— Τι είναι το You.Th.i Festival;
H ίδια η ονομασία You.Th.i κρύβει μέσα της σχεδόν όλα όσα είναι αυτό το φεστιβάλ, τη λέξη «Youth», δηλαδή «νεολαία», τη λέξη «Theatre», δηλαδή «θέατρο», και τη λέξη «interculturalism», δηλαδή «διαπολιτισμικότητα». Και θα έλεγα ότι αυτό ακριβώς είναι το You.Τh.i Festival, μια ολοήμερη γιορτή της νεολαίας, του θεάτρου, της διαπολιτισμικότητας, της χαράς, της διαφορετικότητας. Και όλα αυτά θα γίνουν μέσα από δύο εντελώς πρωτότυπες θεατρικές παραστάσεις, καθώς για πρώτη φορά στα ελληνικά θεατρικά δρώμενα συνεργάζονται Έλληνες έφηβοι με ενήλικους μετανάστες ηθοποιούς χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του θεάτρου της επινόησης (devised theatre), μέσα από δύο θεατρικά workshops και μία έκθεση φωτογραφίας. Το You.Th.i Festival είναι ένα δημιουργικό «χωνευτήρι» ανθρώπων, ταυτοτήτων, ηλικιών, αφηγήσεων με όχημα την τέχνη και ιδιαίτερα το θέατρο, αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς αξιοποιούμε και άλλες μορφές τέχνης, όπως η φωτογραφία. Ουσιαστικά, μέσα από αυτό το «πάντρεμα» θέλουμε να περάσουμε ένα ενιαίο μήνυμα, καθώς για εμάς όλο αυτό παράγει μια συγκεκριμένη αφήγηση.
— Ποιοι θα συμμετέχουν;
Η βασική ιδέα του φεστιβάλ, αλλά και του project, στηρίχτηκε στην προσπάθεια να αναμείξουμε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών αλλά και διαφορετικών εθνοτικών και πολιτιστικών backgrounds μέσω της τέχνης και κατά κύριο λόγο του θεάτρου, που ούτως ή άλλως είναι ένα πεδίο σύμμειξης του διαφορετικού αλλά και ανάπτυξης κοινωνικής συνείδησης και αποδοχής. Η δημιουργική επαφή με την ιδέα της διαφορετικότητας σκεφτήκαμε ότι ιδιαίτερα για τους εφήβους, που βέβαια βρίσκονται ακόμα σε μια εύπλαστη φάση διαμόρφωσης της προσωπικότητας και της κοσμοθεωρίας τους, θα έχει ευεργετική επίδραση σε επίπεδο διαμόρφωσης κοινωνικής συνείδησης και ανεκτικότητας και «σπασίματος» των όποιων στερεοτύπων μπορεί ο καθένας να κουβαλάει. Έτσι, ψάξαμε να βρούμε εφηβικές θεατρικές ομάδες και μεταναστευτικές θεατρικές ομάδες που να θέλουν να συνεργαστούν δημιουργικά και να παραγάγουν κάτι από κοινού. Θα συμμετέχουν, λοιπόν, η Εφηβική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αγίων Αναργύρων με τη θεατρική ομάδα ΚΡΑΜΑ του ΚΕΘΕΑ Mosaic, που προετοιμάζουν μαζί τη μία θεατρική παράσταση. Στη δεύτερη παράστασή μας συνεργάζονται μια ομάδα μαθητριών του Ομηρείου Λυκείου Νέας Σμύρνης και η Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών. Επιπλέον, στο φεστιβάλ συμμετέχει το Theater Maxim Gorki του Βερολίνου, συντελεστές του οποίου θα βρεθούν στην Αθήνα ειδικά γι' αυτό τον σκοπό, διοργανώνοντας ένα εργαστήριο με θέμα το σωματικό θέατρο, καθώς και δύο σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου, ο Γιώργος Δάμπασης και η Σοφία Ιωαννίδη, οι οποίοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με το θέατρο ως μέσο εμψύχωσης κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και θα διοργανώσουν ένα ακόμη εργαστήρι στο πλαίσιο του φεστιβάλ με αυτό ακριβώς το θέμα. Τέλος, θα παρουσιαστεί μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας από τους Chloe Kritharas Devienne και Nadir Noori με θέμα το προσφυγικό. Πέρα από την καλλιτεχνική αξία του έργου τους, καθώς είναι και οι δύο πολύ αξιόλογοι φωτογράφοι, η Chloe και ο Nadir το έχουν ζήσει όλο αυτό από πολύ κοντά –μάλιστα ο Νadir είναι ο ίδιος πρόσφυγας–, η ματιά τους, δηλαδή, είναι πολύ ξεχωριστή.
Το μήνυμα του φεστιβάλ είναι ότι μέσα από την τέχνη μαθαίνουμε να γνωρίζουμε, να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε αυτά που μας χωρίζουν και να συνειδητοποιούμε ότι ακόμα κι αν είναι πολλά, ίσως τελικά αυτά που μας ενώνουν να είναι περισσότερα.
— Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε;
Το μήνυμα του φεστιβάλ είναι ότι μέσα από την τέχνη μαθαίνουμε να γνωρίζουμε, να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε αυτά που μας χωρίζουν και να συνειδητοποιούμε ότι ακόμα κι αν είναι πολλά, ίσως τελικά αυτά που μας ενώνουν να είναι περισσότερα. Μαθαίνουμε ότι η διαφορετικότητα είναι κάτι φυσικό, όμορφο και επιθυμητό και σε καμία περίπτωση τρομακτικό. Μαθαίνουμε ότι η ζωή θα ήταν ανυπόφορα βαρετή αν ήμασταν όλοι ίδιοι.
— Οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες χρειάζονται περισσότερο το θέατρο στις μέρες μας;
Νομίζω ότι στις μέρες μας όλοι χρειαζόμαστε περισσότερο το θέατρο, καθώς μέσα στη γενικότερη σύγχυση και τον κατακερματισμό της εποχής μας μπορεί να θέσει κάποια συνεκτικά ερωτήματα για ό,τι μας περιβάλλει και μπορεί να μας δώσει τα ερεθίσματα για να ανακαλύψουμε μόνοι μας τις απαντήσεις. Αλλά εκτός από αυτό είναι σίγουρα ένα πεδίο ένταξης, αποδοχής και κατανόησης των κοινωνικών αντιθέσεων και νομίζω ότι πατώντας σε αυτή βασικά την ιδέα γεννήθηκε και το You.Th.i Project. Ίσως όμως οι λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να χρειάζονται περισσότερο όχι μόνο το θέατρο αλλά όλες τις μορφές τέχνης, καθώς στην τέχνη μπορούν να βρουν ένα πεδίο ελεύθερης έκφρασης, μπορούν να βρουν χώρο και βήμα, μπορούν να ενισχύσουν το αυτοσυναίσθημά τους και να χτίσουν σχέσεις και δεσμούς, πράγματα που δεν είναι καθόλου αυτονόητα.
— Πες μας δυο λόγια για όλες τις δράσεις του φεστιβάλ.
Το φεστιβάλ είναι μια ολοήμερη γιορτή στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν δύο θεατρικές παραστάσεις που δημιουργήθηκαν με τη μέθοδο του devised theatre και στις οποίες, όπως είπαμε, συνεργάζονται Έλληνες έφηβοι και ενήλικοι μετανάστες. Είναι επίσης δύο καλλιτεχνικά θεατρικά εργαστήρια που απευθύνονται σε μια ευρεία γκάμα ανθρώπων, ηθοποιούς, δασκάλους, εμψυχωτές, κοινωνικούς λειτουργούς ή απλώς σε ανθρώπους με ανοιχτό μυαλό και καρδιά που ενδιαφέρονται να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ιδέα της πολυπολιτισμικότητας μέσα από την τέχνη του θεάτρου χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν κάποια ιδιαίτερη προηγούμενη θεατρική εμπειρία. Είναι, τέλος, μια έκθεση φωτογραφίας με δυνατές εικόνες-πορτρέτα προσφύγων που ακολουθούν τις διαδρομές τους από τη Μυτιλήνη και την Ειδομένη μέχρι την Αθήνα. Και νομίζω ότι στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να πω ότι το You.Th.i Festival είναι μέρος ενός μεγαλύτερου εγχειρήματος, του You.Th.i Project, το οποίο, εκτός από το φεστιβάλ, στοχεύει στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα δώσει φωνή σε μετανάστες και πρόσφυγες καλλιτέχνες από ολόκληρο το φάσμα των παραστατικών και εικαστικών τεχνών που ζουν στην Αθήνα. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να παρουσιάζουν δείγματα δουλειάς τους ή ιδέες τους για καλλιτεχνικές συμπράξεις, προωθώντας το προσωπικό τους έργο, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αξία της αμοιβαίας ανταλλαγής και συνέργειας.
Το άρθρο από την έντυπη έκδοση της LIFO
σχόλια