Ένας δάσκαλος

Facebook Twitter
0

Απο το φίλμ " Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών"

Ένα δάσκαλο και μόνο θυμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια: Τον Κώστα Φ. Τον είχα στην πέμπτη και έκτη δημοτικού. Από το Δημοτικό και μετά δεν θυμάμαι σχεδόν κανέναν. Φυσιογνωμίες θολές, μισά ονόματα, πρόσωπα που πέρασαν από την έδρα και σβήστηκαν γρήγορα από την μνήμη. Τους σκέφτομαι όπως σκέφτομαι τον κόσμο να περπατάει μέσα σε ένα αχανές Mall: Μια άμορφη κινούμενη μάζα.

Ο λόγος που ο Κώστας Φ. δεν έφυγε από την μνήμη μου είναι ένας: Ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να μας μεταδώσει την αγάπη του για πράγματα που δεν είχαν να κάνουν με το σχολικό πρόγραμμα. Αν και η φυσιογνωμία του παρέπεμπε στο δάσκαλο από επαρχία που ερχόταν σε μια άλλη επαρχία για να διδάξει(σ. σ Μπορώ να φέρω στη μνήμη μου τα στρογγυλά γυαλιά του, τα υφασμάτινα παντελόνια, κοντομάνικα πουκάμισα και μια σχεδόν ντροπαλή συμπεριφορά) είχε ένα έντονο βλέμμα και πάθος για την δουλειά του. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το μουσικό παραμύθι του Σεργκέϊ Προκόφιεφ «Ο Πέτρος και ο Λύκος» και το πάθος του για αυτό. Οργάνωνε συχνά ένα μουσικό παιχνίδι με τα παιδιά της τάξης.

Θυμάμαι τις πόρτες της τάξης να ανοιγοκλείνουν, να μπαινοβγαίνουμε μέσα σε αυτή και από τα ηχεία να ακούγεται ο Προκόφιεφ. Και μετά ήταν το άλλο συναρπαστικό: Η εξέταση στην κλασική μουσική! Θεότρελο και εκτός σχολικού προγράμματος. Αφού ακούγαμε ξανά και ξανά κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς Μπαχ, Μπετόβεν, Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι και Στράους την ώρα της μουσικής, καλούμασταν στο τέλος της χρονιάς να εξεταστούμε πάνω στους συνθέτες ως εξής: Σε μια κασέτα είχε ηχογραφήσει μερικά δευτερόλεπτα από κάθε συνθέτη. Μερικά δευτερόλεπτα και πατούσε το pause για να μας ρωτήσει ποιος είναι. Δεν ήταν θέμα αν θα πάρεις Α, Β ή Γ . Ούτε ήταν αυστηρός. Το έβλεπε σαν παιχνίδι για να μάθουμε τους συνθέτες.

Μετά ήταν τα βιβλία. Έφερνε συνεχώς εξωσχολικά βιβλία. Μας παρότρυνε να δανειζόμαστε παιδικά βιβλία από την Βιβλιοθήκη. Διάβαζε στην τάξη αποσπάσματα από τον Όλιβερ Τουίστ και το «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ». Στο τέλος της έκτης δημοτικού είχε χαρίσει σε όλους τους μαθητές τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ με μια αφιέρωση.

Αυτός ο άνθρωπος με έμαθε να αγαπάω ένα κόσμο διαφορετικό έξω από τα σχολικά βιβλία. Άναψε μια σπίθα μέσα μου για τις λέξεις και την μουσική. Βέβαια αγάπησα περισσότερο τους Orbital από το Μπετόβεν και σε μια συναυλία του Iggy Pop θα περνάω πάντα καλύτερα από ένα κονσέρτο κλασικής μουσικής. Επίσης αντί να οδηγηθώ στους κλασικούς συγγραφείς από την αρχή, έφαγα αρκετό χρόνο στο συγγραφικό hype της κάθε χρονιάς. Όμως έχουν καμιά σημασία όλα αυτά; Σημασία έχει αυτή η σπίθα να μένει αναμμένη και αυτό το οφείλω αποκλειστικά σε αυτόν που άναψε για πρώτη φορά την φλόγα. Να είναι καλά όπου και αν είναι.

Υ. Γ

 

Τις μέρες που θα ακολουθήσουν το χαζοκούτι θα γεμίσει με φωνές. Θα ακούσετε: «Κάνουν καλά την δουλειά τους. Δεν κάνουν καλά την δουλειά τους». Θυμηθείτε: Υπάρχουν και κάποιοι που εμπνέουν. Για αυτούς δεν θα γίνει λόγος. Η έμπνευση περνάει στα ψιλά. Αλλά ευτυχώς αυτά τα «ψιλά» τα κουβαλάμε μέσα μας. Και το φορτίο τους είναι πολύτιμο.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ