Runaway Day ή Η μέρα που οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους

Runaway Day ή Η μέρα που οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους Facebook Twitter
0

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Δημήτρη Μπαβέλλα, που είχε την τύχη να παρουσιαστεί ήδη στα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Σεράγεβο και της Αυστρίας, είναι ουσιαστικά ένα low budget road - movie με χαρακτήρα κοινωνικής και πολιτικής αλληγορίας.

Βασισμένο σε μια πανέξυπνη ιδέα (όπως πληροφορούμαι, στην πρώτη γραφή του σεναρίου συνεργάστηκε και η Ελίνα Ψύκου) το Runaway Day υποδηλώνει τη μέρα της μαζικής και φαινομενικά αναίτιας φυγής των Αθηναίων από την πόλη τους.

Έτσι, ενώ στην αρχή τα ραδιόφωνα ανακοινώνουν μυστηριώδεις εξαφανίσεις φιλήσυχων πολιτών, όσο προχωρά ο φιλμικός χρόνος μαθαίνουμε από έναν ημιπαράφρονα τηλεπαρουσιαστή (ρόλος - γάντι για τον Χρήστο Στέργιογλου) πως το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας με τους ανθρώπους να τρέχουν σαν αγέλη λιονταριών δίχως προορισμό ή στόχο: Αρκεί να εγκαταλείψουν την Αθήνα!

Runaway Day ή Η μέρα που οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους Facebook Twitter

Δύο είναι οι βασικοί ήρωες της ταινίας: Η ξανθιά και ψυχρή συναισθηματικά Μαρία και ο χαζούλης Λουκάς. Η πρώτη εγκαταλείπει μια ωραία πρωΐα άντρα και παιδιά και περιπλανιέται στην άδεια πόλη. Πηγαίνει σε λαϊκό καφενείο και φεύγει δίχως να πληρώσει, μπαίνει σε πορνοσινεμά (γιατί άραγε;) και κυνηγιέται από δυο τύπους (επίσης γιατί άραγε;), συναντάει έναν άγνωστο εραστή, εν ολίγοις ψιλοπαρανομεί και βιώνει ένα 24ωρο δίχως καμία κοινωνική σύμβαση.

Ο Λουκάς πάλι χρωστάει στις τράπεζες. Εγκαταλείπει κι αυτός τη γονική εστία, μπλέκεται σε καυγά με έναν ρατσιστή ιδιοκτήτη παντοπωλείου, περνιέται συνεχώς για κλέφτης και στο τέλος καταλήγει σε ένα είδος αναψυκτηρίου να παρακολουθεί rock συναυλία.

Εκεί θα σμίξουν οι τροχιές της Μαρίας και του Λουκά με δύο αφελείς μπάτσους να τους καταδιώκουν. Χωρίς κανένα αποτέλεσμα φυσικά, αφού τα πλήθη των Αθηναίων καταφτάνουν και όλοι ακολουθούν το δρόμο της μεγάλης φυγής.

Runaway Day ή Η μέρα που οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν την πόλη τους Facebook Twitter

Στους επί μέρους χαρακτήρες ανήκουν η μικρή Eva, ένα κοριτσάκι από την Αφρική που το έσκασε από το σχολείο, ένας στυλάτος τύπος που δηλώνει άνεργος, θυμίζοντας όμως κάτι μεταξύ χαφιέ και ντέτεκτιβ (τελικά αποδεικνύεται πως είναι ο...Captain Kirk), ο Ερρίκος Λίτσης - σύζυγος της Μαρίας που επανεξετάζει τη σχέση του με το φυσικό τοπίο εν τη απουσία της γυναίκας του και η Υβόνη Μαλτέζου - μητέρα του Λουκά. Στο ρόλο, μάλιστα, του ενός από τους δύο μπάτσους εμφανίζεται ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρωταγωνιστής του Έκτορα Λυγίζου στο πολυβραβευμένο Αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού. Μπράβο, πάντως, ειδικά στον Παπαδόπουλο που μετά από τόσες διακρίσεις εντός κι εκτός Ελλάδας για την ερμηνεία του στο φιλμ του Λυγίζου, δέχτηκε εδώ να παίξει έναν μικρό και καθαρά διακοσμητικό ρόλο! 

Στο δια ταύτα τώρα, προσωπικά θα ήθελα την ταινία αυτή να μην έχει καμία χιουμοριστική ανάσα (αναφέρομαι περισσότερο στην...καουμπόικη σκηνή του καυγά μεσ' στο μίνι - μάρκετ) και να στεκόταν από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό σαν μια εφιαλτική αλληγορία για την ασπρόμαυρη Αθήνα της κρίσης, της ρατσιστικής βίας και των ανθρώπων που έχουν κάνει ψωμοτύρι τις αυτοκτονίες.

Κατανοώ ωστόσο πως μεσ' στις προθέσεις του σκηνοθέτη ήταν και ένας φόρος τιμής στα b-movies αλλοτινών δεκαετιών, σε ταινίες ομαδικού τρόμου και επιστημονικής φαντασίας ακόμη, οπότε πάω πάσο.

Άλλωστε, το Runaway Day είναι μια λοουμπαντζετιά που αν μη τι άλλο διαθέτει τη δική της ατμόσφαιρα και που ακόμη και οι μικρότεροι ρόλοι είναι εντελώς αυτόφωτοι και καλοσχεδιασμένοι ως χαρακτήρες.

Το δε τέλος της ταινίας με τα κοπάδια των ανθρώπων να τρέχουν προς άγνωστη κατεύθυνση μου έφερε στο νου μια από τις πλέον αγαπημένες μου μικρού μήκους ταινίες, το Κλαίνε την ώρα που τα σκοτώνουν της Μαρίας Μαγκανάρη, που είχε γυριστεί κιόλας αρκετά χρόνια πριν την κρίση.

Ακόμη μία σύγχρονη ελληνική ταινία που ασχολείται με την κρίση και που ελέω ακριβώς αυτής της υπάρχουσας κρίσης γυρίστηκε εκ των ενόντων με πενιχρά μέσα, αλλά περισσή ψυχή.

Εμένα, πάντως, με έπιασε πολύ - που λένε - αφού δεν έχω χειρότερο από το να βρίσκομαι μεταξύ καταδιωκόμενου πλήθους. Είναι και η αιτία που τα τελευταία χρόνια στις διαδηλώσεις στο κέντρο, όποτε αρχίζουν τα δακρυγόνα, κάνω μεταβολή και αποχωρώ. Ευτυχώς που ο Μπαβέλλας δεν περιορίζει την ιστορία του σε κυνηγητά μεταξύ μπάτσων και πολιτών, αλλά της δίνει, όπως είπαμε, μια διάσταση σατιρικής αλληγορίας, δείχνοντας στην ουσία πως οι Έλληνες γίνονται ξένοι μεσ' στην ίδια τους τη χώρα, όχι βέβαια λόγω εισόδου μεταναστών, αλλά λόγω της φρικτής πλέον αντιμετώπισης τους από το κράτος.

Να πάτε να τη δείτε, αφενός γιατί είναι μια ξεχωριστή ταινία και, αφετέρου γιατί καλό είναι να στηρίζουμε το, επιδοτούμενο από πουθενά πλέον, ελληνικό σινεμά.

* το "Runaway Day" θα προβάλλεται στον κινηματογράφο "Μικρόκοσμος" (Λ. Συγγρού 106, 210-9215305) με ώρες προβολών 20.30 και 22.15. Το εισιτήριο κοστίζει 7,5 ευρώ ενώ υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο των 5$ για πολλές κατηγορίες θεατών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ