ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η γκάφα του Ραχόι

Facebook Twitter
4

Πόσοι πατάνε στην γή;

Η γκάφα του πρωθυπουργού της Ισπανίας με την οποία οι νεκροί της σιδηροδρομικής τραγωδίας στην χώρα του μπερδεύονται άτσαλα με τους νεκρούς του σεισμού στην Κίνα αποκαλύπτει κάτι το οποίο έχουμε ψυλλιαστεί: Για τους κυβερνώντες οι πολίτες είμαστε νούμερα στατιστικής. Αν λειτουργείς έτσι απέναντι στο θάνατο των ανθρώπων φαντάσου πως βλέπεις τις ζωές τους. Αυτό που απουσιάζει από τους πολιτικούς σε αρκετές περιπτώσεις είναι το ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις ζωές των ανθρώπων. Τα νομοσχέδια απλώνονται στο τραπέζι, τα νούμερα βγαίνουν δεν βγαίνουν, κόψε εδώ και ράψε εκεί. Δεν σκέφτονται τις συνέπειες στις ζωές των ανθρώπων. Αρνούνται να ρίξουν μια ματιά στην πραγματική ζωή και στα πραγματικά προβλήματα. Αρκετοί φτάνουν στο σημείο να είναι απρόσεκτοι όχι μόνο για την ζωή των πολιτών τους αλλά και για το θάνατο τους, όπως ο Ραχόι(σ.σ Δεν μπορώ την δικαιολογία με την «βαριά ατζέντα της ημέρας». Όταν έχεις 80 νεκρούς και η χώρα πενθεί αυτό θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο θέμα της ημέρας).

Δεν ξέρω πόσες δεκαετίες θα περάσουν  για να δούμε την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτικών. Διότι στα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε οι ευθύνες καταλογίζονται αποκλειστικά στους πολίτες και στην αλλαγή της νοοτροπίας τους. Όμως το πρόβλημα φαίνεται να έχει και άλλη πτυχή. Αυτός που ανεβαίνει στην εξουσία ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή ενδιαφέρεται μόνο για τα στατιστικά στοιχεία; Μπορεί να μπει στην θέση του πολίτη ή οι πολίτες για αυτόν είναι απλά νούμερα; Έχει εμπειρία πραγματικής ζωής και πραγματικών προβλημάτων ή τα βλέπει όλα μόνο μέσα από τα στατιστικά; Μπαίνει στην πολιτική γιατί ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή θέλει να καλύψει την ματαιοδοξία του;

  Για να ακολουθήσει κάποιος πολιτική καριέρα θα πρέπει να ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανθρώπους και να θέλει να προσφέρει σε αυτούς. Δεν ξέρω αν θα φτάσουν οι σημερινές γενιές να ζήσουν αυτό που ακούγεται σήμερα απο πολλούς σαν ανέκδοτο: «Μπήκα στην πολιτική γιατί θέλω να προσφέρω».

Υ. Γ

 

Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όμως είναι λίγες και δεν αρκούν.

4

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
"Δεν ξέρω πόσες δεκαετίες θα περάσουν για να δούμε την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας από την πλευρά των πολιτικών. "Οι οποίοι μόνοι τους καταλαμβάνουν την εξουσία. Κανείς δεν τους ψηφίζει. "Αυτός που ανεβαίνει στην εξουσία ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο ή ενδιαφέρεται μόνο για τα στατιστικά στοιχεία;"Αν δεν έχουμε καταλάβει ακόμα πόσο συνδέονται τα "στατιστικά στοιχεία" με τις συνθήκες που βιώνει ο άνθρωπος τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Φυσικά και παίζουν ρολο. Μάλλον δεν είδες την λέξη "μόνο". Το πρόβλημα είναι όταν μεταφράζει τα στατιστικά στοιχεία σαν να έχει να κάνει με μηχανές και όχι με ανθρώπους. Διαφορετικές αναγνώσεις @Αταξινόμητε
Στατιστική = συμπυκνωμένη πληροφορίαΒαγγέλη θυμίζω πως όταν οι αριθμοί (κάποιοι από αυτούς τουλάχιστον) πήγαιναν καλά (από τα μέσα του 90 μέχρι το 2008) κάποιοι στην Ελλάδα μιλούσαν για την "ευημερία των αριθμών" και το δράμα του ανθρώπου (που προφανώς δεν μπορούσε να ζήσει σαν τους ήρωες του Beverly Hills). Μέχρι που οι αριθμοί σταμάτησαν να ευημερούν και είδαμε πως τι ακριβώς συνεπάγεται αυτό! Αυτό που λέω είναι πως αποτελεί σφάλμα να αντιπαραβάλουμε τους άψυχους αριθμούς στον άνθρωπο - αν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει πως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν κάτι το απτό το πρόβλημα είναι δικό του