Τα Τρία Τέταρτα του Παντός

Facebook Twitter
0

Τα Τρία Τέταρτα του Παντός

 Στην Καλλιδρομίου, τότε.

 

Εκεί στην Καλλιδρομίου γλέντια μετράγαμε, νύχτες και μέρες ευωχίας, τρέλες τρελές, ευφρόσυνες αφροσύνες, μεταμφιέσεις των ημερομηνιών, απανωτά κι ασύστολα ξόρκια στο θάνατο. Από μικρός ο Οδυσσέας Γεωργίου (λέγαμε: από νέος ο γέροντας), και οι άλλοι, όλοι, ο Μάνος Γιαννόπουλος κι ο Ευτύχιος Σκυλίτσης, ήξερε και ξέραμε ότι κυλάει τάχιστα ο χρόνος ο μπαγάσας κι όλο το ζήτημα είναι να τον προλαβαίνεις όσο γίνεται. «Χάλασα τον χρόνο, και τώρα ο χρόνος χαλάει εμένα», καλύτερα δεν θα μπορούσε να ειπωθεί. Έλα, έλα, να λωλάνουμε τον χρόνο, να τον μεθύσουμε τον χρόνο, να τον τρελάνουμε τον χρόνο.

 

Εκεί στην Καλλιδρομίου ήμασταν έξι στο τραπέζι. Κάθε βράδυ, ο κόσμος να χαλάσει. Κανένα βράδυ δεν ήταν ίδιο με το άλλο. Κανένα βλέμμα δεν το έβλεπες ίδιο δεύτερη φορά. Ευλογημένα (που λέει ο λόγος) βράχνιαζαν οι φωνές από τη φιλοποσία και τη φιλοκαπνία. Ευλογημένα (που λέει ο λόγος) μαύριζαν οι κύκλοι στα μάτια από τη φιλαναγνωσία. Ήμασταν τρελοί για λύσιμο, και μ’ όλη τη βότκα, μ’ όλο το ουίσκι, το κρασί, το κονιάκ, το τζιν, το ούζο, μ’ όλη την μπίρα και την τεκίλα όλη, μέναμε πάντα σε φάση νηφαλίου μέθης, κι ας φεύγαν ενίοτε από την πόρτα τραπέζια, απ’ τα παράθυρα καρέκλες. Ξέραμε ότι το παν είναι τα τρία τέταρτα του παντός: Αγάπη, Φιλία, Ευγένεια. Το τέταρτο τέταρτο είναι του καθενού μας ο χαβάς.

 

Εκεί στην  Καλλιδρομίου γράφτηκε μια ιστορία – θορυβώδης μεν, μυστική δε. Είναι παράδοξο, αλλά μόνον όσοι έχουν διαβάσει το αριστούργημα του Greil Marcus, εκείνο το αναπάντεχο Lipstick Traces: The Secret History of Twentieth Century, μόνον, και επιμένω, αυτοί θα μπορέσουν να καταλάβουν τα όσα διαδραματίστηκαν στην Καλλιδρομίου, στην Καμωματού Ερωμένη, στον πιο όμορφο δρόμο-ποτάμι στου κόσμου.

 

Εκεί στην Καλλιδρομίου κάθε βράδυ, κάθε νύχτα, στο τραπέζι ήμασταν έξι. Τώρα μείναμε ο Εξόριστος και άλλοι δύο.

 

Εκεί στην Καλλιδρομίου μάθαμε για τα καλά τι σημαίνει: Jamais plus nous ne boirons si jeunes.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: «Στην Ανατολή, γλυκοκελαηδεί»

 

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ