Τα «ναι» και «όχι» του ταξιδιώτη στην Ιαπωνία

Τα «ναι» και «όχι» του ταξιδιώτη στην Ιαπωνία Facebook Twitter
16

[Λ.Φ.]

Τα «ναι» και «όχι» του ταξιδιώτη στην Ιαπωνία Facebook Twitter

Ναι

Να περιμένετε πολλές εκπλήξεις. Η Ιαπωνία είναι πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Να βγάζετε πάντα τα παπούτσια σας: πριν μπείτε σε ένα σπίτι. Γενικά, αν ένα κτίριο διαθέτει genkan (χώρο υποδοχής σε χαμηλότερο επίπεδο), πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια σας να φορέσετε παντοφλάκια.

Να κάνετε ευγενικές υποκλίσεις: όταν συναντάτε κάποιον, όταν ευχαριστείτε κάποιον, όταν αποχαιρετάτε κάποιον. Σε γενικές γραμμές, οι άντρες υποκλίνονται με τα χέρια στο πλάι, οι γυναίκες διπλωμένα, λιγότερο από 45 μοίρες, με απολύτως ίσια πλάτη. Για τους επισκέπτες που δεν καταλαβαίνουν τον κώδικα, μια φορά είναι αρκετή.

Τα «ναι» και «όχι» του ταξιδιώτη στην Ιαπωνία Facebook Twitter

Φέρτε μικρά δώρα από τη χώρα σας μαζί σας. Η ανταλλαγή δώρων είναι ένα περίπλοκο γιαπωνέζικο έθιμο, αλλά για τους επισκέπτες ένα μικρό σουβενίρ θα ληφθεί με χαρά.

Να δείχνετε ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα.

Όχι

 

Μην προσβληθείτε από συμπεριφορά που μοιάζει σνομπ. Οι περισσότεροι Γιαπωνέζοι θα είναι φιλικοί, ανοιχτοί και πάρα πολύ φιλόξενοι, μερικοί δε θα είναι. Έχει να κάνει περισσότερο με τη γιαπωνέζικη ντροπή εξαιτίας των κακών τους αγγλικών παρά με αγένεια.

Τα «ναι» και «όχι» του ταξιδιώτη στην Ιαπωνία Facebook Twitter

Μην φοράτε τις παντόφλες μέσα σε δωμάτια με tatami (χαλί από άχυρο). Βγάλτε τις πριν πατήσετε πάνω στο tatami και βάλτε τις με τάξη στην είσοδο.

Μην φυσάτε τη μύτη της σε δημόσιο χώρο. Θεωρείται πιο ευγενικό να τη ρουφάτε. Ακόμη καλύτερα, φορέστε μια χειρουργική μάσκα.

Μην γίνεστε φωνακλάδες και ενοχλητικοί σε δημόσιο χώρο. Οι Γιαπωνέζοι βγαίνουν και διασκεδάζουν, αλλά δεν τους αρέσει να φέρνουν τους γύρω τους σε δύσκολη θέση. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση κινητών στο τρένο ή στο μετρό.

Μην τρυπάτε το φαγητό με chopsticks, μην τα βάζετε όρθια μέσα σε μπολ με ρύζι. Και τα δύο θεωρούνται προσβλητικά.

Μην τρώτε και μην πίνετε ενώ περπατάτε.

[via]

It's Viral
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

It's Viral / «Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

Η έκθεση του Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία για μολύνσεις από «τα μικροπλαστικά νεραϊδόσκονης» και τη «συμβίωση με ένα τέρας» έχει κατακλύσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι για να καταλάβει κανείς τα βασικά της κουλτούρας των Ιαπώνων, που προέρχονται από την παραδοσιακή τους θρησκεία 'Shinto':http://www.amazon.com/Understanding-Shinto-Origins-Practices-Festivals/dp/1903296757
Αν έχεις tattoo, το πιο πιθανό είναι να φας πόρτα σε onsen (θερμά λουτρα, που βρίσκονται παντού, είτε μέσα στις πόλεις, είτε -ακόμα καλύτερα- υπαίθρια :http://en.wikipedia.org/wiki/Onsen). Αυτό γιατί τα tattoo είναι συνδεδεμένα με τη yakuza.Υ.Γ. Το πρόβλημα με τα όρθια chopsticks είναι ότι τους θυμίζουν τα στικ που ανάβουν στις κηδείες.
να συμπληρώσω και μερικά ακόμα σε σχέση με την εμφάνισή τους, νιώθεις ότι όλοι ανήκουν κάπου και το δηλώνουν μέσα από τα ρούχα τους, η ένδυσή τους αν δεν είναι στολή (πράγμα πολύ κοινότοπο, ακόμα και οι παρκαδόροι φορούν στολή) λειτουργεί ώς στολή , πχ όλοι οι υπάλληλοι γραφείου φορούν λευκο πουκάμισο και μάυρο παντελόνι. Ακόμα και η ομάδες νέων που επαναστατούν ενάντια σε αυτή την ομοιομορφία φορούν ακραία ρούχα-καπέλα-φούστες κτλ ξανακατατάσοντας τελικά τους εαυτούς τους ως μέλη μίας ομάδας. Αλλο εντυπωσιακό ειναι τα τεράστια γόνατα των κοριτσιών που κοπανιούνται όταν περπατούν *(σαν να έχουν μία επίκτητη γωνίαση) το οποίο θεωρείται σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής (!) .. έχει να κάνει με το κιμονό και τον τρόπο που φοριέται και 'περπατιέται' επειδη δεν θέλουν να ξετυλιγεται περπατάνε με τις μύτες των ποδιών προς τα μέσα.. βλέπεις τελικά τις πιο φοβερές γκόμενες στον δρόμο να κοπανάνε τα γόνατά τους όταν περπατούν... έχω καταλήξει ότι οι Ιάπωνες είναι ότι πιο εξωγήινο παίζει..
Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν μόνο άντρες και όλο το συμβάν δεν είχε τίποτα το πονηρό, ήταν μια ειλικρινής απορία σχετικά με τη φυσιολογία ενός δυτικού που τόσα ακούν πληροφορίες για τη διαφορετικότητα και οι ίδιοι. Αντιλαμβάνονται τη σεξουαλικότητα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, δεν είναι σεμνότυφοι, συνάμα είναι αρκετά σοκαριστικοί σε πράγματα που εμείς θα τρέχαμε να κρυφτούμε. Εχει τύχει σε κορεάτικη σάουνα να μαζεύονται γύρω από δυτικούς και να τραβούν φωτογραφίες ενόσω είναι γυμνοί. Προσωπικά μου έχει τύχει σε νυχτερινό μαγαζί κάπου στα βάθη στη Κίνας το απίστευτο να βρίσκομαι σε τουαλέτα για την ανάγκη μου και να έρχονται 10 Κινέζοι έξαλλοι από χαρά, να με κάνουν σηκωτό με τα παντελόνια κάτω και να με φωτογραφίζουν για να στειλουν τη δημιουργία σε φίλους και γνωστούς. Δεν μπορείς παρά να γελάσεις, όσο περίεργο και αν είναι. Είσαι απλά κάτι καινούριο και διαφορετικό και θέλουν να το μάθουν. @άστρεα αυτος είναι και ο λόγος που μοιράζομαι τις εμπειρίες μου, γιατί σκοπός είναι να μάθουμε και να καταλάβουμε πριν κρίνουμε. Χαρά μου.
...πράγματι ενδιαφέρον. Μοιάζει κάπως σαν να έχουν μια πιο παιδική προσέγγιση της σεξουαλικότητας έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστο από αυτά που περιγράφεις. Κάτι επίσης που έχω υποψιαστεί είναι οτι "κατανοούν" τον φαλλό περισσότερο με την αρχαιοελληνική έννοια σαν σύμβολο ευρωστίας και δύναμης αλλά όχι επιβολής και ανταγωνιστικότητας που έχει καθιερωθεί στη δύση.
Να τολμήσω να ρωτήσω, τι διαφορετικό είδαν οι Κινέζοι και έσπευσαν να φωτογραφίσουν και να στείλουν τη φωτό δεξιά και αριστερά? Ή απλώς δεν είδαν κάτι διαφορετικό και χάρηκαν που μερικά πράγματα είναι παγκοσμίως τα ίδια?
@AstreaΖω στη Ασία χρόνια και ήθελα απλά να κάνω σαφές ότι δεν πρόκειται για κενή περιεχομένου τυπολατρία, για τους Ιάπωνες η κινησιολογία είναι μέρος μιας ολόκληρης κουλτούρας, που τους κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστούς, πχ αν σκεφτείς ότι ένα παιδί 4 χρονών στο νηπιαγωγείο μαθαίνει ότι η σωστή υπόκλιση με χρήση των σωστών μυών είναι δείγμα σεβασμού και στάσης ζωής, όπως ακριβώς είναι και γυμναστική. Μου το εξηγούσαν κάποτε και μου φαινόταν τόσο μακρινό από τη δική μου κουλτούρα. Οι Ιάπωνες είναι ότι πλησιέστερο υπάρχει σε 'ανθρώπινα' ξωτικά. Άλλη τρελή ιστορία που έχω ζήσει έχει σχέση με επίδειξη αντρικών μορίων σε επαγγελματικό γεύμα και μια εξωπραγματική περιέργεια να δουν το διαφορετικό με έναν πολύ άμεσο αλλά συνάμα ευγενέστατο τρόπο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ διευθυντή μέσης εκπαίδευσης να με ρωτάει πόσο μεγάλο είναι το πέος μου και να ζητάει ευγενικά να τους το δείξω, όλο αυτό με τη βοήθεια μεταφραστή και ενώπιον 10 καθηγητών ενός σχολείου. Γι' αυτόν ήταν σαν να με ρωτούσε για τον καιρό και αν μου αρέσει το φαγητό :-)
Το επαγγελματικό γεύμα να υποθέσω οτι ήταν σε ιδιώτικο χώρο με μόνο άνδρες συνδαιτυμόνες; Το ενδιαφέρον ήταν τύπου "οι δυτικοί έχετε ελαφρώς διαφορετική ανατομία απο εμάς (...ενδεχομένως μεγαλύτερα μόρια), μπορώ να το δω"; κάπως έτσι; Πάντως πράγματι ακούγεται λίγο σοκαριστικό για τη κουλτούρα μας
@fountiniσ' ευχαριστώ που έλαβες τον κόπο να μου απαντήσεις και δεν πρόσθεσες ένα ακόμη "ΟΧΙ" στα πολλά που έχω συλλέξει. Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις, οι οποίες, ομολογώ, με ξένισαν ακόμη περισσότερο.
Εντάξει άλλο να σέβεσαι μια κουλτούρα άλλο να προσπαθείς να κάνεις πράγματα από ευγένεια καταπατώντας τη δική σου λογική και νοοτροπία. Όπως και να το κάνουμε δε μπορώ να υποκλίνομαι είτε στον αυτοκράτορα είτε στον παντοπώλη.
Μερικά απ' αυτά (όπως π.χ. οι υποκλίσεις υπό ορισμένη γωνία κλπ) μου φαίνονται τυπολατρία και χμμμμμμμμμ δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσουν. Ναι στην ευγένεια, όχι στην τυπολατρία.
Ωραίο άρθρο. Είναι υπέροχος λαός!Επειδή ήμουν πρόσφατα είδα και τα παρακάτω:Πολύ βασικό: Ό,τι δίνετε ή παίρνετε να το κάνετε με τα δύο σας χέρια, αλλιώς θεωρείται αγένεια. Έτσι δείχνει κανείς ότι έχει σε εκτίμηση τον απέναντί του.Ιδιαίτερη προσοχή με τις επαγγελματικές κάρτες, τις παίρνουμε εννοείται με τα δύο χέρια, τις διαβάζουμε, τις σχολιάζουμε και ποτέ δεν τις φυλάμε πριν το τέλος της συνάντησης. Πρέπει να μείνουν στο τραπέζι μέχρι να τελειώσουμε.Αν έχετε Γιαπωνέζο γνωστό θα εκτιμήσει να ξέρετε να πείτε δύο-τρεις κουβέντες στη γλώσσα του (έστω και αριγκάτο) και επίσης είναι ευγενικό να τον φωνάζετε με το επίθετό του και -σαν στο τέλος.Επίσης στο τραπέζι όταν το μπουκαλι είναι δίπλα σας σερβίρετε όλους τους διπλανούς σας και μετά αφήστε το. Μη βάλετε στο δικό σας ποτήρι, θα σας βάλει ο διπλανός σας. Αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς σε κάποιον που σας σέρβιρε.
Όπως ακριβώς τα λές, έμεινα 6 χρόνια στο Τόκιο, πιθανότατα να επιστρέψω,οικογενειακώς αυτή τη φορά.Είναι πάρα πολύ φιλόξενοι και ποτέ δεν συνάντησα πρόβλημα.Οι συνάδελφοι με βοήθησαν να μάθω και να κατανοήσω το εθιμοτυπικό κομμάτι της κουλτούρας τους και ακόμη και λάθος να κάνεις, αν είσαι ξένος δύσκολα σε παρεξηγούν.
Ακριβώς τη business card την προσφέρεις με τα δυο χέρια πριν την χειραψία! Αυτό το διαπίστωσα αφού έκανα κίνηση για χειραψία και τρέξαν όλοι στα γραφεία για να μου φέρουν τις κάρτες τους!Επίσης δεν επιτρέπεται να μιλάς στο κινητό μέσα στα τρένα κάτι που βρήκα ανακουφιστικό συγκρίνοντας με τα τρένα αλλού.ΟΙ Ιάπωνες είναι πολύ ευγενικοί και ευσεβείς άνθρωποι και η ανταλλαγή δώρων για επαγγελματικούς λόγους θεωρείται στανταρντ.Το κορυφαίο δε ειναι στις τουαλέτες όπου δίπλα στο καζανάκι, το οποίο είναι αυτόματο.., υπάρχει κουμπί για ήχο νερού για να καλύπτουν άλλους ήχους περίεργους!!