Ταξίδι με κλειστά μάτια

Ταξίδι με κλειστά μάτια Facebook Twitter
0

 

 

 

Συναντώ ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί αρκετές χώρες με τα μάτια του τουρίστα. Κλεισμένοι στην ασφάλεια του τουριστικού πούλμαν με το γραφείο να έχει οργανώσει τα πάντα , έχοντας δει «φωτογραφικά» μνημεία και μουσεία , χωρίς να κοπιάσουν για να ανακαλύψουν το παραμικρό από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της χώρας επιστρέφουν στην Ελλάδα .

 

Κάνοντας μια συζήτηση μαζί τους διακρίνεις αμέσως την αγωνία τους να  μιλήσουν «για τα sos»(τα καλύτερα που αναφέρουν  οι τουριστικοί οδηγοί) .Είναι η αγωνία του τουρίστα για τα δέκα καλύτερα. «Ναι και σε αυτό πήγα ,φυσικά και επισκέφτηκα το άλλο, είχε πολύ ουρά και δεν μπήκαμε».

 

Αν μπεις στον κόπο να ρωτήσεις για την κουλτούρα των ανθρώπων ,την καθημερινότητα , τις συνήθειες θα σε κοιτάξουν με απορημένο βλέμμα και θα εκτοξεύσουν την ατάκα «Σαν την Ελλαδίτσα πουθενά μωρέ»

 

Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που δεν μένουν ούτε καν στα μνημεία και στα αξιοθέατα αλλά το μυαλό τους κολλάει σε χαζές λεπτομέρειες της μορφής «Το φαντάζεσαι δεν είχαν φραπέ! Τελικά είναι ελληνική πατέντα εε;;».Μιλάμε για μεγάλο κόλλημα με το φραπέ!

 

Οι άνθρωποι αυτοί είναι επίσης οι καλύτεροι δυσφημιστές της χώρας που δεν έχουν πάει! Κολλημένοι με τα κλισέ που αναπαράγουν τα μίντια σε «ενημερώνουν» :

 

Στην Τουρκία γίνονται βομβιστικές επιθέσεις , στην Ιταλία σε κλέβουν , οι Γερμανοί είναι ψυχροί άνθρωποι , η Ολλανδία είναι γεμάτη μαστουρωμένες αδερφές τι να πας να κάνεις ;

 

 Έχει κανένα νόημα να ταξιδεύει ο άνθρωπος αν δεν ανοίγει το μυαλό ;

 Γεννιέσαι ταξιδιώτης ή γίνεσαι ; 

 

Τα σκέφτομαι όλα αυτά περιμένοντας  τις μέρες να περάσουν για να φύγω ,ελπίζοντας ότι έχω το χάρισμα του ταξιδιώτη και όχι την μιζέρια του τουρίστα. Θα επανέλθω το θέμα.

 

Υ.Γ

 

Τα ίδια ισχύουν στις «βαριές περιπτώσεις» και για τον εσωτερικό τουρισμό.

 «Μα πως ζουν οι άνθρωποι εδώ πέρα στο χωριό μου ρε να δείτε!»    
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ