντο διαρκώς στην Αθήνα της εν λόγω δεκαετίας βιβλία του Μεξικανού Μαιτρ Octavio Paz, και το ένα εξώφυλλο τον έλεγε Πας, το άλλο Παθ, το τρίτο Παζ, και φτου κι απ’ την αρχή, και τότε ήταν που αναθάρρησαν οι πρώιμοι politically correct και άξαφνα, χρυσαφένια μου, αγάπη μου εσύ, λατρεία λατρεμένη μου, μας κάνουνε Ουέλς τον κοτζαμάν Ουέλλες, και αφιονίζονται και θέλουν αίμα δεν τους φτάνει αυτό θέλουν κι άλλο και κάνουνε Γκάλιβερ τον Γκιούλιβερ σιγά ρε παιδιά ήρεμα πώς κάνετε έτσι αλλά αυτοί τίποτα απηνείς αυτοί σιδερόφραχτοι διορθωτές των πάντων αφήστε μας ρε παιδιά να τα λέμε όπως θέλουμε όχι αυτοί αφήστε μας στην πλάνη μας όχι αυτοί αφήστε ρε ήσυχα τα λάθη μας όχι αυτοί μας κάνανε καρδούλα μου Σων τον Σην τον Κόννερυ τον Σην μας τονε κάνανε Σων και σκίσανε τα πρέκια της αθώας αθωότητάς μας μάτωσε η ψυχή μου σου λέω πάει πια ηττήθηκα πέθανα σωριάστηκα έχασα το φως μου ήταν η χαριστική βολή λίγο έλειψε να πάρω των ομματιών μου μαύρη πέτρα πίσω μου να ρίξω να πάω στην ξένη αλήτης εκατήντησα εν ταις αλλοδαπαίς να πω κι εγώ όταν πια κάνανε οι μοβόροι Γκρέιαμ τον Γκράχαμ

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Εγωπάθεια σε Δεύτερο Ενικό

Αρχείο
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ