ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Η φιλολογία στην εξουσία! / Ο Γ. Μπαμπινιώτης στο Υπουργείο Παιδείας

Facebook Twitter
0

via http://monopressgr.wordpress.com/

Ο νέος Υπουργός Παιδείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, δεν χρειάζεται συστάσεις. Εδώ και δυο δεκαετίες αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ακαδημαϊκές περσόνες. Καθηγητής-σταρ στη Φιλοσοφική, δημιούργησε μύθο. Όσοι περάσαμε από τα γκρίζα της αμφιθέατρα θυμόμαστε όρθιους και κρεμασμένους στα παράθυρα φοιτητές να κρατούν σημειώσεις από τα μαθήματα-διαλέξεις του επώνυμου γλωσσολόγου.

Ο Μπαμπινιώτης παράλληλα, έλαμψε και στο τηλεοπτικό πεδίο, σε εκπομπές για την ελληνική γλώσσα. Εξάλλου, η επιστημονική του εγκυρότητα εκλαϊκεύτηκε πολλές φορές και στην επιφυλλιδογραφία του στο κυριακάτικο Βήμα. Εθνικός λεξικογράφος και πρωταγωνιστής ενός νεογλωσσικού διχασμού εθνικών και κοινωνικών προεκτάσεων (1998), με αφορμή τα λήμματα Βούλγαροι και Πόντιοι που περιλάμβανε το ευπώλητο λεξικό του, είχε πάντα την ικανότητα να εντυπωσιάζει και να ελίσσεται με διπλωματικότητα, μολονότι συχνά του έλειπε η ουσία.

Πλασάροντας εαυτόν στον δημόσιο χώρο ως αυθεντία και με την υπερκομματική του ιδιότητα ως ασφαλές διαβατήριο στα χρόνια της παρακμιακής Μεταπολίτευσης, ο νέος Υπουργός Παιδείας στο παρελθόν ανέλαβε πολλές υπεύθυνες θέσεις (Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Πρόεδρος στα Αρσάκεια Σχολεία, Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, επικεφαλής του Συμβουλίου Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης), από τις οποίες του δόθηκε, αν μη τι άλλο, η ευκαιρία να εφαρμόσει τις ιδέες του για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Όνομα – θεσμός


Γνωρίζοντας πολύ καλά κατά πού φυσάει ο άνεμος, ανήκε σε εκείνες τις περιπτώσεις διανοουμένων που συνέλαβαν πολύ νωρίτερα από τα κομματικά επιτελεία την έννοια της συναίνεσης. Δεν δυσκολεύτηκε να εξαργυρώσει το ατομικό του brand με κυβερνήσεις τόσο Ν.Δ όσο και ΠΑΣΟΚ. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το όνομά του μετεβλήθη σε θεσμό. Για να αποκτήσει αυτές τις περγαμηνές, χρειάστηκε βέβαια να κάνει μεγάλες υπερβάσεις από το συντηρητικό παρελθόν του. Τότε που εκπροσωπούσε την αντιδραστική γλωσσολογική Σχολή του Αθήνησι και πολεμούσε τους προοδευτικούς της Θεσσαλονίκης υπερασπιζόμενος την καθαρεύουσα και το πολυτονικό.

Επί Χούντας, ο καθηγητής Γ. Κουρμούλης και οι συνεργάτες του -μέλος των οποίων υπήρξε ο Γ. Μπαμπινιώτης- έγιναν οι κύριοι επιστημονικοί σύμβουλοι του καθεστώτος σε θέματα παιδείας, απολύοντας από το πανεπιστήμιο δημοκράτες και δημοτικιστές δασκάλους όπως ο Εμ. Κριαράς, ο Ν. Ανδριώτης, ο Ι. Θ. Κακριδής, ο Στ. Καρατζάς, ο Στ. Καψωμένος, ο Λ. Πολίτης, ο Δ. Μαρωνίτης κ.ά. Επί χούντας πάλι, ο Μπαμπινιώτης διαδέχτηκε τον Κουρμούλη στην έδρα της Γλωσσολογίας.

Το 1991, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ανέλαβε πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Βασικό του έργο υπήρξε η επαναφορά της διδασκαλίας των Αρχαίων (από το πρωτότυπο) στο Γυμνάσιο. Κι έτσι φτάσαμε σήμερα, ακόμα και οι αριστούχοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης να γνωρίζουν πολύ καλύτερα τη γραμματική και το συντακτικό της αρχαίας, παρά της νέας ελληνικής γλώσσας.

Έξυπνη επιλογή της Ν.Δ.


Όταν προέκυψε πριν λίγες μέρες θέμα Υπουργού Παιδείας, ο Μπαμπινιώτης δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Μετά την άρνηση του «γαλάζιου» υφυπουργού Αρβανιτόπουλου να αναλάβει τη θέση, τα πρώτα ονόματα που έπαιξαν, οι Θ. Βερέμης και Λ. Τσούκαλης
(αμφότεροι με ευδόκιμη θητεία στο ΕΛΙΑΜΕΠ), απορρίφθηκαν μετά βδελυγμίας από τον Α. Σαμαρά. Έτσι φτάσαμε στην κοινής
αποδοχής περίπτωση Μπαμπινιώτη. Η τοποθέτησή του στο ΥΠΔΒΜΘ συνιστά μια έξυπνη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Πέρα από την έξωθεν καλή μαρτυρία που διαθέτει, η ανάδειξή του στο αξίωμα του Υπουργού έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εκπαίδευση. Ο Μπαμπινιώτης με τις διασυνδέσεις και τον έλεγχο που ασκεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έρχεται για να κατευνάσει το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στον ακαδημαϊκό κόσμο, επιφέροντας ουσιαστικές τροπολογίες στο νομοσχέδιο και παρέχοντας ανταλλάγματα στους ξεσηκωμένους πανεπιστημιακούς. Από την άλλη, σπεύδει να προωθήσει νέο εξεταστικό σύστημα για το Λύκειο με νομοσχέδιο-αστραπή που μάλλον θα κατατεθεί πριν τη διάλυση της Βουλής.

Βέβαια ο χρονικός του ορίζοντας υπερβαίνει την περίοδο των εκλογών και είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαίνοντα ρόλο και στη νέα κατάσταση. Ριζικές αλλαγές στην Παιδεία όμως δεν πρέπει να περιμένουμε. Άλλωστε ο νέος Υπουργός είχε ήδη μέχρι σήμερα πολλές ευκαιρίες να τις επιβάλλει. Υπ’ αυτή την έννοια, αποτελεί και ο ίδιος μέρος του παλιού πολιτικού παραδείγματος, της εξαντλημένης Μεταπολίτευσης, φέροντας μάλιστα σημαντική ευθύνη για την κακοδαιμονία της ελληνικής παιδείας, αφού την υπηρέτησε για δεκαετίες από θέσεις ευθύνης.

Η διανοητική υπεροχή του απέναντι στη Διαμαντοπούλου, τον Σπηλιωτόπουλο ή τον Στυλιανίδη δεν αποκρύπτει το βαθιά νεοσυντηρητικό περιεχόμενο της επιλογής του. Η δήλωσή του περί «μόνιμου Υπουργού Παιδείας» αποτελεί ιδεολογικό απαύγασμα της δημοκρατίας των «σοφών» και των «αρίστων», με την οποία ανέκαθεν φλέρταρε ένα τμήμα της Δεξιάς. Η επιστήμη λοιπόν έρχεται στο προσκήνιο ως θλιβερή υπηρέτρια της εξουσίας.

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ