Περιγραφή της ‘λιτότητας’ από μια ελληνίδα φεμινίστρια.

Facebook Twitter
0

απ' το Feminist Wire

Η οικονομική κατάρα και μελαγχολία στην Ελλάδα δεν είναι τυχαία και επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο. Δεν θα μας νικήσει η κρίση!

Φανταστείτε ότι έχουμε παγιδευτεί από έναν κακό οικονομικό μάγο στο δωμάτιο μας, μας έχουν κλέψει τα λεφτά και το μυαλό, και μας έχουνε μισό-λιπόθυμους με μέτρα που φτάνουν το μαχαίρι ως το κόκκαλο αλλά δεν βγάζουν νόημα.

Αυτή είναι η κατάσταση μέσες άκρες στην Ελλάδα. Οικονομική πτώση παντού. Οι Βρετανοί  μας ειρωνεύονται  ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα καλύτερα από εμάς που θυμώσαμε με τα μέτρα λιτότητας.  Η διαφθορά στο κράτος δημιουργεί κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης.  

Όλοι στην χώρα μπορούν να φανταστούν ότι κάποια στιγμή μπορεί και να μην έχουν στέγη. Οι γυναίκες προσπαθούν να μαγειρέψουν με τιμές που παραμένουν σχετικά ακριβές σε σχέση με τις περικοπές μισθών.  Οι  συμπατριώτες μου βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από την κρατική ‘ληστεία’ που φορολογεί για να ‘σώσει’ την χώρα και να αποφύγει την έξοδο από το Ευρώ και την χρεωκοπία.

Έχουμε εξουθενωθεί και η συνεχής  βία από συλλαλητήρια και βανδαλισμό  έχει ξεφύγει εκτός ορίων.

Τα μέτρα λιτότητας κόβουν από παντού, από υγιείς και μη χώρους και επηρεάζουν αρνητικά τους συμπολίτες μας.  Λίγη σκέψη έχει δοθεί στην βοήθεια σε μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρίες που μπορούν να δημιουργήσουν δουλειές. Η Ελλάδα μοιάζει χαμένη. Εμείς έχουμε χαθεί. Η μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί! Και οι περισσότεροι επενδυτές δεν είναι σίγουροι ότι θέλουν να επενδύσουν σε αυτό το αβέβαιο κλίμα. 

Το πανεπιστήμιο επίσης περνάει κρίση. Μια γέφυρα μεταξύ των επιχειρήσεων και του πανεπιστήμιου είναι αδρή, με αποτέλεσμα πολλά αξιόλογα άτομα να μένουν χωρίς εργασία, χωρίς δεύτερη ευκαιρία στο σύστημα.

Το να διδάξω φεμινιστική θεωρία στο πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν δύσκολο για μια Ελληνίδα-Αμερικανίδα που δεν κατάλαβε πόσο τυχερή ήταν να τελειώσει αμερικάνικο πανεπιστήμιο - που αναρωτιέται τελικά εάν είναι προτιμότερο να υπάρξουν δίδακτρα στα ελληνικά πανεπιστήμια από το να παραμείνουν δημόσια με τρόπο καταστροφικό. Η καταστροφική εικόνα όσο καταθλιπτική κι αν είναι δεν μιλάει για το ελληνικό πνεύμα και πώς αυτό θα ξεπεράσει την κρίση.

Ζω στην Χαλκίδα. Η πόλη είναι κοντά στην Αθήνα στην Εύβοια περίπου μια ώρα μακριά. Είναι γνωστή για τα τρελά νερά που αλλάζουν με την παλίρροια από τη σελήνη. Και αυτή η πόλη έχει δει διαδηλώσεις. Η αγορά είναι σχετικά ήσυχη αν και οι εκπτώσεις ήταν ευπρόσδεκτες.

Οι άνθρωποι εδώ προσπαθούν να κρατούν το πνεύμα τους σχετικά ψηλά. Θα περάσει και αυτό. 'Ας πάρουν τα χρήματα’. 'Είμαστε δυνατοί αρκετά να ξανακτίσουμε την Ελλάδα.’  ‘Η Ελλάδα είναι ελληνική’.

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά είμαι αισιόδοξη. Είμαι ελληνίδα.  


Σωτηρία Θεοχάρη (Sotiria Theoharis) Διδάκτωρ κοινωνιολογίας. Βασικές και διδακτορικές σπουδές στο University of California, πρώτα στο Santa Cruz και μετά στο San Francisco. Η διδακτορική της διατριβή ασχολείται με τον καρκίνο του μαστού. Ο ακριβής τίτλος: Η ζωή με τον καρκίνο του μαστού. Η χρονοδιάσταση των ιατρικών επεμβάσεων. Στο παρόν στάδιο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και ασχολείται με θέματα φεμινιστικής/ κοινωνικής θεωρίας, και κοινωνικές σπουδές της επιστήμης. Την ενδιαφέρει επίσης η δημοσίευση κειμένων νέων συγγραφέων σε σχέση με γυναικεία ζητήματα. Επικοινωνία: email: [email protected].

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ