Στη πολύχρονη ιστορία της Ιερουσαλήμ, οι κάτοικοι και οι κυβερνήτες της άλλαξαν αμέτρητες φορές, από τους αρχαίους ειδωλολάτρες στους βιβλικούς Ισραηλίτες και από τους Βυζαντινούς χριστιανούς στους Οθωμανούς μουσουλμάνους. Οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν τη πόλη το 1517 απορροφώντας την στη τεράστια αυτοκρατορία τους που απλωνόταν στην Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής έχτισε περιμετρικά γύρω από την πόλη τείχη, σ' αυτό το κομμάτι της που σήμερα εναι γνωστό ως "η παλιά πόλη" και που χωρίστηκε σε τέσσερις συνοικίες: τη μουσουλμανική, τη εβραική, τη χριστιανική, και την αρμένικη.
Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της οθωμανικής κατοχής, όταν η Ιερουσαλήμ ήταν η έδρα του Mutasarrifate, μέρος της ευρύτερης περιοχής που ονομαζόταν Παλαιστίνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαδοχικά κύμματα εβραϊκών μεταναστευτικών πληθυσμών αύξησαν τον πληθυσμό της πόλης και του έδωσαν μία σταθερή εβραϊκη πλειοψηφία.
Οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της οθωμανικής κατοχής, όταν η Ιερουσαλήμ ήταν η έδρα του Mutasarrifate, μέρος της ευρύτερης περιοχής που ονομαζόταν Παλαιστίνη.
Το 1917 μετά από 400 χρόνια οθωμανικής κατοχής η Ιερουσαλήμ και η περιφέρειά της καταλήφθηκε από τους Βρετανούς οι οποίοι αποχώρησαν όταν η πόλη άρχισε να γίνεται αντικείμενο σφοδρής διαμάχης μεταξύ των Αράβων και των Εβραίων που οδήγησε σε εμφύλια σύρραξη και στον Αραβο- Ισραηλινό πόλεμο του 1947-1948. Τελικά, το 1947 ένα τμήμα της έγινε εβραϊκό και το άλλο αραβικό, ενώ από το 1967 βρίσκεται υπό πλήρη Ισραηλινή κατοχή, παραβιάζοντας το σχέδιο του ΟΗΕ για το διαχωρισμό της Παλαιστίνης.