Ξένα funds θέλουν να πάρουν φτηνά από τις τράπεζες τα δάνεια των Ελλήνων για να τα εισπράξουν ολόκληρα

Ξένα funds θέλουν να πάρουν φτηνά από τις τράπεζες τα δάνεια των Ελλήνων για να τα εισπράξουν ολόκληρα Facebook Twitter
3

Ξένα funds έρχονται στη χώρα μας, σύμφωνα με το Έθνος, με σκοπό να αγοράσουν από τις τράπεζες τα δάνεια των Ελλήνων πολιτών στο 30% της αξίας τους, έχοντας ως στόχο να τα εισπράξουν από τους δανειολήπτες ολόκληρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους»,  πρόσφατα μεγάλο fund του εξωτερικού κατάθεσε πρόταση σε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες για να εξαγοράσει ένα μεγάλο μέρος των στεγαστικών της δανείων στο 30% της αξίας τους. Η εφημερίδα γράφει ότι ανάλογες προτάσεις έχουν γίνει και σε άλλες τράπεζες που ψάχνουν τρόπο να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια, τα οποία υπολογίζονται στο ¼ του συνόλου.

Κατά την εφημερίδα, υπάρχει μάλιστα και σχετικός «τιμοκατάλογος» αυτών των distress funds τα οποία αγοράζουν τα δάνεια με εγγύηση περιουσίας στο 30-40% της αξίας τους και αυτά που δεν έχουν περιουσιακές εξασφαλίσεις στο 10%.

Σύμφωνα με το Έθνος, σε περίπτωση που το δάνειο ενός δανειολήπτη (στεγαστικό κτλ) περάσει τα χέρια ενός τέτοιου fund, θα εξακολουθεί να το διαχειρίζεται η τράπεζα, όμως θα υπάρξει η μέγιστη πίεση και η κοινωνική ανοχή θα υποχωρήσει μπροστά στην εισπρακτική λογική.

Το πρόβλημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο στην περίπτωση που απελευθερωθούν τελικά, κάτω από τις πιέσεις της Τρόικα, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αφού εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 150.000 κατασχέσεις. Ήδη σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έγιναν οι πρώτες αγωγές ξένων εταιριών κατά δανειοληπτών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το δάνειό τους.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Οικονομία / Μητσοτάκης και Ντόναχιου επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνει την ανεργία και αυξάνει τις εξαγωγές της - Τι είπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Eurogroup για την πορεία της οικονομίας
LIFO NEWSROOM
«Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Οικονομία / «Ο espresso στα €4,5 δοκιμάζει την υπομονή των καταναλωτών» προειδοποιεί κορυφαία εταιρεία καφέ

Η πίεση από τις αγορές και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-ΕΕ, με την κλιματική κρίση να επηρεάζει πλέον την αγροτική παραγωγή, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τον κλάδο του καφέ διεθνώς
LIFO NEWSROOM