11 από τα πιο πετυχημένα τραγούδια ταινιών του James Bond

Facebook Twitter
4

Χθες, 5 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του James Bond στους κινηματογράφους με την ταινία Dr No. Αυτή τη μέρα διάλεξε η Adele για να κυκλοφορήσει το τραγούδι της για τη νέα ταινία του διάσημου κατασκόπου.

Ο τίτλος του -όπως και της ταινίας- είναι Skyfall και είναι μια μεγάλη μπαλάντα, στο κλασικό ύφος του James Bond, που ξεκινάει σιγανά και μελωδικά, σταδιακά δυναμώνει και στο τέλος ξεσπά.

Με αφορμή λοιπόν αυτό, επέλεξα 12 τραγούδια από τις 23 ταινίες που έχουν γυριστεί ως σήμερα με αυτόν ως ήρωα.

Shirley Bassey - Goldfinger (UK 21, US 8) 1964

Γραμμένο από τον John Barry, που έχει γράψει τη μουσική για 11 ταινίες του James Bond. Είναι το μοναδικό Top40 της Shirley Bassey στις ΗΠΑ.

Nancy Sinatra - You Only Live Twice (UK 11, US 44) 1967

Ένα ακόμα τραγούδι του John Barry, ο οποίος ήθελε την Aretha Franklin να το τραγουδήσει αλλά οι παραγωγοί της ταινίας προτίμησαν την Nancy Sinatra που είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη λόγω της επιτυχίας του These Boots Are Made For Walkin'.

Η ίδια αργότερα δήλωσε ότι ήταν τόσο αγχωμένη στο στούντιο, που χρειάστηκε να κάνει 30 ηχογραφήσεις του τραγουδιού. Ο Barry χρησιμοποίησε φωνητικά από 25 απ' αυτές για να βγει το αποτέλεσμα που ακούτε.

Ο Robbie Williams ξαναηχογράφησε την εισαγωγή του κομματιού για την επιτυχία του Millennium.

Shirley Bassey - Diamonds Are Forever (UK 38, US 57) 1971

Και αυτό του John Barry και για άλλη μία φορά ερμηνεύτρια η Shirley Bassey, η οποία είναι η μόνη που έχει τραγουδήσει πάνω από ένα τραγούδι για ταινία του James Bond (τρία). Παραδόξως το Diamonds Are Forever είναι ένα από τα λιγότερο επιτυχημένα (εμπορικά) Bond τραγούδια.


Paul McCartney & Wings - Live and Let Die (UK 7, US 2) 1973 

Τραγούδι που έγραψε ο Paul McCartney και η τότε γυναίκα του Linda. Ήταν μέχρι το 1985 το πιο πετυχημένο τραγούδι από ταινία του James Bond, ενώ πολύ γνωστή είναι και η διασκευή των Guns N' Roses στο κομμάτι.


Duran-Duran - A View To A Kill (UK 2, US 1) 1985

Αυτό είναι το πιο πετυχημένο Bond τραγούδι και αυτό καλείται να ξεπεράσει η Adele. Οι Duran-Duran συνεργάστηκαν με τον John Barry για το τραγούδι και είναι το μοναδικό κομμάτι από ταινία του James Bond που πήγε στο Νο1 του Billboard Hot 100.

Είναι το τελευταίο τραγούδι στην ηχογράφηση του οποίου συμμετείχαν και τα πέντε μέλη του συγκροτήματος (μέχρι την επανασύνδεση τους το 2001).


A-ha - The Living Daylights (UK 5, US -) 1987

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας των A-ha με τον John Barry. Συνεργασίας που μόνο πικρή γεύση άφησε και στις δύο πλευρές αφού λίγο μετά από την κυκλοφορία του σε συνεντεύξεις τους μίλησαν με όχι και τόσο κολακευτικά λόγια ο μεν για τους δε, και αντίστροφα.


Tina Turner - GoldenEye (UK 10, US -) 1995

Το έγραψαν ειδικά για την Tina Turner o Bono με τον Edge των U2, όταν εκείνη προσφέρθηκε να τραγουδήσει στην επερχόμενη τότε ταινία του Bond.


Sheryl Crow - Tomorrow Never Dies (UK 12, US -) 1997

Ένα άλλο τραγούδι με τον ίδιο τίτλο είχε γραφτεί από τον David Arnold (που είχε γράψει και την μουσική για την ταινία) με ερμηνεύτρια την k.d. Lang ως το επίσημο τραγούδι για την ταινία. Όταν τελευταία στιγμή αποφασίστηκε ότι το τραγούδι της Crow θα είναι το επίσημο Bond τραγούδι, το κομμάτι της k.d. Lang μετονομάστηκε σε Surrender και το έβαλαν στους τίτλους τέλους.

 


Garbage - The World Is Not Enough ( UK 11, US -) 1999

Ο David Arnold έγραψε και το The World Is Not Enough σε στίχους του Don Black. Οι Garbage συμμετείχαν απλώς στην ηχογράφηση και παραγωγή του κομματιού, που έχει και πολύ ωραίο βίντεοκλίπ.


Madonna - Die Another Day (UK 3, US 8) 2002

Το τραγούδι γράφτηκε από την Madonna και τον Mirwais και είναι το δεύτερο πιο πετυχημένο Bond τραγούδι μετά το A View To A Kill.

Το βίντεοκλίπ του τραγουδιού κόστισε πάνω από 6.000.000 δολάρια και είναι το δεύτερο πιο ακριβό βίντεοκλίπ μετά το Scream του Michael και της Janet Jackson.


Adele - Skyfall (UK ?, US ?) 2012

Μόλις δέκα ώρες μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού η Adele πήγε κατευθείαν στο Νο1 του βρετανικού iTunes.

+ Εκτός συναγωνισμού.

John Barry & Orchestra, Monty Norman - James Bond Theme (1962)

Από την πρώτη ταινία Dr. No, το κομμάτι που έχει ταυτιστεί με τον James Bond και ακούγεται από τότε σε όλες τις ταινίες του.

#####

----

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Ψηφίστε το αγαπημένο σας Bond theme, απ' τα παραπάνω (ή προσθέστε κάποιο άλλο στο other).

Επιλέγετε μέχρι και τρία.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
H Bassey, Η φωνη-σε αφηνει χωρις λογια, νομιζω πως θα πρεπε να ειναι και αυτη εκτος συναγωνισμου.Ωστοσο με αγγιζει εξισου την ερμηνεια της αλλης Shirley (Manson των Grabage) με την βαθια/ακρως εκφραστικη της φωνη στο The World is not Enough.