Η πρακτική του να γράφει ή να χαράζει κάποιος μηνύματα στους τοίχους χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στο Πρίνστον σε μια ομιλία του στο Τορόντο, η οποία δημοσιεύεται στο Ancient Origins, αποκαλύπτει ότι βρέθηκαν εκατοντάδες αρχαία γκράφιτι στην τουρκική πόλη Aphrodisias, που αποκαλύπτουν θρησκευτικές διαμάχες, σκηνές ερωτικής φαντασίας, μονομάχους και άλλες πτυχές της ζωής στην πόλη ανάμεσα στο 350-500π.Χ. Τα απομεινάρια και τα ίχνη αυτά, λαξεμένα στην πέτρα, είναι περισσότερα από όλα όσα έχουν βρεθεί σε άλλες πόλεις της ρωμαϊκής Ανατολής, περιοχή που εκτεινόταν ανατολικά της Ελλάδας και προς τη Μέση Ανατολή.
Τα γκράφιτι που αναπαριστούν μονομαχίες είναι πολλά και η αφθονία των εικόνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη δημοτικότητα αυτού του βάρβαρου αλλά εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος.
Τα γκράφιτι φανερώνουν την ύπαρξη στην πόλη τριών θρησκευτικών φατριών. Ήταν οι πολυθεϊστές παγανιστές, οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί. Σταυροί, διπλοί πελέκεις, ενώ διπλοί πελέκεις και σταυροί υπήρχαν και στα νομίσματα που κόπηκαν στην πόλη. Υπάρχει ακόμα η συντομογραφία «Η Μαρία γεννά τον Ιησού» γύρω από την πόλη, προκειμένου να αντικρούσουν τους ειδωλολάτρες και τα νομίσματα με τον Δία και την Ήρα. Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια αναπαράσταση ενός Menorah Hanukkah, μια από τις πρώτες που γνωρίζουμε από τους αρχαίους χρόνους.
Τα γκράφιτι άρχισαν να υποχωρούν όταν έγινε αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός το 527μ.Χ., όταν απαγορεύθηκαν οι άλλες θρησκείες και τα γκράφιτι όπως και οι πολυθεϊστικές εικόνες καταστράφηκαν. Η Αφροδισιάδα που είχε πάρει το όνομά της από τη θεά του έρωτα Αφροδίτη, μετονομάστηκε σε Σταυρόπολη. Όμως ακόμα και σήμερα διαπιστώνουμε ότι η αθλητική ζωή απασχολούσε τους αρχαίους τόσο όσο και τους σύγχρονους ανθρώπους. Τα γκράφιτι που αναπαριστούν μονομαχίες είναι πολλά και η αφθονία των εικόνων δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη μεγάλη δημοτικότητα αυτού του βάρβαρου αλλά εξαιρετικά δημοφιλούς αθλήματος. Στα διάφορα γκράφιτι που βρέθηκαν στο αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο μια εικόνα δείχνει δυο μονομάχους με δίχτυ και τρίαινα, και άλλη με ασπίδα και σπαθί να αγωνίζονται.
Ο κύριος Χανιώτης υποστηρίζει ότι ίσως να πρόκειται για ένα θεατή που χάραξε αυτά που έβλεπε στην αρένα. Η αρένα ήταν ένας τόπος συγκέντρωσης των φίλαθλων κατοίκων πολύ δημοφιλής και η πόλη είχε τρεις συλλόγους αρματοδρομιών. Οι αθλητικές λέσχες είχαν ως χαρακτηριστικό τους τα χρώματα, το κόκκινο, το μπλέ και το πράσινο. Υπάρχουν συνθήματα όπως «Νίκη στο κόκκινο», «Τύχη για το μπλέ», «Κακές χρονιές για το πράσινο». Εκτός από τα αθλητικά υπάρχουν και ερωτικά γκράφιτι με σχήματα φαλλών σε διάφορα μεγέθη.
σχόλια