— Μίλησέ μας για το νέο κτίριο που επιλέξατε.
Το κτίριο του δεύτερου event είναι ένα εκλεκτικιστικού ρυθμού διατηρητέο, του οποίου η κατασκευή τοποθετείται γύρω στο 1930. Υπάρχουν προσκτίσματα που διαμορφώνουν αίθριο εσωτερικό χώρο. Χαρακτηρίστηκε προστατευόμενο μνημείο σχετικά πρόσφατα λόγω της αρχιτεκτονικής αξίας της πρόσοψης και της αισθητικής αξίας του εσωτερικού του διάκοσμου. Ανήκει σε έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ιδιοκτητών κι εμείς είμαστε σε επικοινωνία με ένα μέρος αυτών. Στα χρόνια λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει πολυάριθμες χρήσεις. Οι τελευταίοι του χρήστες ήταν το τυπογραφείο Παγώνα, το οποίο στεγαζόταν στον ίδιο χώρο για 40 χρόνια. Στους υπόλοιπους χώρους υπήρχε επιχείρηση βουτύρων Κερκύρας, επιγραφοποιείο και βιοτεχνία πλεκτηρίων με τους διοικητικούς της χώρους. Αργότερα, φιλοξενήθηκαν σχολείο και κεντρικά γραφεία κλάδου της αριστεράς. Σταδιακά κατέστη δύσκολο για τις περισσότερες επιχειρήσεις να χωρέσουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στο κτίριο, κι έτσι εγκαταλείφθηκε . Οι τοπικές επιχειρήσεις έκλεισαν με τα χρόνια, λόγω υποβάθμισης της περιοχής και της κρίσης. Βρίσκεται επί της οδού Κεραμεικού 28, αυτό που εμείς λέμε «βαθύ Μεταξουργείο». Το Μεταξουργείο εν γένει καταφέρνει, μαζί με την περιοχή του Κεραμεικού, να στεγάζει πλήθος αρχιτεκτονικών ρυθμών, χρήσεων και χρηστών. Ο βαθμός εγκατάλειψής του ενδεχομένως να έσωσε την περιοχή από την ακραία μάχη για τετραγωνικά των προηγούμενων δεκαετιών, ειδικά την εποχή της ανάπτυξης του κέντρου. Σήμερα κατοικείται από ένα πολυσυλλεκτικό μείγμα προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων που βρίσκονται εκεί για διαφορετικούς λόγους η καθεμία.
— Γιατί το επιλέξατε;
Το συγκεκριμένο κτίριο μάλλον μας διάλεξε, όταν ακριβώς έναν χρόνο πριν μία ιδιοκτήτριά του μας κάλεσε να στεγάσουμε το πρότζεκτ μας εκεί. Αν και ήταν παραπάνω από τις προσδοκίες μας, επιλέξαμε να προχωρήσουμε με το κτίριο της Παραμυθίας, καθώς και αυτό ήταν υπέροχο. Ωστόσο, ο χώρος σε αυτό το κτίριο είναι απεριόριστος και μας αρέσει πολύ που έχει, και αυτό, βιοτεχνικούς και οικιακούς χώρους. Θα μπορούσε υπέροχα να στεγάσει το όραμα του κοινωνικού και πολιτισμικού κέντρου του Communitism.
— Ποια είναι η βασική ιδέα φέτος;
Να εμπλέξουμε το δημιουργικό κοινό με τους τοπικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς εν γένει. Θεωρούμε πως ουσιώδης επικοινωνία επιτυγχάνεται μέσω της κοινής δράσης και γι' αυτό οργανώνουμε εργαστήρια όπου οι δύο ομάδες συνδημιουργούν και παρουσιάζουν τη δουλειά τους μέσω του event. Σε κάποια από αυτά θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα και σε κάποια άλλα η καλλιτεχνική πράξη έγκειται στην εμπειρία. Ως κοινή θεματική του event ορίστηκε το ζήτημα της ταυτότητας. Αν και θα μπορούσε να πει κανείς πως η ταυτότητα είναι απλώς μια επινόηση για τη χειραγώγησή μας, εμείς θεωρούμε πως ταυτίζεται κανείς με αυτό που πιστεύει ότι του αξίζει. Πριν αποφασίσουμε, λοιπόν, ποια θα είναι η επόμενη Αθήνα, προτείνουμε να κάνουμε μια στάση και να πάρουμε μια αναπνοή, ώστε να εισπράξουμε όλη την πρόοδο που κάναμε τις περασμένες δεκαετίες. Τον περασμένο αιώνα ασχολούμασταν διαρκώς με το ποιοι θέλουμε να γίνουμε, καταργώντας το παλιό και ψάχνοντας το καινούργιο. Τι θα γινόταν αν σταματούσαμε λιγάκι και βλέπαμε τι γκρεμίστηκε και τι χτίστηκε, τι γκρεμίστηκε σωστά και τι χτίστηκε όμορφα; Ίσως τότε να οραματιζόμασταν οι ίδιοι την επόμενη Αθήνα, αντί να την κάνουμε ξανά μια ευρωπαϊκή φορεσιά.
— Τι δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα;
Στις 24 Μαρτίου ξεκινούν τα 9 εργαστήρια και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Το τριήμερο 31/03-2/04 θα παρουσιαστούν στο κτίριο τα αποτελέσματα: εκθέσεις, περφόρμανς και προβολές. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η δουλειά ομάδων που δραστηριοποιούνται θετικά στην πόλη. Φυσικά, το τριήμερο θα ξεκινήσει με ένα πάρτι και θα λήξει με ένα live, όπως και πέρσι!
— Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας;
Η ομάδα εξελίσσεται, όσο εξελίσσεται το πρότζεκτ. Άνθρωποι με διαφορετική αφετηρία και μέσω διαφορετικών οδών συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα τον τελευταίο χρόνο, ώστε να προσεγγίσουμε το πρότζεκτ αποτελεσματικά. Όλοι μοιραζόμαστε την ιδέα στην οποία βασίζεται και θεωρούμε πως είναι η ώρα κάτι τέτοιο να γίνει κοινή πρακτική. Μέσω της διαδικασίας αυτής, καλλιεργούμε την ικανότητά μας να συμμετέχουμε στα κοινά, έχοντας το κέρδος ότι διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας. Σε έναν χρόνο θα διοργανώσουμε το τρίτο και τελευταίο event του Communitism, στο οποίο οι δύο προηγούμενες ομάδες θα έρθουν σε επαφή με διεθνείς καλλιτέχνες, ώστε να συνδιαλλαγούμε πάνω στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να συστήσουμε ένα αυτοσυντηρούμενο κοινωνικό και πολιτισμικό κέντρο. Ιδανικά, αυτό θα θέλαμε να γίνει στο κτίριο της Κεραμεικού 28, αλλά πιθανότατα να γίνει σε κάποιο άλλο. Παράλληλα, καταγράφουμε τα βήματά μας, επικοινωνούμε με ιδιοκτήτες άλλων κτιρίων και με πολλές δραστήριες ομάδες. Από τη δική μας δράση θα μπορούσε να συσταθεί μια μεθοδολογία για να τροφοδοτηθούν άλλες ομάδες και άλλα κτίρια. Αν αυτή η πρακτική έπαιρνε τις διαστάσεις που ονειρευόμαστε, θα μπορούσαν οι Αθηναίοι να διαμορφώσουν οι ίδιοι τη φυσιογνωμία της πόλης τους και να της δώσουν τα χρώματα που αξίζουν στο φως της.