Το να ευτυχείς με την ατυχία του διπλανού σου

Facebook Twitter
11

 Εικόνα: Dash Snow

Υπάρχουν άνθρωποι που για να αισθανθούν μερικές στιγμές ευτυχίας χρειάζεται να πάρουν μια αρνητική είδηση για τον διπλανό τους. Ακόμη και αν δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην ζωή τους την δεδομένη στιγμή, την κάνουλα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο την ανοίγει η ατυχία του διπλανού τους. Δεν είναι εύκολο να τους εντάξεις στους «κακούς» και να πας παρακάτω. Δεν μπορείς να τους ξεχωρίσεις εύκολα. Η στιγμιαία ευτυχία τους για την ατυχία σου καλύπτεται από μερικές σκόρπιες εκφράσεις συμπαράστασης που σου πετούν και θολώνεται από ένα δήθεν φιλικό άγγιγμα στον ώμο. Για να τους πιάσεις στα πράσα πρέπει να κοιτάς όταν νομίζουν ότι δεν τους κοιτάς (για να δεις το πραγματικό τους βλέμμα), πρέπει να ακούς αυτά που δεν λένε (αλλά τα αφήνουν να εννοηθούν), να διαβάζεις πίσω από τις γραμμές.

Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι αυτοί έχουν βρει το κατάλληλο πεδίο για να δράσουν. Γεμίζουν με αρκετές στιγμές ευτυχίας την ψυχή τους από την ατυχία που βρήκε τον διπλανό τους. Είναι η κινητήριος δύναμη τους για να βγάλουν την μέρα. Θα έλεγε κάποιος ότι τους σιχαίνεται, άλλος ότι τους λυπάται και κάποιος άλλος θα κατανάλωνε ενέργεια για να τους βάλει την θέση τους.

Δεν έχω το κουράγιο να κάνω τίποτε από τα τρία. Ούτε να σιχαθώ, ούτε να λυπηθώ, ούτε να καταναλώσω ενέργεια. Το μόνο που θα ήθελα να μην τύχουν δίπλα μου. Να μην χρειαστεί να τους αντιμετωπίσω. Προτιμώ να αντιμετωπίσω έναν κακό άνθρωπο που φανερώνει φόρα παρτίδα την κακία του παρά αυτούς. Ο φανερός φθόνος είναι τιμιότερος από τον συγκαλυμμένο με λόγια συμπαράστασης.

Και κάτι τελευταίο για αυτούς: Το κενό σας παιδιά δεν γεμίζει με την στιγμιαία ευτυχία που αισθάνεστε για την ατυχία του διπλανού σας. Σταματήστε την προσπάθεια και κοιτάξτε τον καθρέφτη. Ίσως δείτε τι φταίει.

Υ. Γ

 

Ο υπόγειος φθόνος της πραγματικής ζωής κάνει τον ψηφιακό να μοιάζει με παιδική χαρά.

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Μα αγαπητέ, τους ανιρώπους και τους φίλους στη χαρά μας τους τσεκάρουμε. Ακόμα και όσοι δεν χαίρονται με το κακό του άλλου, δύσκολα χαίρονται με τη χαρά του
Δυστυχώς τα πραγματικά παράσιτα του Δημοσίου θα εξακολουθούν να παραστιτούν. Η κακομοίρα κυριούλα σχολική φύλακας στο σχολείο της γειτονιάς μου δε νομίζω ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Και ποια τώρα η αφορμή σου, να σταθείς σε αυτούς και όχι στους άλλους, που επιπλέον και χωρίς ώφελος θα επιχειρήσουν να σε σαμποτάρουν ή σε αυτούς που θα τους είναι τελείως αδιάφορο τι στραβό σου έκατσε?Οι τελευταίοι είναι υπεράριθμοι, θα έλεγα.
Δεν ξέρω για ποιους μιλάς αγαπητέ Βαγγέλη. Αλλά αν εννοείς σαν "ατυχία" την απόλυση από το δημόσιο κάποιων παράσιτων, τότε έχεις λάθος. Γιατί αυτά τα παράσιτα που προσποιούνται πως δουλεύουν στερούν την ελληνική κοινωνία από υπερπολύτιμους πόρους που ειδικά σήμερα δεν έχουμε τη πολυτέλεια να χαρίζουμε σε ανθρώπους που θεωρούν "δικαίωμα" την ισόβια σίτησή τους επειδή κάποτε πούλησαν τη ψήφο τους σε τύπους σαν το Π.Και στη Γαλλία του Λουδοβίκου οι εξαθλιωμένοι χωρικοί χαίρονταν που έκοβαν τα κεφάλια των αριστοκρατών αλλά δε νομίζω πως θα ήταν σωστό να τους κατηγορήσει κανείς γι αυτό.
ούτε βέβαια και τους πανηγυρίζοντες για τον ψόφο της Θάτσερ - στα χωριά το παρατσούκλι που σού έβγαζε κάποιος, δεν 'κολλούσε' πάνω σου αν δεν τύγχανε της γενικής αποδοχής του κόσμου, οπότε όλα τα αισθήματα που νοιώθει ο λαός (προσοχή! μιλάμε για τον λαό - όχι τα λίγα διεστραμμένα τσιράκια των πλουσίων) είναι δικαιολογημένα.
Η διαφορά είναι πως μερικοί θα χαρούν και για τους πολλούς που δεν ήταν παράσιτα, αλλά χάσαν την δουλειά τους. Σε αυτούς αναφέρεται. Από αυτό βέβαια, θα έπρεπε να βλέπει κανείς πως η -"πολιτική"- άποψη του καθενός πάνω σε αυτά τα ζητήματα, είναι πρώτα πρώτα αποτέλεσμα της ψυχολογίας και των βιωμάτων του. Για αυτό και τα παράλογα επιχειρήματα της κάθε μεριάς. Αλλιώς, με λογική μπορείς να στηρίξεις και την ανάγκη σου να ονομάσεις "κόπρους" όλους τους Δημ Υπ. και την ανάγκη σου να υπερασπιστείς τους καημένους, αδικημένους απολυμένους του δημοσίου. Το τι κενό έχεις μέσα σου καθορίζει -σε τεράστιο ποσοστό- ποια λογική σου κάνει καλύτερα. Η μορφή/πτυχή του ανθρώπου που περιγράφει ο Κ. Μακρής, παραμένει αληθινή σε κάθε περίπτωση. Σε όλους. Απλά σε κάποιους είναι τόσο μικρό που δεν φαίνεται. Όλοι το έχουμε μέσα μας όμως.Υγ: Ε, και δεν ήταν ανάγκη να αναφέρεται στους Δημ. Υπ. :)