Eνώ έταζαν θέα την ακρογιαλιά, έβλεπες μπετά, λαμαρίνες και σκουπίδια...

Eνώ έταζαν θέα την ακρογιαλιά, έβλεπες μπετά, λαμαρίνες και σκουπίδια... Facebook Twitter
11

 

Σάββατο πρωί, Κυριακή απόγευμα, προορισμός νησί του Σαρωνικού, παρέα από το έτος μηδέν, διάθεση καλή, λεφτά μετρημένα, ήταν άλλωστε η συμφωνία, «παιδιά, να φύγουμε, αλλά κάπου κοντά, να γυρίσουμε μπαμ μπαμ, μη μας βρει καμιά στραβή με τη δουλειά και μην ξεφραγκιαστούμε!».

 

Χάχανα, εκδρομικές χαρούλες και τσιγαράκια με τον αέρα κόντρα στο κατάστρωμα, οι κρατήσεις γι’ αυτή τη μία διανυκτέρευση είχαν γίνει από Δευτέρα πρωί και σιγά που πιστέψαμε τα φωτοσοπαρισμένα ψεύδη του διαδικτυακού πανδοχέα με τα λιλά κουβερλί του πλειστόκαινου και τα τσουπωμένα μαξιλαράκια, «έλα μωρέ, αφού όλη μέρα θα μας φάει η παραλία και το τάβλι!».

  

Άφιξη, σακίδια στις πλάτες, οι χαρούλες συνεχίζονται συντονισμένες με το φλοπ – φλοπ της σαγιονάρας, τουριστάδικα και βαριεστημένες κοιλιές καρεκλοκαθισμένες πίσω από πάγκους σκονισμένης νησιώτικης πραμάτειας: σφουγγάρια, φυστίκια, βαλσαμωμένα (!) ασκημόψαρα, - «καλέ, ποιός τ’αγοράζει αυτά;» - βραχιολάκια-κοχυλάκια για το πόδι, ποδήρη ενδύματα, σάνδαλα “genuineleather” δίπλα σε Χαβαγιάνας μαϊμουδιές.

  

Με βλέμμα υποψιασμένου, πλην εξημερωμένου κατοικίδιου που το ‘σκασε από την αστική ταΐστρα του ψάχνουμε την όαση, τον παράδεισο, τη γαλάζια ακτή, - «όχι της Σουζάνας, παιδιά, ε; Γιατί είναι κι ο ξενώνας μιας Ρωσίδας που έκλεψε και τον παππού και το ξενοδοχείο από τα χέρια της γυναικός του..!», - πρόθυμος ο νησιώτης να μοιραστεί τις ντροπές της γειτονιάς του, πριν δώσει τις σωστές κατευθύνσεις.

  

Χαχανάκια και πάλι, βρίσκεται επιτέλους η όαση κι ο παράδεισος μαζί, της μονοήμερης απόδρασης, όλα τους χτισμένα πάνω σε σκουριασμένα αγγελάκια, με βρωμικούλα χρυσίζουσα ταμπέλα, «δε βαριέσαι! Έτσι κι αλλιώς, η παραλία θα μας φάει!».

  

Πηχτή σκόνη στη ρεσεψιόν, κουβούκλιο με τις Παναγίτσες, τους Χριστούληδες και το πράσινης απόχρωσης ηλεκτρικό καντηλάκι, - «φρεγάτα μου! Σε γυρεύουνε κάτι καλόπαιδα, έχουνε κάνει κράτηση λένε!»-, να σου κι η ξενοδόχα, ετοιμοπόλεμη, αφράτη, ευφράδης, βιαστική.

  

«- Παιδάκια μου, γεια σας! Καλωσορίσατε στο νησάκι μας και να μας περάσετε καλά! Ελάτε να σας πάω, να βολευτείτε!», ποίηση απνευστί με πολλά θαυμαστικά και μπρος εκείνη στις σκάλες, πίσω τα χηνάκια.

  

«- Αλλά, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις...», (τέλος η ποίηση), «να σας πω ότι το δωμάτιο ΔΕΝ έχει θέα στη θάλασσα!».

  

Ώμοι σηκώνονται αδιάφορα, είπαμε «έτσι κι αλλιώς, στην παραλία θα τη βγάλουμε», αλλά το από σκάλας λογύδριο συνεχίζεται: «...και γι’ αυτό ευθύνεστε εσείς, γιατί κάνατε αργά την κράτηση!».

  

Ωπ, για μισό, κάποιος – από τα «χηνάκια» - εκνευρίζεται.

«- Μα, πώς; Από Δευτέρα πρωί είχαμε κλείσει!»

«- Ναι, αλλά το... μηχάνημα (σ.σ.: εννοεί το internet) δεν τις βγάζει αμέσως τις κρατήσεις (!), τελοσπάντων...».

 

Ξεκλειδώνει το Ερμιτάζ και αρχίζει τα δέοντα:

  

«- Για να καταλάβετε, αυτό είναι το δικό μου δωμάτιο. Δόξα να ‘χει ο Θεούλης, όλα τα δωμάτια τα δώσαμε. Αλλά, να! (σ.σ.: Δαχτυλάκι πάνω σ’ επιπλάκι). Τρίζει! Δεν έχει μια ώρα που το “βράσαμε” , να σας χαρώ! Το μπάνιο είναι πεντακάθαρο! Αν τύχει κι ακουμπήσετε στην κουρτίνα της ντουζιέρας, μη σιχαθείτε! Είναι σα να ‘χει περάσει από κλίβανο! Στους νεκρούς γονείς μου σας ορκίζομαι (σ.σ.: !!!), πιο καθαρά δεν θα βρείτε σ’ όλο το νησί! Και για μια μέρα που το κλείσατε ήταν το καλύτερο που μπορούσε να βρεθεί! Σας τα λέω αυτά...», ο τόνος από κουτοπόνηρα παρακλητικός, γίνεται πλέον προειδοποιητικός, «για να μην πάτε και μου γράψετε καμία κριτική περίεργη. Σύμφωνοι;».

  

Σηκωμένα φρύδια τριγύρω και θεαματική αποφώνηση.

«- Λοιπόν, μην κοιταζόμαστε. Τα μαγιό σας και μπλουμ γρήγορα, να σας χαρώ! Πρωινάκι τρώμε 8 με 10! ‘Αντε, άντε, καλά να μας τα περάσετε στο νησάκι μας!».

  

Η πρώτη σκέψη, λυπηρή και παρήγορη, μαζί. «Μάλλον μικροδείχνουμε».

Η δεύτερη σκέψη του ρεαλισμού. «Όχι, μωρέ. Σου λέει, για μια μέρα ήρθαν. Θα τους ρημαδοβολέψω κι άμα τους αρέσει».

  

Η τρίτη σκέψη συνοδεύεται από άνοιγμα της μπαλκονόπορτας. Αλήθεια έλεγε η γυναίκα, να σε χαρώ. Δεν είχε θέα τη θάλασσα. Είχε δυο υπέροχα μίζερες πλαστικές καρέκλες, παρέα σ’ ένα στρογγυλό αλουμινένιο τραπεζάκι καφενείου της δεκαετίας του ’80 και μια πετσέτα πιασμένη με πολυκαιρισμένα μανταλάκια από τα υπέροχα φαγωμένα, κάποτε βαμμένα μαύρα, καγκελάκια.

Απέναντι τα «μαγυρευτά του Διόνυσου», ελενίτ, σκουπιδομπετά, βάτα και βρωμικούλια κουρτινάκια παραβάν και κάτι που παλιά ήταν μαγαζί (;).

Εντός σεσουάρ, αλλά, όχι ψυγειάκι. Όποιος γκανιάξει, γκάνιαξε.

 

Μαγιό και μπλουμ, λοιπόν, όπως πολύ σοφά συμβούλευσε μισοκακόμοιρα, μισοαπειλητικά η «φρεγάτα», μαγιό και μπλουμ και δόξα να λες που η παραλία ήταν ένα όνειρο, στο οποίο όνειρο ήταν συγκεντρωμένοι κι άλλοι «ατυχήσαντες» με το δωμάτιο της μίας μέρας (και νύχτας).

 

Απέναντι, στην άλλη όχθη του νησιού,  ένα ημιτελές μεγαθήριο, ο παρατημένος σκελετός ενός κτηρίου που ο δημιουργός του ίσως είχε το...θράσος να πιστέψει ότι μπορεί να προσφέρει κάτι διαφορετικό από μικρούλικα, ψευτοσυντηρημένα δωματιάκια που ξωμείνανε σε πείσμα διαφήμισης του ΕΟΤ πριν από 20 χρόνια.

 

«Είμαι κακός άνθρωπος», λέει ο ένας της παρέας, «αν σκεφτώ ότι αυτό το κτήριο έμεινε μισό, επειδή το “πνίξανε” οι κατσαριδοσυμμαχίες του τουρισμού του νησιού;», γέλια ξανά και «δεν πειράζει, εμείς να ‘μαστε καλά, να τα θυμόμαστε» και μπύρες και μεζέδες, αγκαλιές και φιλιά με τ’ αντηλιακά στις μύτες, «έτσι κι αλλιώς, η παραλία μας έφαγε»...

 

  

Για την ιστορία

  • Το ερμιτάζ της μιας βραδιάς κόστιζε 45 ευρώ. Άνευ απόδειξης. Το θράσος είχε και κορύφωση την ώρα του checkout. «-Περάσατε καλά, παιδάκια μου;», «-Ναι, η θαλασσα ήταν υπέροχη!», «- Μόνο η θάλασσα σας άρεσε, δηλαδή;», «- Αυτή την ερώτηση την κάνετε πάντα χωρίς συνέπειες;», «-...».
  • «Παιδάκια μου», είναι όλοι. Εσύ, εμείς, το ζευγάρι των καλοστεκούμενων – και επίσης έκπληκτων – ηλικιωμένων του διπλανού δωματίου.
  • «Σπεσιαλιτέ» του πρωινού και – «πείτε το στα γρήγορα τώρα που γυρίζει» - το τηγανητό αυγό.
  • Δύο πάστες «ποντικάκια» και δυο μπουκαλάκια νερό από παρακείμενο ζαχαροπλαστειάκι του νησιού 6,80 ευρώ.
  • Γεύμα πέντε ανθρώπων σε ταβερνείο κοντά στο κύμα με τα βασικά – πατάτες, ντοματοσαλάτα, όχι αλκοόλ, καλαμαράκια, κεφτέδες – 80 ευρώ. Μουσακάς μερίδα (ενδεικτικά) 6,80 ευρώ.
  • Σε άλλη παραλία, οι δύο ξαπλώστρες + ομπρέλα, 6 ευρώ και οι καφέδες χώρια. Σε άλλη πάλι, το σετάκι δωρεάν, αρκεί να υπάρξει παραγγελία.

Και εννοείται ότι υπάρχουν επαγγελματίες του τουρισμού που κατά το φραστικό στυλ της «φρεγάτας», «τρίζουν». Και εννοείται ότι στα ξενοδοχεία των καλοκαιριών μας, έχουμε περάσει και καλά και κακά και υπέροχα και τρισάθλια, αλλά,  η κρίση που «μας έβαλε μυαλό» και «μας έφερε πιο κοντά», ειδικά στα στα νησάκια της μονοήμερης απόδρασης, επιμένει να ροκανίζει τον τουρισμό: με υποκοριστικά, με δάγκανες κουτοπονηριάς και μηδενικές παροχές.  

 

Και όχι, δεν έχουν νόημα τα παράπονα και οι καταγγελίες. Το να άλλαζες τα μυαλά σου,  «φρεγάτα μου», να ξέρεις, θα βοηθούσε πολύ.

 

 

 

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Πάντως εγώ αυτή τη στιγμή ειμαι Αγκιστρι και το νησάκι ειναι αξιοπρεπεστατο οπως και το ξενοδοχείο που διαμένω.μαλλον επεσες στην περίπτωση.
συμφωνώ με τα σχόλια περί word of mouth! καποιος απο εδω μπορει να σκεφτοταν να κλεισει σε αυτο το ξενοδοχειο.. μονο ο αντικειμενικος σχολιασμος [που θα γινει ή διαφημιση ή δυσφημιση] φερνει και τα επιθυμητα αποτελεσματα για ποιοτητα! ξερουμε που δεν παμε γιατι ενας χ αριθμος ατομων μας εχει πει οτι δεν θα ηταν καλο να παμε εκει.. μονο ετσι η "φρεγατα" θα βαλει το μαγιο της και "μπλουμ" θα βυθιστει στον πατο του "μηχανηματος" [ιντερνετ] αφηνοντας χωρο για επαγγελματιες!
Το κακό με όσους ασχολούνται με τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι ότι δεν αγαπούν τη δουλειά τους. Υπάρχουν βέβαια και οι - λιγοστές - εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα (της αρπαχτής).
συμφωνώ κι επαυξάνω, όχι μόνο δεν αγαπούν τη δουλειά τους αλλά μπήκαν κι 'αλεξιπτωτικά' στον κλάδο γιατί έτυχε να έχουν ένα σπιτάκι/οικοπεδάκι σε νησί είτε αυτοί είτε οι γονείς τους κι επομένως χωρίς καμια εκπαίδευση επί του θέματος, βρήκαν την εύκολη λύση
@Δον ΙδιώτηςΜε πέντε λέξεις περιγράφετε το πρόβλημα - άντε να προστεθεί και η παντελής έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων για το αντικείμενο.Όμως να το πάμε κι ένα βήμα παραπέρα: Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε στην Ελλάδα που να αγαπούν (προσέξτε, αγαπούν) την δουλειά τους?
Σίγουρα όπως γράφεις υπάρχουν και αξιόλογοι επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν ανθρωποκεντρικά τον τουρισμό. Όσο για την απόδειξη που αναφέρει και ο φίλος παραπάνω νομίζω πως το νόημα δεν είναι άμα τελικά εκδόθηκε αλλά στο αν είχε η ίδια την διάθεση να στην δώσει.Να βάλετε κλήρωση όποιος βρει το όνομα του ξενοδοχείου να κερδίζει 3μερο στο ίδιο δωμάτιο με την ωραία θέα.
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να δώσεις το όνομα του νησιού και του ενοικιαζόμενου. Μόνο έτσι, μέσω της δύναμης του word of mouth, μπορεί κάποια στιγμή να απολαύσουμε τουρισμό από σωστούς επαγγελματίες σε ανθρώπινες συνθήκες.
Μήπως είναι Αίγινα; Αγία Μαρίνα; Πάντως εκεί οι τουριστικές υποδομές θυμίζουν 70' -'80 και έχει και έναν παρατημένο σκελετό ξενοδοχείου - χουντικής αισθητικής χάλια - πάνω σε ένα βράχο που χαλάει το όποιο τοπίο. Κατεδάφιση θέλουν εκεί όλα.
Δεν έχω καμία προσωπική σχέση με κανένα νησί του Αργοσαρωνικού. Πέρυσι όμως λόγω δουλειάς έμεινα ένα χρόνο σε ένα από αυτά. Προφανώς στο προαναφερθέν (αν κατάλαβα καλά από τα "φυστίκια" στο λιμάνι και το ξενοδοχείο-φάντασμα που υπάρχει σε κάποιο σημείο του νησιού). Η εικόνα όμως που έχω εγώ όμως για το μέρος, ουδεμία σχέση έχει με την παραπάνω περιγραφή. Και εγώ χρειάστηκε να περάσω αρκετές μέρες σε διάφορα ξενοδοχεία μέχρι να βρω σπίτι. Δεν ήταν σούπερ λουξ όλα τους, αλλά ήταν αξιοπρεπέστατα. Όσον αφορά τις παραλίες, έχει αρκετές που δεν χρειάζεται να πληρώσεις. Εγώ ποτέ δεν πλήρωσα πουθενά. Οι τιμές είναι γενικά τσιμπημένες στα καταστήματα αλλά όχι περισσότερο από άλλα νησιά. Πιτόγυρο 1,60, παγωτό 1,40, τσίπουρο/ ούζο με μεζέ 2,20, ποτό 5 και κρασί 3 σε μπαρ. Τι να πω, αν μιλάμε για το ίδιο μέρος, μάλλον κάνατε λάθος επιλογές. Επειδή λόγω δουλειάς έχω γυρίσει πολλά νησιά, αυτό είναι το μόνο που θα έμενα άνετα μόνιμα.
Ε, καλά τώρα. Πόσες λάθος επιλογές; Ήμασταν στην Αγία Μαρίνα πριν από μία εβδομάδα. Τα σουβλάκια όντως φθηνά, τα ρεστοράν τσουχτερά. Σε κάποια μπαρ, όλα καλά και τα ποτά σε λογικές τιμές. Αλλά κατά μήκος της παραλιογραμμής με την ατέλειωτη σειρά ξαπλώστρας - ομπρέλας όχι μόνο δεν έβρισκες χωρίς λεφτά, αλλά έτσι κι έκανες το λάθος να κάτσεις σε ξαπλώστρα λάθος ξενοδοχείου έρχονταν από πάνω σου, σε ρωτούσαν αν παραθερίζεις στο τάδε ή στον δείνα ξενώνα και όχι πολύ ευγενικά η αλήθεια είναι σε ξαπόστελναν. Σίγουρα υπάρχουν και descent σημεία, αλλά τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο "Σουβλάκι": εκεί τα περισσότερα θέλουν ρεκτιφιέ και αναγέννηση.
Αγία Μαρίνα; Εκεί δεν πάτησα το πόδι μου ΠΟΤΕ. Και πολύ πιθανόν να είναι δικαιολογημένα τα σχόλια γιατί ούτε οι Αιγινίτες δεν το πατάνε. Απ' όσο έχω ακούσει από τους ντόπιους είναι μια πόλη- φάντασμα που ξαναζωντανεύει μόνο την καλοκαιρινή σεζόν και αυτό γιατί είναι πήχτρα στους ξένους τουρίστες.Οπότε και οι λιγοστοί ντόπιοι εκμεταλλεύονται όποιον πάει στο έπακρο. Μα καλά από την άλλη μεριά, η πόλη της Αίγινας είναι σούπερ, γιατί καταλήξατε στην Αγία Μαρίνα;