Εις μνήμην Wojciech Kilar

Εις μνήμην Wojciech Kilar Facebook Twitter
0

 

Εις μνήμην Wojciech Kilar Facebook Twitter

Ελπίζω να είναι η τελευταία μεγάλη απώλεια για το Προσκλητήριο και για το 2013 που μας αφήνει σε μερικά 24ωρα.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Πολωνός συνθέτης Wojciech Kilar (προφ. Βόιτσεκ Κίλαρ), πολυβραβευμένος και αναγνωρισμένος διεθνώς για τη μουσική του στην υπηρεσία της 7ης Τέχνης.

Τον ''γνώρισα'', όπως και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, το 1992 από τη δουλειά του στο κινηματογραφικό revival του ''Δράκουλα'' του Bram Stoker που πραγματοποίησε με τεράστια επιτυχία ο Francis Ford Coppola.

Λίγα χρόνια μετά, στην περίφημη Ακαδημία Κινηματογράφου του Lodz, στη γενέτειρα του, που είχα την τύχη να επισκεφτώ, άκουσα και άλλες κινηματογραφικές μουσικές του, παιγμένες live μάλιστα από κλασική ορχήστρα στον προαύλιο χώρο της σχολής.

Είχαν περάσει τότε μερικοί μήνες μόνο από το θάνατο του σκηνοθέτη Krzysztof Kieslowski και η Ακαδημία του Lodz τον τιμούσε με μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα, που περιλάμβανε προβολές των ταινιών του, έκθεση με τα κοστούμια από τις ταινίες του και συναυλίες με έργα των Zbigniew Preisner, Wojciech Kilar και άλλων συνθετών, με τους οποίους είχε συνεργαστεί.

Και η αλήθεια είναι πως ο Kilar καθιερώθηκε ως γνήσιο τέκνο της πολωνικής αβάν γκαρντ μουσικής των 60s και ευτύχησε να συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς συμπατριώτες του κινηματογραφιστές: τον Krzysztof Zanussi, ο οποίος τον έκανε και ντοκιμαντέρ το 1991, τον Kieslowski, τον Andrzej Waida. Με τον Roman Polanski συνεργάστηκε επίσης εκτενώς, αλλά κατά τη δεκαετία του 1990, όταν δηλαδή είχε υπογράψει την πρώτη του μουσική για μία μη πολωνική ταινία, τον ''Δράκουλα'' του Αμερικανού Francis Ford Coppola.

Polanski και Kilar άφησαν κοινή παρακαταθήκη τα υπέροχα soundtracks από τις ταινίες ''Death and the maiden'', ''The ninth gate'' και ''The Pianist'' από το 1994 έως το 2002, ενώ μέσα σ' αυτά τα χρόνια ο συνθέτης είχε την ευκαιρία να γράψει ακόμη ένα αριστουργηματικό soundtrack για την ταινία ''The portrait of a lady'' της Jane Campion.

Σημαντική στιγμή θα μπορούσε να θεωρηθεί στην πολύχρονη πορεία του, η επιλογή από τον Steven Spielberg του επικού θέματος του με τίτλο ''Exodus'' στο trailer της περίφημης ''Λίστας του Σίντλερ'' το 1993.

Ο Wojciech Kilar υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Karel Szymanowski Society, συλλόγου φίλων του σπουδαιότερου Πολωνού κλασικού συνθέτη και πιανίστα των αρχών του 20ου αι.

Για τη μουσική του στον ''Δράκουλα'' του Coppola είχε τιμηθεί με το βραβείο ASCAP 1992 από την Αμερικανική Ένωση Συγγραφέων, Συνθετών και Παραγωγών του Λος Άντζελες και με το βραβείο καλύτερης μουσικής ταινίας τρόμου στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο της ίδιας χρονιάς.

Από τον Απρίλιο του 1966 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2007 ήταν παντρεμένος με την ίδια γυναίκα, πιανίστρια, ζώντας μόνιμα στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο και αυτός καταγράφεται ως αιτία του θανάτου του.

Ο Wojciech Kilar έχει περάσει ήδη στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου για τα μουσικά του θέματα που έβριθαν από ρομαντισμό, ένταση και δραματικότητα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ