ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Το αυθαίρετο σπιτάκι στην πλαγιά

Facebook Twitter
3

 

Κάθε φορά που κολυμπάω στην περιοχή παρατηρώ αυτό το σπίτι. Από καλοκαίρι σε καλοκαίρι το βλέπω να χτίζεται σιγά-σιγά. Δεν είναι το μοναδικό αυθαίρετο σε αυτό το πευκόφυτο ύψωμα. Είναι όμως το πρώτο που παρατηρώ την κατασκευή του. Μάλλον το επόμενο καλοκαίρι θα κατοικηθεί.

Πριν δυο δεκαετίες το κομμάτι αυτού του δάσους είχε καεί. Με ένα πείσμα που μόνο η φύση διαθέτει, ζωντανεύει ξανά. Ο τόπος πρασινίζει δειλά-δειλά καθώς κάποιοι επιδίδονται στο σπορ της λεηλασίας. Βάζουν τα θεμέλια για το σπιτάκι τους πάνω στον τάφο της φύσης. Ενισχύουν το ψέμα περί σεβασμού του περιβάλλοντος τοποθετώντας αυτή την πανάκριβη πέτρα στην βιλίτσα τους. Μπορεί να το παίζουν φυσιολάτρες. Να τους αρέσουν οι περίπατοι στην φύση, να μαζεύουν χόρτα, να στέκονται αποσβολωμένοι μπροστά στο ηλιοβασίλεμα, να το ονομάζουν όλο αυτό ως «ποιότητα ζωής». Ποιος ξέρει από τι είδους ψευδαισθήσεις έχουν κατακλυστεί;

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοια σπιτάκια που έγιναν πάνω στα αποκαΐδια. Και εδώ, ο καθένας θα μεταφράσει το νόμο όπως τον συμφέρει, θα ψάξει να βρει τα παραθυράκια για να γλιτώσει, θα μπει με θεατρινισμούς μπροστά στις μπουλντόζες για να προστατέψει την αυθαιρεσία του μέσα στο δάσος.

Τις τελευταίες μέρες που η Ελλάδα καίγεται από την μια άκρη στην άλλη κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους. Υπολογίζουν, προσθέτουν, αφαιρούν(σ.σ Όχι, δεν πιστεύω ότι όλοι όσοι βάζουν φωτιές στο δάσος έχουν ψυχολογικά προβλήματα αλλά σταθερά συμφέροντα) και σκέφτονται μελλοντικές καταπατήσεις. Ελπίζω οι νόμοι να γίνουν αυστηρότεροι και να εφαρμοστούν επιτέλους για όλους αυτούς που έχουν κάνει πλιάτσικο, αυτό που θα έπρεπε να προστατεύουμε οι πάντες. Για το καλό μας…

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στην Αττική -υποθέτω- αλλά στην Χαλκιδική που έχει εξίσου άναρχη δόμηση πολλά από αυτά τα σπίτια είναι σε νόμιμα οικόπεδα μέσα στο δάσος που θεωρητικά μπορούν να χτιστούν.
Όλα καλά στη θεωρία, αλλά στη πράξη φαίνεται που έχει γίνει η καταπάτηση. Ακόμα και σε νόμιμο οικόπεδο μπορεί ο κάθε εργολάβος να δημιουργήσει υπερβάσεις στη κατασκευή. Με τη σύμπραξη της πολεοδομικής υπηρεσίας (άκου όρος: "υπηρεσία") ένα οίκημα 60 τ.μ. γίνεται άνετα 120 τ.μ. Άντε μετά να βρεις τον καταπατητή εργολάβο και να ...εφαρμόσεις τους νόμους του κράτους στο μπάχαλο που λέγεται πρώτο πόδι Χαλκιδικής.Προσωπική μου πείρα. Η δική σου μπορεί να διαφέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μου έκοψε την όρεξη για ...επενδύσεις στην ωραία Ελλάδα.
εννοείται οτι γίνονται κατα κόρον παραβάσεις και στο πρώτο και στο δεύτερο πόδι και στο βουνό , απλά θέλω να πω οτι μπορεί ένα σπίτι να μην είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετο αν και φαινεται εκ πρώτης όψεως έτσι.