Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα

Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Το φετινό θέμα είναι το σύννεφο που βλέπουμε να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό και μπορεί να φέρει τη βροχή, αλλά και το ψηφιακό σύννεφο που συσσωρεύει και τακτοποιεί πληροφορίες στα άυλα ράφια του Διαδικτύου...
0

— Τι είναι η Πολική Αρκούδα;
Η Πολική Αρκούδα είναι το αυτοσχέδιο πειραματικό εκδοτικό εγχείρημα του 3 137. Aγαπάει τα γράμματα και τις τέχνες, οργανώνεται και συστήνεται περιοδικά στο κοινό –μια φορά ετησίως–, προσκαλώντας δημιουργούς, καλλιτέχνες και κάθε είδους επαγγελματίες ή ερασιτέχνες να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, εξερευνώντας ένα διαφορετικό θέμα ή μiα ιδέα κάθε φορά. Η Πολική Αρκούδα δημιουργήθηκε όταν μας κάλεσαν σε ένα Art Fair στο Λονδίνο, και ο χώρος που είχαμε για να εκθέσουμε ήταν ένα τραπέζι. Σκεφτήκαμε έτσι τα βιβλία και πώς μπορεί να λειτουργήσει μια ομαδική έκθεση «μέσα» σε σελίδες βιβλίων. Μέχρι τώρα, λοιπόν, η Πολική Αρκούδα έχει ξυπνήσει 3 φορές. Την πρώτη με την ομαδική έκθεση «Desk Issues», τη δεύτερη με τα «Αεροπλάνα και Βαπόρια» και τώρα με το «Cloud». Σκοπός του εκδοτικού μας πρότζεκτ είναι να αποτελέσει αφορμή για τον κάθε καλεσμένο δημιουργό να εξερευνήσει περισσότερο ή να ανακαλύψει το μέσο του βιβλίου αλλά και να εκπαιδεύσει τον θεατή, με την οπτική ότι το βιβλίο είναι ένα πιο προσιτό μέσο.

— Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τη φετινή έκθεση;
Φέτος ξεκινήσαμε με την ιδέα του σύννεφου, της στροφής του βλέμματος προς τον ουρανό. Είχαμε την αίσθηση πως το θέμα κινείται με έναν πολύ ωραίο τρόπο ανάμεσα στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο και ταυτόχρονα ότι είναι τόσο ποιητικό όσο και επιθετικό, όπως μία βροχή. Στην έκθεση παρουσιάζονται βιβλία διαφορετικών διαστάσεων και σχημάτων, γλυπτά σαν βιβλία, σύννεφα, zines, εκτυπωμένα βιβλία και τεύχη με μόνο ένα αντίτυπο.

Είναι μια έκθεση για τη στιγμή που βρέχει, για τα σύννεφα που προχωρούν, μεγαλώνουν και μικραίνουν, αλλάζουν χρώματα, κρύβουν τον ήλιο ή μας κάνουν σκιά.

— Ποιοι συμμετέχουν και πώς τους διαλέξατε;
Στην έκθεση συμμετέχουν με βιβλία τους οι: Jack Burton, Becky Campbell, Μαρία Καραντζή, Ανδρέας Κασάπης, Λητώ Κάττου, Σαβίνα Μπασάνου, Γαλήνη Νόττι, Αλίκη Παναγιωτοπούλου, Ραλλού Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Νεκτάριος Παππάς, Ελισάβετ Στάμου, Σταμάτης Σχιζάκης, Ελένη Φύλα, Πάνος Χαραλάμπους, David Whelan + Jake Davidson. Οι συμμετέχοντες είναι εικαστικοί, επιμελητές και μια μαθήτρια δημοτικού. Μας ενδιέφερε αρκετά να εστιάσουμε στη σχέση της ύλης και του άυλου, του κενού και παράλληλα γεμάτου, όπως και του ψηφιακού παράλληλού μας κόσμου, και ταυτόχρονα στην ποιητικότητα και τη νοσταλγία τού να αγναντεύεις τον ουρανό. Έτσι, στην έκθεση συμμετέχουν εικαστικοί που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα στη δουλειά τους. Παράλληλα, καλέσαμε 2 επιμελητές να φτιάξουν από ένα βιβλίο, ορμώμενοι από θέματα που πραγματεύονται σε εκθέσεις τους και έχοντας στο μυαλό ότι είναι δυνάμει καλλιτέχνες. Τέλος, ένας από τους κανόνες της Πολικής Αρκούδας είναι ότι σε κάθε της εμφάνιση θα συμμετέχει και κάποιος που δεν έχει σχέση με την εικαστική σκηνή. Αυτήν τη φορά είναι η επτάχρονη μαθήτρια δημοτικού!

Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Κοσμάς Νικολάου

— Τι συμβολίζει το σύννεφο, που είναι το θέμα της έκθεσης;
Το φετινό θέμα είναι το σύννεφο που βλέπουμε να ταξιδεύει ψηλά στον ουρανό και μπορεί να φέρει τη βροχή, αλλά και το ψηφιακό σύννεφο που συσσωρεύει και τακτοποιεί πληροφορίες στα άυλα ράφια του Διαδικτύου. Είναι μια έκθεση για τη στιγμή που βρέχει, για τα σύννεφα που προχωρούν, μεγαλώνουν και μικραίνουν, αλλάζουν χρώματα, κρύβουν τον ήλιο ή μας κάνουν σκιά. Είναι μια έκθεση για τον καιρό που τον συζητάμε κάθε μέρα, για τη διάθεσή μας που επηρεάζεται από τον ήλιο, για τη συσσώρευση, την υγρασία και την έκρηξη, την καταιγίδα. Είναι μια έκθεση για τον ψηφιακό μας λογαριασμό που γεμίζει και φουσκώνει με εικόνες και αρχεία. Για τον λογαριασμό μας που ανοίγει από διαφορετικά τερματικά και συνδέει διαφορετικά μέρη, τόπους και στιγμές. Είναι μια έκθεση για το δίκτυο και τη συνδεσιμότητα. Είναι ένα σύννεφο που μπορεί να φέρει μια ξαφνική βροχή. Είναι ένα σύννεφο που μπορεί να φανεί και αμέσως να χαθεί.

— Τι άλλο έχει το πρόγραμμα αυτές τις ημέρες;
Η Πολική Αρκούδα θα μείνει ξύπνια για 1 εβδομάδα, από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, και θα υποδέχεται το κοινό Τρίτη με Παρασκευή (18:00-21:00) και Σάββατο-Κυριακή (12:00-18:00) στη Μαυρομιχάλη 137. Η έκθεση συνοδεύεται από ένα κείμενο της Μαρίας Παπαποστόλου με οδηγίες για την κατάλληλη χρήση/αντιμετώπιση των νεφώσεων. Η ημέρα των εγκαινίων έκλεισε με ένα DJ set από τους Damião και Poke Me Hard, ένα ανερχόμενο δίδυμο της μουσικής σκηνής.

Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Οι συμμετέχοντες είναι εικαστικοί, επιμελητές και μια μαθήτρια δημοτικού...
Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Ένας από τους κανόνες της Πολικής Αρκούδας είναι ότι σε κάθε της εμφάνιση θα συμμετέχει και κάποιος που δεν έχει σχέση με την εικαστική σκηνή...
Η Πολική Αρκούδα «ξυπνά» για τρίτη φορά στην Αθήνα Facebook Twitter
Είχαμε την αίσθηση πως το θέμα κινείται με έναν πολύ ωραίο τρόπο ανάμεσα στον ψηφιακό και στον φυσικό κόσμο και ταυτόχρονα ότι είναι τόσο ποιητικό όσο και επιθετικό, όπως μία βροχή...
Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ