Τι συμβαίνει «πριν χτυπήσει το κουδούνι»;

Τι συμβαίνει «πριν χτυπήσει το κουδούνι»; Facebook Twitter
Στέφανος Αλεβίζος
0

— Πείτε μας με δυο λόγια τι είναι το «Πριν χτυπήσει το κουδούνι».

Αποτελεί μια διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων και των εκπαιδευτικών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σχολείο και στον τρόπο που αυτά μπορούν να επιλυθούν. Σχεδιάστηκε από την ομάδα των ψυχολόγων του Χαμόγελου του Παιδιού και πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα και τα social media του οργανισμού. Καλύπτει θέματα όπως η βία και ο εκφοβισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, τα ιατρικά και συναισθηματικά προβλήματα, οι οικονομικές δυσκολίες και η φτώχεια, αλλά και ο εφηβικός εθελοντισμός.

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σχολείο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυσή τους «πριν χτυπήσει το κουδούνι», ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις με ασφάλεια.


— Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από την πρωτοβουλία;

Στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στο σχολείο και η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυσή τους «πριν χτυπήσει το κουδούνι», ώστε να μπουν τα παιδιά στις τάξεις με ασφάλεια. Να προλάβουμε όσες δυσκολίες γίνεται σε συνεργασία με τους γονείς και τους/τις εκπαιδευτικούς, προκειμένου τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σχολείο, μακριά από τη βία, τον εκφοβισμό, τον ρατσισμό ή την ομοφοβία.


— Μπορεί να αντεπεξέλθει ο εκπαιδευτικός σε όλα αυτά;

Ο/η εκπαιδευτικός παραδοσιακά είχε έναν σύνθετο ρόλο στο σχολείο, πέρα από αυτόν του παιδαγωγού. Έτσι, πολλές φορές χρειάζονταν γνώσεις νοσηλευτή, κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου. Ωστόσο οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, τα προβλήματα έχουν αναλυθεί σε έναν βαθμό και πλέον στις σχολικές μονάδες εντοπίζονται και άλλα κοινωνικά θέματα. Επίσης, και η ίδια η έννοια της παιδαγωγικής έχει αλλάξει. Οι ανάγκες δεν αντιμετωπίζονται με μια επιφανειακή αντιμετώπιση της κατάστασης αλλά απαιτούν εξειδίκευση, γι' αυτό το Χαμόγελο του Παιδιού έχει αναπτύξει δράσεις υποστήριξης αρχικά των εκπαιδευτικών, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Βασικό εργαλείο σε αυτές τις δράσεις αποτελεί η Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, η οποία λειτουργεί πανελλαδικά, 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, είναι δωρεάν και ανώνυμη και σε αυτήν μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός, γονέας ή παιδί για οτιδήποτε τον/την απασχολεί και να μιλήσει στους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του οργανισμού.


www.hamogelo.gr
facebook.com/hamogelo.org
twitter.com/hamogelo
#ΠρινΧτυπήσειΤοΚουδούνι

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ