— Καταρχάς τι σημαίνει freecycle;
Freecycle: Free + recycle. Βασικά σημαίνει χάρισμα για επανάχρηση. Όχι λεκτικά, αλλά εννοιολογικά. Σημαίνει έναν μή κερδοσκοπικό οργανισμό, από εθελοντές, με πάνω από πέντε χιλιάδες γκρουπ και δέκα εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο, που παρέχει έναν τρόπο να χαρίζουν ή να παίρνουν πράγματα που έχουν ακόμα αξία.
— Ποια είναι η βασική ιδέα;
Είναι αρκετά απλό. Κάτι που δεν χρειάζεσαι, αλλά έχει ακόμα "ζωή" μέσα του, το βάζεις σε μια αγγελία για να το χαρίσεις. Σου λείπει κάτι, και πριν πας να αγοράσεις κάτι, ίσως να το έχει κάποιος που να μην το χρειάζεται πια. Αντικαθιστά το "θα το αφήσω στα σκουπίδια και όποιος το πάρει". Έτσι τα πράγματα συχνά καταλήγουν στην χωματερή και πάνε χαμένα π.χ. λόγω καιρικών συνθηκών. Κρίμα δεν είναι;
— Από που ξεκίνησε και πόσα δίκτυα υπάρχουν στην Ελλάδα;
Ξεκίνησε από τον Deron Beal στο Τέξας των ΗΠΑ. Κάποτε σκέφτηκε οτι τα πράγματα πετιούνται πολύ πριν τελειώσει η χρήση τους. Έκανε ένα Yahoo group για τις αγγελίες, και πολλοί αποφάσισαν να βοηθήσουν. Έτσι κι εμείς στην Ελλάδα, απλά ακολουθήσαμε τις διαδικασίες και φτιάξαμε τα γκρουπ μας. Πρώτα η Αθήνα, μετά η Θεσσαλονίκη και τελικά φτάσαμε τις 16 ομάδες ανά την Ελλάδα και τα περίπου οκτώμισι χιλιάδες μέλη που εναλλάσσονται, καθότι ο κάθε ένας μας περνά περιόδους στην ζωή του που χρειάζεται ή δίνει αντικείμενα π.χ. φοιτητές.
Το σλόγκαν του Freecycle είναι: "αλλάζοντας τον κόσμο, ένα δώρο τη φορά".
— Πως λειτουργεί πρακτικά;
Δεν χρειάζομαι κάτι; Βρίσκω μια ομάδα Freecycle κοντά μου. Βάζω αγγελία "χαρίζεται", περιοχή και μια μικρή περιγραφή, και αυτή φτάνει στα μέλη του γκρουπ. Απαντούν αυτοί που ενδιαφέρονται, και κανονίζουν για παραλαβή/παράδοση/συνάντηση. Φυσικά, τα μηνύματα ελέγχονται από τους εθελοντές μας, ως προς το περιεχόμενο και τη δομή, και φυσικά πρώτα κάποιος θα πρέπει να έχει δώσει κάτι, οτιδήποτε, πριν ζητήσει -στην Ελλάδα θέλουμε και ένα δείγμα καλής διάθεσης για να κρατήσουμε την καλή μας διάθεση. Οι κανόνες είναι απλοί αν και αυστηροί: Όλα δωρεάν. Όλοι ασφαλείς. Σημαντικότατη αξία η ειλικρίνεια και η ευγένεια.
— Τι είδους προϊόντα διακινούνται περισσότερο;
Κυρίως ο κόσμος δίνει και παίρνει οικιακά σκεύη και συσκευές, αντικείμενα πληροφορικής, μωρουδιακά, περιοδικά, βιβλία, ηλεκτρονικά... Δεν έχουμε κάτι "περισσότερο" γιατί έχουμε μέλη από όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις φάσεις της ζωής.
— Σε ποιους απευθύνεστε κυρίως;
Απευθυνόμαστε κυρίως σε... ανθρώπους. Οκ, για να το κάνω πιο αναλυτικό, σε φιλικούς ανθρώπους που σκέφτονται. Όλοι μας έχουμε μια περίεργη σχέση με τα αντικείμενα στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, και καιρός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι εκτός της ανακύκλωσης που είναι οκ για πράγματα που χάλασαν, η επανάχρηση είναι το λογικό αμέσως προηγούμενο στάδιο. Κάτι που για κάποιον δεν είναι πια χρήσιμο, για κάποιον είναι χρυσάφι. Το σλόγκαν του Freecycle είναι: "αλλάζοντας τον κόσμο, ένα δώρο τη φορά". Η διαδικασία συσφίγγει τις κοινωνικές σχέσεις και προστατεύει το περιβάλλον. Ποιοι ΔΕΝ ανήκουν σε αυτό;
— Ποια τα επόμενα σχέδια;
Ευελπιστούμε να γίνουμε περισσότεροι μόλις καταφέρουμε να μεταφράσουμε την καινούρια πλατφόρμα που ετοίμασαν εθελοντές. Αυτήν την στιγμή, μπορούμε όλοι να βρούμε μια ομάδα κοντά μας με αγγελίες προσφοράς/ζήτησης, μέσα από τα yahoo groups. Στα κεντρικά όμως έχουν ετοιμάσει το δικό μας site και είμαστε στην διαδικασία να μεταφραστεί στα ελληνικά και να γλυτώσουμε τους μεσάζοντες. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε και άλλους εθελοντές για τα μηνύματα, κι άλλους ενδιαφερόμενους να φτιάξουν ή/και να συντηρήσουν γκρουπ στην πόλη τους, πάντα με την εκπαίδευση και την βοήθεια της ομάδας διαχείρισης, που αποτελείται από φίλους πια, που θέλουν ένα καλύτερο αύριο σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
σχόλια