Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου

Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου Facebook Twitter
11

 

Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου Facebook Twitter

 

Δεκέμβριος. Λίγο πριν τις γιορτές. Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχει βάλει τα πολύχρωμά του για να υποδεχτεί ακόμα μία εκδήλωση για τον διαβήτη. Στη μεγάλη αίθουσα γιατροί και επιστήμονες σκιαγραφούν τον μόνιμο επισκέπτη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων. Ο λόγος δίνεται στη Νίνα Φαναροπούλου. Ετών 17. Διαβητική από τα 10. Παίρνει δύο βαθιές ανάσες και ανεβαίνει στο βήμα. Μιλάει περίπου έξι λεπτά. Εξηγεί σε ανθρώπους κάποιες δεκαετίες μεγαλύτερους την ανάγκη για ποιότητα, για προτεραιότητα και χαμόγελα. Την ανάγκη για μία θέση στον ήλιο της ζωής. Τελειώνει και βλέπει όλη την αίθουσα να τη χειροκροτεί όρθια.


Τη συναντήσαμε σε ένα διάλειμμα από το σχολείο. Δευτέρα λυκείου φέτος. Του χρόνου Πανελλήνιες. Ξετυλίγει το κουβάρι από την αρχή.


«Tο Σεπτέμβριο του 2006, σε ηλικία δέκα ετών, διαγνώστηκα με διαβήτη. Ήταν γενικά μια δύσκολη χρονιά για την οικογένεια από άποψη θεμάτων υγείας και ο διαβήτης ήταν αρχικά ένα σοκ για όλους μας. Για περίπου έναν με δύο μήνες πριν είχα τα κλασσικά συμπτώματα (πολυουρία, πολυδιψία, κόπωση, απότομη απώλεια βάρους) και στάθηκα τυχερή που η μητέρα μου, έχοντας κάποια γνώση ως βιολόγος σχετικά με το θέμα, τα αντιλήφθηκε νωρίς και φρόντισε να με πάει για εξετάσεις. Εγώ ήμουν πολύ μικρή για να γνωρίζω οτιδήποτε για το διαβήτη, και ομολογώ ότι, μόλις μου ανακοίνωσε η μητέρα μου τη διάγνωση, δεν αγχώθηκα, ούτε ανησύχησα πολύ.


Θυμάμαι, όμως, χαρακτηριστικά ότι, μόλις μου εξήγησε τι είναι ο διαβήτης, έτρεξα στην κουζίνα και, με όλη την παιδική μου αφέλεια, γέμισα ένα μεγάλο μπολ με τα αγαπημένα μου κορνφλέικς και μπόλικη μερέντα και τα έφαγα ανησυχώντας μήπως δεν μπορώ να τα ξαναφάω στο μέλλον, ενώ η μητέρα μου με παρακαλούσε να μην τρώω τόσο πολύ μέχρι να πάμε στο νοσοκομείο. Εκεί, όλως περιέργως, μπορώ να πω ότι ξεπέρασα το φόβο μου για το διαβήτη. Δεν ένιωθα δυσάρεστα στο περιβάλλον του νοσοκομείου και μάλιστα, στο τέλος της πρώτης μέρας όταν ρώτησα τον πατέρα μου πώς αντιμετωπίζεται τελικά ο διαβήτης, αυτός ξεκαθάρισε τη συγκεχυμένη μου εικόνα για το πρόβλημα απαντώντας «απλώς με ινσουλίνη». Ήμουν χαρούμενη. "Άρα αυτό είναι όλο;" απάντησα».

Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου Facebook Twitter
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1 εκ. διαβητικοί.


Η ίδια μαζί με τη σχολική τσάντα ελέγχει πάντα και την αντλία ινσουλίνης πριν βγει από το σπίτι.


«Η ζωή με το διαβήτη είναι πια για μένα πολύ ευκολότερη. Για οποιονδήποτε νέο που είναι ικανοποιητικά εκπαιδευμένος στο θέμα του διαβήτη, υπάρχει πλέον η δυνατότητα για χρήση αντλίας ινσουλίνης αντί για ενέσεις, κάτι που θεωρώ τεράστιο επίτευγμα καθώς πραγματικά «λύνει τα χέρια». Φόρεσα αντλία περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη διάγνωση, και οφείλω να ομολογήσω ότι στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να τη συνηθίσω. Φυσικά δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς ότι θα φοράς ένα μηχανηματάκι όλη τη μέρα και εγώ προσωπικά ντρεπόμουν να το φοράω στο σχολείο γιατί κάποιοι συμμαθητές μου με ρωτούσαν τι ήταν και τότε δεν ένιωθα καθόλου άνετα να το συζητάω με συνομήλικους.


Καθώς μεγάλωνα όμως, εκτιμούσα όλο και περισσότερο την καθημερινότητα χωρίς ενέσεις, και το τίμημα μου φαίνεται αμελητέο, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι γύρω μου γνωρίζουν για το διαβήτη μου και που είμαι πλέον τελείως ανοιχτή στο να το συζητάω. Στην Ελλάδα του 2014, θεωρώ τη βέλτιστη αντιμετώπιση του διαβήτη ζωτικής σημασίας για τον έφηβο μαθητή, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η παραμέλησή του λόγω καθηκόντων ή άγχους λειτουργεί ως παράγοντας που μειώνει σημαντικά την απόδοση».

Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου Facebook Twitter
Κάθε 10 δευτερόλεπτα 4 άνθρωποι εμφανίζουν διαβήτη παγκοσμίως.


Πως είναι να συγκατοικεί κανείς εφτά χρόνια με τον διαβήτη σε ένα διαμέρισμα που φαίνεται ότι θα μοιράζεται αιώνια μαζί του;


«Κατά τη διάρκεια των εφτά χρόνων που ζω με το διαβήτη, παρατηρώ ότι η στάση μου γύρω απ' αυτό αλλάζει διαρκώς. Έχω καταλήξει ότι ίσως χρειάζεται να ζήσεις για καιρό με κάποιο πρόβλημα, για να εκτιμήσεις συνολικά τι έχει φέρει και τι έχει πάρει από τη ζωή σου. Νομίζω ότι οι διαβητικοί έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους πάσχοντες: έχουμε το ίδιο ακριβώς ενισχυμένο κίνητρο να κάνουμε κάτι, προκειμένου ν' αλλάξουμε την κατάσταση του διαβήτη παγκοσμίως, αφού τώρα τη βιώνουμε οι ίδιοι και την κατανοούμε. Αντίθετα μ' αυτούς, όμως, είμαστε σε θέση να το αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τον κόσμο, αφού δεν είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε στο κρεβάτι, ούτε να βιώνουμε σωματικές και νοητικές βλάβες.

Αν παρομοιάσουμε δηλαδή το διαβήτη με δράκο σε παραμύθι, τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον αντιμετωπίσουμε είναι πρώτα απ' όλα η σωστή εκπαίδευση, κι έπειτα η στενή επικοινωνία με το γιατρό, η αλλαγή του τρόπου ζωής με τη θετική έννοια: περισσότερη συνέπεια, καθημερινή τήρηση ενός προγράμματος (με εξαιρέσεις βέβαια) και φυσικά το μέτρο.


Θα μπορούσαμε λοιπόν να παρομοιάσουμε τη συνήθεια του να αντιμετωπίζεις το διαβήτη με κάτι τόσο απλό όσο το να αναπνέεις: Κανείς δεν το προσέχει όταν το κάνεις, αλλά όλοι το καταλαβαίνουν αν δεν το κάνεις. Γίνεσαι κόκκινος, ασφυκτιάς, και όλοι αναρωτιούνται γιατί δεν αφήνεις τον εαυτό σου να αναπνεύσει. Αντίστοιχα, κανείς δεν πολυπροσέχει τις μετρήσεις και τις ενέσεις. Βλέποντας όμως τις οδυνηρές συνέπειες του αρρύθμιστου διαβήτη, όλοι θα αναρωτηθούν γιατί δεν επέτρεπες στον εαυτό σου "να αναπνεύσει"».

Η 17χρονη που μάγεψε το Παπαγεωργίου Facebook Twitter
9 στα 10 κρούσματα διαβήτη είναι τύπου 2.


Τα 15 λεπτά έχουν περάσει. Η ίδια πρέπει να ριχτεί στα δίχτυα της χημείας. Το μέλλον, άλλωστε, προβλέπεται μέσα σε εργαστήρια.

«Όταν έπαθα διαβήτη στα δέκα μου, με όλη την παιδικότητα και την αφέλεια της ηλικίας αυτής, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι, όταν μεγαλώσω, θα κάνω κάτι για να καλυτερεύσω την καθημερινότητα τη δική μου και των εκατομμυρίων παιδιών που βίωναν το ίδιο με μένα. Τώρα, στα δεκαεφτά μου, έχοντας πλέον μια εμπεριστατωμένη ιδέα για το τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι ευχάριστα που παραμένω στην ίδια στάση, αξιοποιώντας τόσο το πλεονέκτημα των βεβαρυμμένων ανθρώπων για αλλαγή, όσο και τη δυνατότητα που έχω να το πραγματοποιήσω.


Διακατέχομαι λοιπόν ακόμα από μια βαθιά επιθυμία να συνεισφέρω, με όποιο τρόπο μπορώ, στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν με το διαβήτη, και ερευνώντας το χώρο της εθελοντικής εργασίας αλλά και της ιατρικής έπειτα, είμαι πια σίγουρη ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου, αν είναι δυνατό. Φυσικά με ενδιαφέρουν πολλοί τομείς της ιατρικής, οπότε ακόμη κι αν έχει ανακαλυφθεί η θεραπεία για το διαβήτη μέχρι να ασκήσω εγώ το επάγγελμα του ερευνητή γιατρού, θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα σε διαφορετικά χρόνια νοσήματα.


Σκέφτομαι, επίσης, πολύ τη γενική χειρουργική - που είναι βέβαια υψηλός και δύσκολος στόχος. Τα βραχυπρόθεσμα σχέδιά μου για το μέλλον λοιπόν είναι να περάσω στην ιατρική σχολή σε πρώτη φάση και από κει και πέρα είμαι ανοιχτή σε πολλά επαγγελματικά ενδεχόμενα. Χαίρομαι λοιπόν πολύ, που ο διαβήτης τελικά μου προσφέρει ήδη πολλές ευκαιρίες, και ελπίζω στο μέλλον ακόμα περισσότερες».

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΒΗΤΗ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΔΙΑΒΗΤΗ ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΗ ΕΤΩΝ 13ΤΟ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ Η ΤΟ ΝΑ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ Η' ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ. ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΄΄ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ΄΄ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΒΗΓΜΕΝΗΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΤΛ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΑΕΙ...ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΠΙΟ ΑΝΩΔΥΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ.ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ...ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Μπράβο στην κοπέλα και μακάρι να πραγματοποιήσει τα ιατρικά και άλλα όνειρά της, αλλά "ηρωίδα" είναι μάλλον υπερβολικός χαρακτηρισμός. Υπάρχουν χιλιάδες νέοι με το ίδιο πρόβλημα και χωρίς τις οικονομικές δυνατότητες που της παρέχει η δική της οικογένεια (αν κρίνω από τη σελίδα της στο facebook).
Φυσικα και δεν ειμαι ηρωιδα τη στιγμη που υπαρχουν ατομα με μισο ποδι χωρις χερια που αγωνιζονται στους παραολυμπιακους, ατομα που ρισκαρουν τη ζωη τους για να σωσουν τις ζωες αλλων και τυφλοι που βραβευονται στο πιανο, ομως τον αγωνα που κανει ο καθενας εναντια στον εαυτο του μονο αυτος τον ξερει, και ειναι διαφορετικος απο ατομο σε ατομο. Ειτε το δεχομαστε ειτε οχι, η σωστη διαχειρηση του διαβητη απαιτει καποια πραγματα στο ατομο, και ο αγωνας που κανει ο καθενας για να αντιμετωπισει την ανευθυνοτητα και την αρνηση του απεναντι στο διαβητη και να εξασφαλισει ετσι την υγεια του δεν τιθεται προς συζητηση. Το οτι υπαρχουν χιλιαδες νεοι με το ιδιο προβλημα, αλλα δεν ετυχε απλως να δημοσιευσουν στη σελιδα, δεν αναιρει την αξια τους, ουτε μειωνει την προσωπικη τους ιστορια με το διαβητη, ουτε ανυψωνει εμενα σε σχεση μ αυτους. Θεωρω επισης λαθος τη συνδεση του διαβητη με την οικονομικη κατασταση (περα απο την ικανοτητα παροχης ινσουλινης, βασικης περιθαλψης κλπ), γιατι γνωριζω εφηβους που εχουν τα παντα απ τους γονεις τους και καποιοι μαλιστα κολυμπαν στο χρημα, ομως ελαχιστοι απο αυτους εχουν ικανοποιητικα ρυθμισμενο διαβητη. Αν υποτεθει οτι παρεχονται τα βασικα φαρμακα (και το ελληνικο κρατος βοηθα πολυ σ αυτο), η οικονομικη κατασταση σε τιποτα δεν καθοριζει το διαβητη- αντιθετα, το θεμα εχει να κανει με την ψυχολογια, το χαρακτηρα και την υποστηριξη που εχει το ατομο.
Νίνα, συγγνώμη αν μου βγήκε το σχόλιο επιθετικότερο απ' ό,τι ήθελα. Η οικονομική κατάσταση, που είπα, έχει να κάνει με τις δυνατότητες που έχει ή δεν έχει ο ασθενής να απολαμβάνει τη ζωή πέρα από την πάθησή του και, επομένως, να υιοθετεί μια στάση περισσότερο ή λιγότερο θετική απέναντί της. Κατά τα άλλα, τα λες πολύ σωστά, φαίνεσαι αξιόλογο παιδί και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον.