Bono: Φιλάνθρωπος ή τζάνκι της αυτοπροβολής;

Facebook Twitter
5

 

Ο Bono των U2 δεκαετίες τώρα αντιπροσωπεύει αυτό το είδος φιλανθρωπίας το οποίο απεχθάνομαι. Προβεβλημένη, θορυβώδης, το πάρτι της καλής ψυχής πάνω από την πείνα και την δυστυχία του κόσμου. Η φιλανθρωπία ενός αγνώστου που δίνει ένα ευρώ σε ένα άγνωστο απλωμένο χέρι στο δρόμο, δεν πιάνει μια μπροστά σε όσα κάνει αυτός ο άνθρωπος. Διότι γίνεται αθόρυβα, από καρδιάς, χωρίς να έχει κάτι να κερδίσει.

Είδα χθες αυτό το βίντεο από την εκδήλωση στο Clinton Global Initative. Ο Bono μιμείται τον Κλίντον μπροστά στον Μπιλ Κλίντον και η Κριστίν Λαγκάρντ σκάει στα γέλια. Θυμήθηκα και το δεύτερο λόγο για τον οποίο τον αντιπαθώ: Πεθαίνει να έχει σχέσεις με την εξουσία. Τους ισχυρούς. Το αναμφισβήτητο ταλέντο του στην μουσική έγινε το όχημα που τον οδήγησε και σε αυτά τα νταλαβέρια. Για τα οποία «κόβει φλέβες». Τα έχουμε δει και στην χώρα μας με κόσμο που δεν έχει ένα γραμμάριο από το ταλέντο του Bono. Με την γλώσσα έξω να γλείφουν τον πολιτικό κόσμο για καμία επιχορηγησούλα.

Καμιά φορά λες τι κρίμα. Γιατί το ταλέντο(σ.σ Η καλλιτεχνική αξία του σου αρέσει δεν σου αρέσει η μουσική του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Έγραψε κομμάτια που έμειναν κλασικά. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής) να μην συνοδεύεται από το ταλέντο της ζωής. Γιατί να μην βλέπει καλλιτεχνικά την ζωή ένας άνθρωπος που έχει όντως καλλιτεχνική αξία; Γιατί να τσαλαβουτάς στις λάσπες από την στιγμή που μπορείς να είσαι αξιοπρεπής; Αναπάντητα ερωτήματα.

Ένα τηλεφώνημα του δημοσιογράφου του Rolling Stone Anthony Bozza το 2001 μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τον καλλιτέχνη. O Bono μιλάει μοναδικά για τις τελευταίες μέρες του πατέρα του και τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο. Όχι, μην μου πείτε ότι «όλοι οι άνθρωποι έτσι θα μιλούσαν για τις τελευταίες μέρες του πατέρα τους». Ξέρω κόσμο που για διάφορους λόγους δεν έκανε τον κόπο να πάει στον νοσοκομείο αν και ήξερε ότι οι δικός του άνθρωπος πέθαινε. Το τηλεφώνημα του δημοσιογράφου δένει όμορφα με ένα τέλειο καρτούν.

Αν έλεγε τα ίδια πράγματα με την κάμερα στραμμένη πάνω του το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό. Η δημόσια εικόνα ενός προσώπου μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από αυτή. Όλα ίσως τελικά να πρέπει να τοποθετηθούν στην γκρίζα ζώνη. Εκεί που δεν υπάρχει το απόλυτο άσπρο ή μαύρο. Ίσως να έχει τις καλύτερες προθέσεις για να αλλάξει τον κόσμο και να το κάνει με το λάθος τρόπο. Όμως αυτό είναι το τίμημα της δημοσιότητας που πρέπει να πληρώσεις: Κρίνεσαι από την εικόνα του εαυτού σου που πουλάς στα media. Και ο Bono αυτό που πουλάει μέχρι στιγμής είναι την εικόνα ενος  φιλάνθρωπου που θέλει συνεχώς τις κάμερες πάνω του για να τραβάει την προσοχή.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Αν είναι παράδειγμα προς μίμηση τότε δεν είναι προτιμότερο να προβάλει την φιλανθρωπία του αν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα να τον μιμηθούν; Δεν είναι η προσφορά ενός σημαντικότερη αν μπορεί να ενθαρρύνει κι άλλους να προσφέρουν; Μήπως οι περισσότεροι γνωστοί stars του χώρου του και της γενιάς του δεν κουβαλάνε εθισμούς; Μόνο που για πολλούς είναι τα σκληρά ναρκωτικά. Νομίζω ότι προτιμώ έναν φιλάνθρωπο ως παράδειγμα προς μίμηση κι ας έχει κι αυτός ανθρώπινα πάθη.
Το κείμενο δεν μιλάει για τα πάθη του Bono. Κάνετε ένα συσχετισμό ανάμεσα στα σκληρά ναρκωτικά και την κατά την γνώμη μου υπερβολική εικόνα του φιλανθρωπου που προβάλειι στα μιντια. Αν θέλει να γίνει παράδειγμα προς μίμηση ας κάνει κάτι απλό: Ας πληρώσει φόρους στην Ιρλανδία και ας μην προσπαθεί να βρει διέξοδο διαφυγής για να γλιτώσει χρήματα Δείτε στο παρακάτω σαιτ τι έγινε το 2011http://tvxs.gr/news/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF/%C2%ABm%CF%80%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B5%C2%BB-%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%C2%AB%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CE%B9%C2%BB-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1Έτσι γίνονται οι σταρς παραδείγματα προς μίμηση.
Ο συσχετισμός με τα σκληρά ναρκωτικά γίνεται από τον ίδιο τον τίτλο του άρθρου: "τζάνκι"!Δεν εννοείτε με αυτό ότι ο άνθρωπος είναι εθισμένος στην αυτοπροβολή; Γιατί όταν λέω "ανθρώπινο πάθος" εννοώ φυσικά αυτήν την εξάρτησή του. Δεν είναι αυτό το πάθος του για το οποίο μιλάει το κείμενο;Τέλος πάντων, δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να υπερασπιστώ τον Bono. Απλά νομίζω ότι δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ωφέλιμο να θεωρούμε ότι η φιλανθρωπία ακυρώνεται και δεν μπορεί να συνυπάρξει με κάποια ανθρώπινα ελαττώματα (ίσα ίσα που πολύ συχνά η ανάγκη για φιλανθρωπία προκαλείται από τις ενοχές που αυτά προκαλούν). Δηλαδή το ότι είναι εξαρτημένος στην αυτοπροβολή δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα είναι και φιλάνθρωπος!
Ο καλλιτέχνης κρίνεται ΚΑΙ απο την εικόνα που πουλάει στα media. Ειδικά όταν η εικόνα του είναι παράδειγμα προς μιμήση. Φιλάνθρωπος πραγματικός για εμένα δεν είναι "αυτός που προσφέρει χωρίς να επιβαρύνει" όπως λέτε. Είναι αυτός που προσφέρει χωρίς να το κάνει θέμα.Επίσης έχετε εσφαλμένη εικόνα για το τι είναι ή όχι κουτσομπολιό. Κουτσομπολιό δεν είναι τα γεγονότα
Γιατί το μπλέκετε; Ο καλλιτέχνης πρέπει να κρίνεται από την τέχνη του και όχι από την εικόνα που πουλάει στα media ούτε από την εικόνα που κρύβεται πίσω από αυτή.Φιλάνθρωπος είναι αν προσφέρει χωρίς να επιβαρύνει.Τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό.