"Χρωστάμε περισσότερα στην ποίηση παρά στην εφορία"

"Χρωστάμε περισσότερα στην ποίηση παρά στην εφορία" Facebook Twitter
1

 

Πριν ένα μήνα είδα το «Μεταξά: Ακούγοντας το χρόνο» στην Ταινιοθήκη. Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ γιατροί που πάσχουν από καρκίνο και συνεχίζουν να δουλεύουν στο νοσοκομείο. Αν και οι πρωταγωνιστές μου κέντρισαν το ενδιαφέρον με την ειλικρίνεια, την τόλμη και το χιούμορ τους δεν ήθελα να γράψω λέξη.

Απέφευγα να γράψω «καρκίνος» όπως άλλοι αποφεύγουν να το πουν και το υπονοούν λέγοντας «Έχει αυτό» (σ.σ Πάντα όταν ακούω αυτή την φράση που υπονοεί «καρκίνο» μου έρχεται στο μυαλό το βιβλίο του Stephen King «Το Αυτό» και το εξώφυλλο με το μαύρο φόντο και τον κλόουν).

Ένα μήνα μετά μπορώ να θυμηθώ κάποιες από τις ιστορίες των γιατρών που μου έκαναν εντύπωση. Όπως της γιατρού που όταν έμαθε ότι έχει καρκίνο άρχισε να γίνεται πιο παρατηρητική καθώς πήγαινε στη δουλεία της με τον ηλεκτρικό. Παρατηρούσε τους ανθρώπους, τι βιβλία διάβαζαν, τα κτίρια, τα σύννεφα. Η καθημερινή της διαδρομή από την Αθήνα στον Πειραιά ήταν μια ρουτίνα. Μετά τον καρκίνο προσπαθούσε να ρουφήξει κάθε εικόνα που περνούσε δίπλα της. Επίσης την ιστορία του καρκινοπαθή γιατρού που έλεγε ότι φορούσε σε όλη του την ζωή μάσκα ανάλογα με τα πρόσωπα που είχε μπροστά του και ποτέ δεν ήταν ο εαυτός του. Ή την ιστορία της γιατρού που από μια ενοχική γυναίκα που νόμιζε ότι φταίει για τα πάντα μετατράπηκε μετά τον καρκίνο σε έναν άνθρωπο που ενδιαφερόταν για τον εαυτό της. Και φυσικά μια φράση που είπε κάποιος ασθενής-γιατρός καθισμένος στην κουζίνα του σπιτιού του: «Χρωστάμε περισσότερα στην ποίηση παρά στην εφορία».

Με το ίντερνετ να «παίζει» συνέχεια ποιητές την τελευταία εβδομάδα η φράση αυτή μου ερχόταν ξανά και ξανά στο μυαλό σαν λούπα. «Τι χρωστάμε τελικά στην ποίηση, στα κείμενα, στις λέξεις;». Ίσως να τους χρωστάμε την δύναμη που μας δίνουν αρκετές φορές για να συνεχίζουμε ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Ακόμα και όταν όλα μοιάζουν να μην έχουν νόημα, ένας στίχος, μια παράγραφος ενός κειμένου σου δίνουν το σπρώξιμο. Όλα αυτά τα σημειωμένα βιβλία, τα αποφθέγματα, ακόμα και ένας στίχος τραγουδιού είναι το καύσιμο μας για τη διαδρομή μας στη ζωή. Ιδιαίτερα όταν ο δρόμος γίνεται δύσκολος με την ασθένεια φορτωμένη στην πλάτη. Αλλά για αυτό μόνο ένας ασθενής μπορεί να μιλήσει. Οι υπόλοιποι ας γουρλώσουμε τα μάτια πάνω από τους αριθμούς της φορολογικής δήλωσης.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια