Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία με επικεφαλής τον Silas Beane, ανέπτυξαν μία περίεργη προσέγγιση η οποία προσπαθεί να απαντήσει στην πιθανότητα ελέγχου του κόσμου μας από έναν πανίσχυρο εξομοιωτή.
Οι ίδιοι έκαναν την επιστημονική υπόθεση ότι για να υπάρχει ένα τέτοιος υπολογιστής θα πρέπει να υπάρχουν και ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία που να προδίδουν την παρουσία του.
Συγκεκριμένα, εάν θεωρηθεί ότι το Σύμπαν είναι προσομοίωση, τότε θα πρεπε να υπάρχει ένα ανώτατο ενεργειακό όριο στο φάσμα των σωματιδίων υψηλής ενέργειας. Το εν λόγω όριο υπάρχει πραγματικά και είναι γνωστό ως Greisen-Zatsepin-Kuzmin (GZK) το οποίο προκαλείται από την αλληλεπίδραση κοσμικών ακτίνων του υπόβαθρου και τη μεγάλη ενεργειακή απώλεια εξαιτίας του μακρινού ταξιδιού τους.
Ο Silas Beane υποστηρίζει ότι ότι πλέγμα δίνει επιπλέον ιδιότητες στο ενεργειακό φάσμα, όπως την καθοδήγηση των κοσμικών ακτίνων και εφόσον παρατηρήσουμε την κατεύθυνσή τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορούσαμε ενδεχομένως να εντοπίσουμε και το πλέγμα βάση του οποίου πραγματοποιείται η προσομοίωση του Σύμπαντος.
Σύμφωνα με το TechnologyReview, η θεωρία αυτή έχει αρκετά αδύναμα σημεία και η πιθανότητα επαλήθευσής της είναι απειροελάχιστη. Όσο λοιπόν ήλπιζαν ότι ζούνε σε έναν κόσμο όπως το Μatrix, η ημέρα που κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί θα αργήσει για παρά πολύ καιρό ακόμα.
σχόλια