[Επιμέλεια: Αλέξανδρος Διακοσάββας]
Το facebook θεωρείται από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Μόνο οι ειδικευόμενοι που κάνουν πρακτική στην εταιρεία βγάζουν 25.000 δολάρια περισσότερα από τον μέσο πολίτη (με δεδομένα ΗΠΑ).
Ωστόσο, κάποιοι εργαζόμενοι στον ψηφιακό κολοσσό διαφωνούν. Μηχανικοί, προγραμματιστές και ανώνυμες πηγές από τις πρώτες γραμμές του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν στοιχεία που αυτόματα κάνουν μια καριέρα εκεί λιγότερο ελκυστική. Τα παράπονα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν το μέσο όρο του εργατικού δυναμικού, αλλά είναι η γνώμη μιας μικρής μερίδας εργαζομένων:
1. «Για έξι εβδομάδες το χρόνο βρίσκομαι σε 24ωρη βάρδια»
Όταν έχουν 24ωρη εφημερία, οι μηχανικοί που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή λειτουργία του δικτύου δεν μπορούν να φύγουν εκτός πόλης και πρέπει οπωσδήποτε να έχουν μονίμως φορτισμένο κινητό στο οποίο να είναι διαθέσιμοι επί 24ώρου βάσης, ακόμα και όταν κοιμούνται.
2. «Ο προσωπικός "τοίχος" δεν υπάρχει στο facebook»
Στις περισσότερες εταιρείες, υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο εργασιακό προφίλ και στα προσωπικά δεδομένα, όμως το facebook ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να είναι ο εαυτός τους, οπότε δεν υπάρχει ο «επαγγελματισμός» που απαντάται σε άλλες εταιρείες.
3. «Δεν υπάρχουν λειτουργικές υποδομές»
Οι ομάδες των εργαζομένων είναι πολυπληθείς και δεν μπορούν να εργαστούν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Η διαρκής άνοδος της εταιρείας δεν επιτρέπει την ύπαρξη οργάνωσης και σταθερότητας.
4. «Μη μου παραπονιέσαι για το facebook, επειδή δουλεύω εκεί!»
Όσοι εργάζονται στο μέσο γίνονται αυτόματα παραλήπτες κάθε είδους παραπόνου από φίλους, συγγενείς και γνωστούς. Τους ρωτούν ακόμα και πώς να αλλάζουν τις ρυθμίσεις απόρρητου.
5. «Πλήρης έλλειψη εστίασης στις ομάδες»
Συχνά δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για την πορεία κάποιου πρότζεκτ σε κάθε ομάδα, οπότε η εργασία δεν είναι πάντα παραγωγική.
6. «Δεν πρόκειται να βγάλεις εκατομμύρια φτιάχνοντας κάτι δικό σου»
Η διαπίστωση είναι απλή: Δουλεύεις σε μια κουλ εταιρεία, δουλεύεις όμως για το όραμα κάποιου άλλου.
7. «Ήταν πιθανόν η χειρότερη μου εργασιακή εμπειρία ως τώρα.»
Ελάχιστη καθοδήγηση και εργασιακή υποστήριξη υποστηρίζει ότι είχε ένας πρώην υπάλληλος, ενώ κάνει λόγο για δύο από τους χειρότερους προϊστάμενους που είχε ποτέ.
8. «Μου ζητούσαν να κάνω εντελώς ανάρμοστες εργασίες»
Πρώην υπάλληλος αποκαλύπτει ότι του συμπεριφέρονταν σαν να είναι σκουπίδι και του ζητούσαν να κάνει ανάρμοστες δουλειές όπως να ξεχωρίσει τα ρούχα του προϊστάμενου που είναι για πλύσιμο, τα οποία περιλάμβαναν και τα άπλυτα εσώρουχα της γυναίκας του.
9. «Οι οδηγίες δεν ήταν σαφείς, όλα ήταν ένα παιχνίδι μαντέματος, ήταν προδιαγεγραμμένη η αποτυχία»
Ύστερα από αυστηρό εργασιακό πλάνο 10 ημερών, πρώην υπάλληλος παραπονιέται ότι δεν του έδωσαν καν feedback για τη δουλειά του, γι' αυτό και παραιτήθηκε.
10. «Το γνωρίζεις ότι είσαι μέρος μιας δημόσιας εταιρείας με τεράστιο hype»
Οι μετοχές όσων επενδύουν σε αυτή έχουν τεράστια σκαμπανεβάσματα.
11. «Πολλή προσήλωση στο τι κάνει η Google»
Αντί να εστιάζουν στη δική τους αποστολή, ασχολούνται συνεχώς με τις κινήσεις της Google.
12. «Ξεχάστε τον μύθο του δωρεάν φαγητού και ποτού - ο χώρος είναι χάλια»
«Όταν βρίσκεσαι σε τεράστια δωμάτια γεμάτα με σειρές από τραπέζια, όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο, δεν έχεις διάθεση για φαγητό...»
13. «Έχω δει αποφάσεις να παίρνονται από ειδικευόμενους»
Ο Philip Su, μηχανικός λογισμικού στην εταιρεία, δημοσίευσε στο blog του τα «Δέκα Πράγματα που Μισεί στη Δουλειά του στο facebook»: «Αποφάσεις παίρνονται από μεμονωμένα άτομα, ή από έναν μηχανικό και έναν σχεδιαστή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, ή ακόμα και από εκπαιδευόμενους, χωρίς να δώσουν καν αναφορά στους προϊστάμενούς τους...»
14. «Ο τόνος τους είναι υποτιμητικός και σνομπ»
Σύμφωνα με πρώην εργαζόμενο, οι συνάδελφοί του δεν ήταν καθόλου ευχάριστη παρέα: Αγενείς, κλίκα και σνομπ.
15. «Πολιτικοί»
Η επιρροή των πολιτικών, όπως σε κάθε εταιρικό κολοσσό, στις αποφάσεις της εταιρείας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
[via]
σχόλια