Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη για τον Τσέλιο και ξανά πίσω στις κουζίνες ταλαιπωρημένος από την άριστη ακτοπλοική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης (not) επέστρεψε κουρασμένος αλλά ανανεωμένος στην πόλη που αγαπούσε να ζει... Φυσικά στην πόλη δεν είχε αλλάξει τίποτα στην μια εβδομάδα που έλειψε. Τα έργα για το μετρό συνεχίζονταν εδώ και μια εικοσαετία (από τότε που άνοιξε την τρύπα ο Κούβελας αναρτώντας πινακίδα που έλεγε οτι τα έργα χρηματοδοτεί η Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης).
Με το που κατεβαίνει από το βαπόρι κάποιος τον χαιρετάει χαμογελώντας. "Γεια σου είσαι ο Τσελιος ο μάγειρας;"
"Τι έγινε ρε; Άρχισαν και με μαθαίνουν;" Σκέφτεται ο Τσέλιος. "Λες να ζω μέσα στα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που μου αναλογούν;"
Την επόμενη μέρα ακολούθησε ενα μήνυμα στο κινητό: "Όλα καλά, αλλά ποιός είναι αυτός ο Τσέλιος; Τι φάση;" Εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε πως πρέπει ο κόσμος να μάθει μερικά πράγματα γι' αυτόν.
Δεν μασάει βέβαια απο δημοσιότητα ο Τσέλιος είναι σεμνός και ταπεινός. Θα έπρεπε όμως να δώσει το στίγμα του, να δείξει απο πού κρατάει η σκούφια του, πώς ξεκίνησε και πως εγκαταστάθηκε στις κουζίνες.
Το Τσέλιος δεν είναι το βαφτιστικό του. Είναι το επίθετο του. Έχει ένα πολύ κοινό όνομα και όλοι τον φωνάζουν με το επίθετο του. Αυτό έγινε εντονότερο από το στρατό και μετά. Αν κάποια στιγμή κάνει παιδί στην Κύπρο ο εγγονός του θα ονομαστεί Tσέλιος Τσέλιου και θα τελειώσει η ιστορία.
Έχει γεννηθεί στις αρχές τις δεκαετίας του ογδόντα, σε αστικό κέντρο, περνούσε όμως αρκετές ώρες στο χωριό της γιαγιάς του. Έζησε την ασπρόμαυρη τηλεόραση, τη Σαρανταποδαρούσα και τη Φρουτοπία. Θυμάται και μερικά παλιότερα παιδικά που είχε ακούσει από τις διηγήσεις των μεγαλύτερων παιδιών. Τα είχε - δεν τα είχε δει, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πιά - έχουν περάσει και χρόνια.
Τον πρώτο χρόνο στα μικρά νήπια η μαμά του, του ετοίμαζε ένα σάντουϊτς με μερέντα και ένα ταπεράκι με αβγό βραστό με τυρί. Από λάθος, τα έτρωγε όλα μαζί και δεν του άρεσε καθόλου η γεύση.
Πέρασε αρκετός καιρός μέχρι να λυθεί αυτή η παρεξήγηση από την κυρία Δήμητρα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν του αρέσουν τα γλυκά στοιχεία στο φαγητό.
Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψε ήταν σάντουϊτς με τόνο.
Είναι μάγειρας για λόγους βιοπορισμού. Αλλά για λόγους βιοπορισμού δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα άλλο.
Του αρέσει να τρώει την πέτσα από το κοτόπουλο.
Το αγαπημένο του φαγητό είναι το ζεστό ψωμί με τυρί και ντομάτα, οι ψητές μελιτζάνες, τα μακαρόνια με κεφτέδες στο φούρνο και τα γλυκά με υπερβολική σοκολάτα.
Καμιά φορά του αρέσει να πίνει μπύρες.
Όταν τον πιάνει η πείνα, πρέπει να φάει αμέσως. Αν υπάρχουν καθυστερήσεις εκνευρίζεται.
Του αρέσει να μαγειρεύει, αλλά θα προτιμούσε να πήγαινει μία βόλτα καλύτερα.
Βαθιά μέσα του πιστεύει πως το αστέρι Michelin θα τον βρει όπως η Ρούλα ανακάλυψε τον Ζαχαράτο. Τυχαία, σε ένα κομμωτήριο στην Πάτρα.
Όλο σχεδιάζει να κάνει ένα πολύπλοκο πιάτο με πολλές παρασκευές και τεχνικές. Τελικά βάζει όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και κάνει ένα μαγειρευτό τρέλα.
Το αγαπημένο του comfort food είναι κοφτό μακαρόνι με ζαμπονάκι κονσέρβας και κεφαλοτύρι και τουλούμπα από το φούρνο στη γωνία.
Για το τέλος, μια ευκολή καλοκαιρινή συνταγή όχι για κοπέλες και αγόρια που γύρισαν απο διακοπές και ντεμέκ κάνουν δίαιτα, αλλά επειδή την φτιάχνεις σε δέκα λεπτά και ταιρίαζει με ενα παγωμένο ροζέ και μια καλή παρέα σε ενα δροσερό μπαλκόνι.
Ψητά λαχανικά με vinaigrette εσπεριδοειδών
Για τη σάλτσα
1 κόκκινο grapefruit. Το χυμό του
1 λεμόνι. Το χυμό του
1 lime. Το χυμό του
2 κ.σ. Σιρόπι ροδιού
Λίγο αλάτι
100 ml ελαιόλαδο
Χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός του ελαιόλαδου, το οποίο θα το προσθέσουμε σταδιακά μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη σάλτσα.
Plus! Τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψητά είναι τέλεια, μη τα παραλείψετε.
σχόλια