Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού

Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού Facebook Twitter
3

Μία απώλεια του φετινού Αυγούστου που πέρασε στα ''ψιλά γράμματα'' της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, ελέω Δεκαπενταύγουστου και θλιβερών δηλώσεων από πνευματικούς ανθρώπους, ήταν αυτή του Γιώργου Κατακουζηνού, σκηνοθέτη που θα θυμούνται όλοι για τον κινηματογραφικό ''Άγγελο'' του πριν από 31 χρόνια.

Ο Γιώργος Κατακουζηνός έφυγε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο ''Υγεία'' όπου νοσηλευόταν ύστερα από πολύμηνη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν 71 ετών, Έλληνας Αιγυπτιώτης, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1943 και με κινηματογραφικές σπουδές τη δεκαετία του ΄60 σε Αθήνα και Παρίσι.

Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού Facebook Twitter

Τον Κατακουζηνό τον θυμάμαι σε ένα πέρασμα του ως ηθοποιός από το συγκλονιστικό ασπρόμαυρο ''Κιέριον'' (1968) του δασκάλου μου, Δήμου Θέου, μία από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες που λογοκρίθηκε από τη χούντα. Στο ''Κιέριον'' άλλωστε είχαν δώσει το παρών ως ηθοποιοί οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι του ΝΕΚ: ο Κώστας Φέρρης, οι συχωρεμένοι Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τώνια Μαρκετάκη κ.α.

Μου άρεσαν οι ταινίες του Γιώργου Κατακουζηνού! Κυρίως το ότι σκάλιζε την επικαιρότητα με μία εμμονή ζουρναλίστικη για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ιστορίες ατόμων ''τσαλακωμένων'', ''ανορθόδοξων'', κινούμενων στο περιθώριο της νεοελληνικής κοινωνίας. 

Μ' αυτή τη λογική ασχολήθηκε με την υπόθεση του 19χρονου ναύτη Χρήστου Ρούσσου που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία του 22χρονου εραστή του, Ανέστη Παπαδόπουλου, στον ''Άγγελο'', με την ίδια επίσης λογική άντλησε τη θεματολογία του από τη φριχτή δολοφονία της Ζωής Γαρμάνη από το σύζυγο της, Παναγιώτη Φραντζή, στην τρίτη ταινία του, τη ''Ζωή (Μια ωραία πεταλούδα)'' το 1994.

Ξεχωριστή στην κινηματογραφική εργογραφία του θεωρώ και τη δεύτερη ταινία του, τις έντονα συναισθηματικές ''Απουσίες'' του ΄87, ταινία εποχής μάλιστα, με τους Θέμιδα Μπαζάκα, Νικήτα Τσακίρογλου, Πέμυ Ζούνη. 

Ο ''Άγγελος'' όμως σαφώς υπήρξε πρωτοποριακό εγχείρημα που στέφθηκε από μεγάλη εμπορική επιτυχία και συν τοις άλλοις, ενώ κυνηγήθηκε αρχικά από τον Χρήστο Ρούσσο, το βιογραφούμενο πρόσωπο, βοήθησε τελικά στην απονομή χάριτος του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή εν έτει 1990, 14 χρόνια μετά το έγκλημα δηλαδή και 8 από την ταινία.

Τι είναι αυτό που κάνει σημαντικό τον ''Άγγελο'' ακόμη και σήμερα που έχουν περάσει τρεις δεκαετίες κι έχουμε δει τα πάντα περί ομοφυλοφιλίας στο εγχώριο σινεμά;

Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού Facebook Twitter

Κατ' αρχάς οι ανεπιτήδευτες ερμηνείες του Μιχάλη Μανιάτη και του Διονύση Ξάνθου, αμφότεροι σα να έπαιζαν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Η κίνηση της μηχανής και η μελαγχολική φωτογραφία, στοιχεία ασυνήθιστα για τα 80s, αφού λίγο αργότερα εκείνη την περίοδο το ελληνικό σινεμά θα προσπαθούσε να ανταγωνιστεί με τον πιο flat και παρωχημένο τρόπο την επέλαση της βιντεοκασέτας. Η σκηνή με τον ξυλοδαρμένο τραβεστί Μανιάτη που περπατάει κατά μήκος του βουνού από σκουπίδια, υπό τους ήχους της εξαιρετικής ηλεκτρονικής μουσικής του Σταμάτη Σπανουδάκη, δεν έχει χάσει ίχνος από τη συγκίνηση και την ποιητική τραγικότητα της πρώτης προβολής της.

Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού Facebook Twitter

Θυμάμαι πως όταν είχε σκάσει ο ''Άγγελος'' στον κινηματογράφο της γειτονιάς μου, το ''Καμέλια'' που έμελλε να γίνει σούπερ μάρκετ στις αρχές του ΄90, εγώ ήμουν 8 ετών κι είχα φαγωθεί να το δω μια και μου άρεσαν οι ταινίες τρόμου και η αφίσα με τον Μανιάτη με τα αίματα και το μαχαίρι παραήταν spooky. Έγραφε όμως ''Αυστηρώς Ακατάλληλον'' στις αφίσες κι έτσι δεν υπήρχε περίπτωση να με άφηναν να μπω...

Για το θάνατο του σκηνοθέτη Γιώργου Κατακουζηνού Facebook Twitter

Για να ελαφρύνω λίγο και το κλίμα, έχω την αίσθηση πως από τον ''Άγγελο'' του Κατακουζηνού ο δαιμόνιος Νίκος Φώσκολος τσίμπησε την Ελένη Κούρκουλα (υποδυόταν την, πνευματικά καθυστερημένη, αδερφή του Μιχάλη Μανιάτη) και την έβαλε στη ''Λάμψη'' να κάνει τη Σελήνη!

Πέρα απ' όλα αυτά, ο ''Άγγελος'' του Γιώργου Κατακουζηνού υπήρξε η πρώτη ελληνική ταινία που ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα του συντηρητισμού και του κοινωνικού ρατσισμού κατά της ομοφυλοφιλίας, έκανε τις πιάτσες του πληρωμένου έρωτα ''λαϊκό θέαμα'' και θέλησε να δείξει πως οι εκδιδόμενες τραβεστί δεν είναι ''τέρατα της νύχτας''.

Διόλου τυχαίο που ο ''Άγγελος'' έκοψε τρελά εισιτήρια, έτυχε άριστης διανομής στις αίθουσες και κυρίως συγκίνησε το πανελλήνιο. Γι' αυτό και μένα με συγκίνησε η είδηση του θανάτου του δημιουργού του στην καρδιά του φετινού καλοκαιριού, ενός καλοκαιριού βουτηγμένου στα κόμπλεξ, την αναλγησία και τον μισανθρωπισμό του καθενός απ' όλους εμάς.

Καλό σου ταξίδι, Γιώργο Κατακουζηνέ!

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Οχι ιδιαίτερα καλη ταινία αλλα ηταν αρκετά τολμηρή για την εποχή της που ανέδειξε το θέμα της ομοφυλοφιλιας με πολυ καλη ερμηνεία απο τον Μιχάλη Μανιατη και σε μικρό ρόλο ενός γκει ο Τάκης Μοσχος(αγαπημένος)!συλλυπητηρια στην οικογένεια του Γ.Κατακουζηνου!
Σίγουρα ο ''Άγγελος'' δεν άλλαξε τον ρουν της εγχώριας κινηματογραφίας, αλλά για όλους τους λόγους που παραθέτω κι εγώ, ήταν ταινία που ''έμεινε'' μέσα στα χρόνια. Αγαπημένος ο Μόσχος, συμφωνώ και επαυξάνω. Είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του σε μία μικρού μήκους ταινία προ δεκαετίας - άρα μου έδωσες ''πάσα'', Lust :) Ο Κατακουζηνός από την Τετάρτη το μεσημέρι αναπαύεται στο Α΄νεκροταφείο της Αθήνας κι αυτός.