ΝΙΝΕΤΤΑ Η ερωτική αλληλογραφία του Ενρίκο Kαρούζο σε δημοπρασία

ΝΙΝΕΤΤΑ Η ερωτική αλληλογραφία του Ενρίκο Kαρούζο σε δημοπρασία Facebook Twitter
0
ΝΙΝΕΤΤΑ Η ερωτική αλληλογραφία του Ενρίκο Kαρούζο σε δημοπρασία Facebook Twitter

Τα παθιασμένα γράμματα αγάπης του μεγάλου Ιταλού τενόρου Ενρίκο Καρούζο, που ρίχνουν φως στις περίπλοκες αγάπες της ζωής του, βγήκαν σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Τα γράμματα προέρχονται από ένα αρχείο προσωπικής αλληλογραφίας και συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από 700 επιστολές και τηλεγραφήματα που χρονολογούνται από το 1897-1908 και από το 1912-1921.

Ο Καρούζο στη διάρκεια της σύντομης ζωής του είχε μηνυθεί δυο φορές επειδή είχε προτείνει γάμο και αθέτησε την υπόσχεσή του.

Πρόκειται για την ερωτική του αλληλογραφία με την μυστηριώδη αργεντίνα ερωμένη του Βίνα Βελάσκεθ. Η αλληλογραφία είναι γραμμένη στα ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά, και μερικές φορές και στις τρεις γλώσσες στην ίδια επιστολή. «Χίλια δυνατά φιλιά στο στόμα από την αγαπημένη σου Βίνα. Θέλω να βάλω τα χείλη μου παντού. Σε θέλω όλο δικό μου» γράφει η Βίνα σε ένα γράμμα. Το ζευγάρι είχε αναγγείλει τον αρραβώνα του σε μια γαλλική εφημερίδα αλλά δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Ο Καρούζο στη διάρκεια της σύντομης ζωής του είχε μηνυθεί δυο φορές επειδή είχε προτείνει γάμο και αθέτησε την υπόσχεσή του.

ΝΙΝΕΤΤΑ Η ερωτική αλληλογραφία του Ενρίκο Kαρούζο σε δημοπρασία Facebook Twitter
Ερωτική επιστολή από την αλληλογραφία με τη Βίνα Βελάσκεθ
 

Στις περισσότερες κάρτες υπάρχουν γαλλικά γραμματόσημα και λέγεται ότι η Βελάσκεθ ζούσε κοντά στην Αψίδα του θριάμβου. «Αγάπη μου, θησαυρέ μου, είναι είναι 11 το βράδυ και δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς να σου γράψω», του γράφει η Βελάσκεθ. Σε μια άλλη ασκεί κριτική στην Ιταλίδα σοπράνο Άντα Giachetti, η οποία έφερε τέσσερα παιδιά στον κόσμο κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων που έζησε με τον Καρούζο. Από αυτά επέζησαν μόνο τα δυο με τα οποία ο μεγάλος Ιταλός τενόρος δεν είχε καμία επαφή. Ο Καρούζο παντρεύτηκε την Αμερικανίδα Dorothy Park Benjamin, με την οποία απέκτησε μια κόρη. Αποφάσισε και άφησε την αλληλογραφία του στο φίλο του Antonino Perrone fu Antonio, ο οποίος ζούσε στη Βοστώνη, πιθανώς λόγω του σκανδαλώδους χαρακτήρα του. Μια παρτίδα της αλληλογραφίας που έχει βρεθεί αφορά και σχέσεις του με άλλες γυναίκες.

ΝΙΝΕΤΤΑ Η ερωτική αλληλογραφία του Ενρίκο Kαρούζο σε δημοπρασία Facebook Twitter
Ερωτική επιστολή από την αλληλογραφία με τη Βίνα Βελάσκεθ

Βέρος Ναπολιτάνος, μέχρι την εμφάνιση της Κάλλας, δεν υπήρχε άλλο αντίστοιχο παράδειγμα απόλυτου media celebrity της όπερας. Στην Νάπολη, στην πόλη του όμως, δε γύρισε να ξανατραγουδήσει ποτέ. Αιτία μια «αποτυχημένη» παράσταση όπου ο τενόρος αντί να αποθεωθεί, τον γιουχάρανε, παρότι τραγούδησε έξοχα, γιατί δεν είχε πληρώσει την «κλάκα», τους επαγγελματίες χειροκροτητές. Θύμωσε πολύ και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά στην πόλη του, δηλώνοντας πως στην Νάπολη «θα ξαναγυρνούσε μόνο για να φάει σπαγγέτι».

Η καριέρα του Καρούζο συνέπεσε με τη γέννηση του φωνόγραφου και την μεγάλη δημοτικότητα του μέσου αυτού, η οποία του προσέδωσε παγκόσμια λάμψη και φήμη που κανένας αστέρας την όπερας δεν απολάμβανε πριν από αυτόν. Τραγούδησε στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και στην Metropolitan στη Νέα Υόρκη. Εκεί έκανε την πρώτη live εγγραφή με ζωντανό κοινό μόλις το 1910. Εμφανίστηκε στον (βωβό) κινηματογράφο, συμμετείχε σε πειραματικό φιλμ του Τόμας Έντισον, έγινε πασίγνωστος. Σε μια επιστολή αποκαλύπτει ότι ο Ριγκολέτο, τον οποίο τραγούδησε το 1900, τον φοβίζει μέχρι θανάτου. «Δε μπορώ να εξηγήσω τον τρόπο με τον οποίο τραγούδησα» γράφει σε μια άλλη επιστολή το 1903. «Ήμουν ήρεμος, η φωνή μου ήταν σταθερή, είχα μεγάλο αυθορμητισμό και τραγούδησα σαν να μιλούσα».

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ