Σχόλιο για την περίπτωση του Νίκου Σεργιανόπουλου

Σχόλιο για την περίπτωση του Νίκου Σεργιανόπουλου Facebook Twitter
0



 

2008, Δεκέμβρης, μόλις έχω μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα της οδού Ελπίδος στην πλατεία Βικτωρίας. Λίγους μήνες πριν, τέτοιες μέρες, ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος είχε βρεθεί σφαγμένος μεσ' στο σπίτι του στο Παγκράτι από έναν Γεωργιανό πού'χε ψωνίσει στις πιάτσες της νύχτας.

Το θέμα ήταν και είναι φρέσκο, αφού ακόμα πουλάει τρελά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, κι εγώ τότε εργαζόμουν και αμοιβόμουν, ώστε να πηγαίνω στο περίπτερο της πλατείας και να δίνω ένα πενηντάρικο κάθε Σ/Κ για να μαζεύω όλη τη χαρταδούρα του.

Μεγάλος κουτσομπόλης ο περιπτεράς της πλατείας Βικτωρίας! Παραδόξως όχι ρατσιστής, αν και η πλατεία θύμιζε Μπαγκλαντές από μια ώρα και μετά, ούτε και ομοφοβικός. Σίγουρα πάντως, γνωρίζοντας με ως ντοκιμαντερίστα, θεωρούσε καλό να με τροφοδοτεί με πληροφορίες για τον ανορθόδοξο βίο κάποιων ανθρώπων, που περνούσαν από κει, αλλά με έναν τρόπο χαμηλού επιπέδου, όχι μακριά απ' αυτόν του καφενόβιου που τα λέει στον καφενέ με τον γείτονα.
 

 

Σχόλιο για την περίπτωση του Νίκου Σεργιανόπουλου Facebook Twitter

 

''Τον φουκαρά'' σχολίασε μια μέρα για το εξώφυλλο μεγάλης εφημερίδας με τη φωτογραφία του Σεργιανόπουλου εξ αιτίας της δίκης του Γεωργιανού που συνεχιζόταν. ''Τον έβλεπα συχνά τα βράδια να έρχεται και να φεύγει τα χαράματα με αλλοδαπούς''. ''Μιλούσατε;'' τον ρώτησα. ''Όχι, περπατούσε πάντα γρήγορα, με μισοσκεπασμένο πρόσωπο, χανόταν κάπου για λίγο, εμφανιζόταν πάλι κι αυτό γινόταν''. Το ''κάπου'', συμφώνως με τον περιπτερά, ήταν το σκοτεινό υπόγειο του κλειστού ηλεκτρικού σταθμού, όπου εκεί – λέει – ο ηθοποιός συγκέντρωνε τους μετανάστες και τους έβαζε να μετρήσουν τα πέη τους. Στο τέλος έφευγε με τον πιο θλιβερό στην όψη, τον πιο βρώμικο, μικρόσωμο, κακοντυμένο και άσχημο.

Με συγκίνησε, αν φυσικά επρόκειτο για αλήθεια, η επιλογή αυτή του Σεργιανόπουλου. Μου θύμισε την Ιζαμπέλ Ατζανί στο ριμέικ του ''Νοσφεράτου'' του Χέρτζογκ, που πλάγιαζε με τον κακάσχημο βρυκόλακα – Κλάους Κίνσκι προκειμένου να σώσει την ανθρωπότητα απ' τη μόλυνση της πανούκλας.
 

Σχόλιο για την περίπτωση του Νίκου Σεργιανόπουλου Facebook Twitter

 

Κι ας μην τον είχα ποτέ σε μεγάλη εκτίμηση. Όχι φυσικά τον άνθρωπο, διότι δεν τον γνώριζα, αλλά τον ηθοποιό. Και για να μην είμαι άδικος, ούτε με τον ηθοποιό είχα πρόβλημα, όσο με τις σειρές τις οποίες έπαιζε. Σπανίως, βλέπεις, καθηλώνομαι στην τηλεόραση και δεν μου αρέσουν ηθοποιοί που γίνονται γνωστοί στο πανελλήνιο μέσω αυτής. Συν τοις άλλοις, φαινόταν πως ο εν λόγω ηθοποιός είχε θεατρικές καταβολές και σημαντικές μάλιστα, τις οποίες κουβαλούσε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Δεν ήταν Ταχτσής ο Σεργιανόπουλος, ούτε Παζολίνι. Ούτε ποιητής – συγγραφέας, ούτε και διανοητής της Αριστεράς.

Οι παρέες του δεν ήταν άνθρωποι που χάραζαν γραμμή στο πολιτιστικό τοπίο της χώρας, αλλά καναλάρχες, τηλε-σταρ και έμποροι κόκας.

Η τραχιά ζωή του χασικλή και του τζάνκι, πόσω μάλλον του εκπορνευόμενου, ανέκαθεν απείχε μίλια μακριά απ' αυτήν του κοκάκια που κερδίζει πολλά χρήματα απ' την όποια δουλειά του και τα σπρώχνει στο πάθος του.

Αυτό έκανε λιγότερο ευαίσθητο άνθρωπο τον αδικοχαμένο ηθοποιό; Σε καμία περίπτωση!
 

 
 

Μόνο που ο Σεργιανόπουλος δεν φαινόταν να διασκεδάζει και να ψυχαγωγείται από τα πάθη του. Δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κρατήσει λευκώματα με φωτογραφίες από τα γεννητικά μόρια όλων των εραστών του, όπως έκανε ο Ταχτσής και τα επιδείκνυε με καμάρι σε φίλους του ποιητές.

Ο Σεργιανόπουλος έμοιαζε δέσμιος της κατάρας του τηλεοπτικού life – style που συγκρουόταν ανελέητα με την αδέσμευτη προσωπικότητα του.

Είμαι σχεδόν σίγουρος πως αν δεν επιδιδόταν στο σπορ των κυριλέ ναρκωτικών, αν δεν ήταν εξαρτημένος, θα μπορούσε να τα παρατήσει όλα και να εξαφανιστεί στο Άγιο Όρος ή στη Ζιμπάμπουε, όπως έκανε και η Σωτηρία Λεονάρδου το ΄88 αμέσως μετά τη βράβευση της στο κιν/φικό φεστιβάλ του Βερολίνου.

Τουλάχιστον τον Σεργιανόπουλο δεν τον είδαμε ποτέ απ' τη μια να τραγουδάει με τον Θεοδωράκη στο Σύνταγμα κι απ' την άλλη να ''ακούγεται'' για όργια σε κότερα με παρτούζες και κόκες.

Το τι έκανε τα βράδια αφορούσε τον ίδιο, πέντε – δέκα άλλες ψυχές που είχαν δικαίωμα στην καύλα και το σεξ, άντε και τους περίεργους περιπτεράδες. Όχι, πάντως, τον ανερμάτιστο σεσημασμένο τύπο που τον έσφαξε σαν κοτόπουλο, ούτε και τα αιμοβόρα κανάλια που τον έκαναν μεταθανάτιο νούμερο στο τσίρκο της τηλεοπτικής αρένας τους.

 

Στο βίντεο του post, ο τραγουδοποιός Benjamin Smoke (1960 - 1999) ερμηνεύει τη σύνθεση του, ''Curtains''. Οι φωτογραφίες του post είναι πίνακες του Francis Bacon (1909 - 1992).

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ