Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων

Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων Facebook Twitter
0
Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων Facebook Twitter

Το σκηνικό είχε στηθεί από νωρίς μπροστά από τη σκηνή: μικρές φωτιστικές πηγές σκεπασμένες με καπέλα καβουράκια, μία εικαστική παρέμβαση δηλαδή απόλυτα ταιριαστή με το λαϊκό και συνάμα ποιητικό περιεχόμενο των τραγουδιών του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Έπειτα πήραν τις θέσεις τους οι μουσικοί: ο πιανίστας και ενορχηστρωτής του δίσκου, o κιθαρίστας, ο λυράρης, ο πνευστός και ο κρουστός. Δίπλα στον δημιουργό μία νέα κοριτσίστικη παρουσία και μία φωνή παραμυθένια, σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στη δισκογραφία και στις συναυλίες του. Επρόκειτο για την Αλίκη Ζωγράφου, την κόρη του αείμνηστου Γιώργου Ζωγράφου, η οποία λίγη ώρα αργότερα θα μας εντυπωσίαζε μπλέκοντας το βαλκανικό Ederlezin με το Χρώμα της αγάπης του Λουδοβίκου.

Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων Facebook Twitter

Η συναυλία ξεκίνησε εν μέσω άκρας ησυχίας - συνθήκη που απαιτούν οι μπαλάντες του Λουδοβίκου - και η γλυκιά χθεσινή νύχτα φωτίστηκε από ένα φεγγαρόλουστο μαύρο, ένα μαύρο ικανό να καλύψει το σύνηθες ροζ χρώμα της αγάπης όποτε αυτή τραγουδιέται.

Μόνο όποιος έχει παρακολουθήσει συναυλία του Λουδοβίκου των Ανωγείων μπορεί να συλλάβει τη δύναμη των χαμηλότονων τραγουδιών του, στα οποία, ο ίδιος με ένα μαντολίνο υμνεί τον Έρωτα και τον Θάνατο ως ένας αναγεννησιακός τροβαδούρος στην Ελλάδα του 21ου αι.!

Έξι τραγούδια από τον καινούργιο δίσκο με τα δύο μι στη λέξη βλέμμα να υποδηλώνουν τη βαρύτητα του, καθώς δύο άνθρωποι κοιτιούνται, με πρωταγωνιστές τον Ίκαρο, τον Παπαδιαμάντη και άλλους πολύτιμους σαλούς που γέννησε τούτος ο τόπος.

Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων Facebook Twitter

Κι επίσης, η Σαλώμη, το Ανάθεμα σε έρωντα, το Χρώμα της αγάπης, το Όχι που αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι - τραγούδια που έδωσαν το στίγμα του δημιουργού τους στα προηγούμενα χρόνια παντοδυναμίας του λεγόμενου έντεχνου.

Κι όμως, ο Λουδοβίκος δεν είναι ακριβώς έντεχνος. Είναι ο εκφραστής μιας Κρητικής παράδοσης βασισμένης όχι τόσο στον γνώριμο Κρητικό ήχο, όσο στο λόγο των λαϊκών ποιητάδων και των κιθαρωδών της Αναγέννησης. Κι ακόμη, ένας τραγουδοποιός που έκανε στυλ την έλλειψη φωνασκίας και την καθιέρωση ενός ιδιαίτερου τελετουργικού την ώρα που τραγουδάει - αν φυσικά ο εκάστοτε ακροατής επιθυμεί την ουσιαστική επαφή με την τέχνη του.

Δεν είναι τυχαίο που σαν μπαίνεις στην οικία του τον τοίχο κοσμεί μία καδραρισμένη αφιέρωση του Μάνου Χατζιδάκι: Στον Λουδοβίκο των Ανωγείων και της καρδιάς μου...

* Το cd του Λουδοβίκου των Ανωγείων με τίτλο Το βλέμμα θέλει δύο μι κυκλοφορεί από την MLK και, σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα έβγαινε αν δε βρισκόταν χορηγός να χρηματοδοτήσει την παραγωγή.

 

Για το βλέμμα που θέλει δύο μι του Λουδοβίκου των Ανωγείων Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ