ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η γνώμη των άλλων

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η γνώμη των άλλων Facebook Twitter
25


________________
1.

Α,μπα, πως αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους χωρίς παιδεία, ευγένεια και τρόπους ενώ είσαι αναγκασμένος να περνάς καθημερινά ένα οχτάωρο μαζί τους λόγω του ότι έχεις ανάγκη τη δουλειά? Το να τους αγνοήσεις κομματάκι δύσκολο γιατί πρώτων όσο το βλέπουν τόσο πιο πολύ προσπαθούν να σε ταράξουν και δεύτερον οχτώ ώρες είναι ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητας σου! Πες καμιά συμβουλή γιατί θα αρρωστήσω σε τέτοιο εργασιακό περιβάλλον. Μη μου πεις να απευθυνθώ σε ανώτερο γιατί δε θέλω να χάσει κανείς τη δουλειά του ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς.

Αν κάποιος είναι τόσο προβληματικός που αν τον αναφέρεις θα απολυθεί, είναι το ίδιο με να τον καλύπτεις, και αν τον καλύπτεις είσαι συνένοχη. Αν είσαι συνένοχη, δίνεις την άδεια για να συνεχίσει η κατάσταση. Μια σύσταση μπορεί και να αρκούσε. Δεν πρόκειται να απολυθεί κανείς αν πεις σε ανώτερο ότι κάποιος είναι αγενής και έχει ξεπεράσει τα όρια, αν δεν μπορείς να το κάνεις μόνη σου.
Η συμβουλή μου πάντως είναι εξής: το αντιμετωπίζεις χτίζοντας μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη ζωή εκτός δουλειάς, με ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν και που αγαπάς. Οι μπαταρίες που γεμίζουν έτσι δεν αδειάζουν εύκολα, παρά τον βομβαρδισμό αγένειας.

________________
2.

Αγαπητη α μπα η παρεα μου βγηκε για καφέ και εμένα δε με καλεσανε. τι να κανω?? Lonely

Δηλαδή όταν σε καλούν εσύ σκέφτεσαι πάντα να πάρεις όλους τους άλλους τηλέφωνο; Τίποτα να μην κάνεις. Μπορεί να σε ξεχάσανε, ε και; Πάρε εσύ και πρότεινε καφέ την επόμενη φορά.

________________
3.


Έχω παρατηρήσει διάφορους να κάνουν φιγούρα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζοντας φωτογραφίες από την κάρτα επιβίβασης τους στο αεροπλάνο. Ο προορισμός μπορεί να μην φαίνεται, διότι διακριτικά, τάχα, το κρύβει ο αντίχειρας, φαίνεται, όμως, ότι η επιλεχθείσα ζώνη θέσεως είναι η "πρώτη", "executive", "business", ή όπως αλλιώς την λένε.

Ε και; Ταξίδεψες Α' θέση, και τί έγινε; Είσαι πλούσιος; Είσαι στέλεχος; Σιγά! Ανέβασε καμιά φωτό από σύμφωνο ναυλώσεως αεροσκάφους, που ναύλωσες και το συζητάμε.

Ποιά η γνώμη σου;

Μα πόσο πολύ συμφωνώ. Τα social media έχουν δημιουργήσει ένα μικροσκοπικό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και οι μεν βλέπουν τι κάνουν οι δε, κάτι που κάνει τον αρχοντοχωριάτη ακόμη πιο θλιβερή φιγούρα. Τελευταία που έχω γίνει φανατική του Instagram, το οποίο είναι η καλύτερη κλειδαρότρυπα από όλα τα social media (είναι σα να μπαίνεις στο σπίτι του άλλου), βλέπω φωτογραφίες της Heidi Klum όπως και τις Μαρίτσας, που λέει ο λόγος. Και το αποτέλεσμα είναι μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Η Μαρίτσα μοστράρει το design παγωτό των είκοσι ευρώ, η Heidi Klum τρώει παγωτό μέσα σε ιδιωτικό τζετ οχτώ θέσεων, στο οποίο κάθεται μόνη της.
Τελικά όμως, όσο κι αν ανοίγουν τα παράθυρα του κόσμου, οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν για εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο εντός του μικρόκοσμού τους. Ο Όσκαρ το είχε πει πολύ ωραία, με τον υπόνομο και τα αστέρια.


________________
4.


Αμπούτσικο τι λές γι'αυτό;


φιλιάα

Δικαιούται να το λέει.

________________
5.

Αγαπητή Λένα,αυτό τον καιρό παρακολουθώ την σειρά NCIS:L.A
και έχω φάει κόλλημα με δύο απο τους πρωταγωνιστές.Το θεωρώ λογικό στα 15 αλλά στα 19;Ποιά η αποψή σου γιάυτό;Πώς να σταματήσω να ενθουσιάζομαι και να συγχέω ηθοποιούς με ήρωες που υποδύονται;

Υ.γ: Λένα, μιά χάρη αν πετύχεις πουθενά στο L.A τον Barret Foa και τον Eric Christian Olsen να μου τους φιλήσεις.

Είναι η τέταρτη φορά που κάποιος ρωτάει κάτι για το NCIS. Δεν μπορεί να είσαστε τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι. Ποιος βλέπει NCIS;

________________
6.

Αγαπητή μου Αμπά γεια!
Επειδή γενικά είμαι δειλή άρχισα τελειώνοντας τη σχολή να προσπαθώ να ωθήσω τον εαυτό μου σε νέα όρια κ να κάνω πράγματα σε μια προσπάθεια να βελτιώσω το επικοινωνιακό μου κομμάτι και να γνωρίσω έτσι νέους ανθρώπους.(σεμινάρια κτλ.)Όμως και πάλι είμαι πολλές φορές κλειστή και τυπική γιατί μάλλον φοβάμαι. Έχω παρατηρήσει ότι άνθρωποι με πιο πολύ θάρρος και θράσος κάνουν πιο εύκολα γνωριμίες και θυμώνω με τον εαυτό μου που δεν μπορώ να εξωτερικεύσω το μέσα μου, ακόμα και άμα συμπαθήσω κάποιον είμαι τυπική και δεν το εκδηλώνω πολύ. Η δουλειά μου επίσης δεν βοηθάει(ιδιαίτερα).Τι θα μου πρότεινες να κάνω για να σταματήσω να είμαι τόσο κότα?
Υ.Γ. Σε διαβάζω από το blog σου ακόμα και σε αγαπώ απλά! Φιλιά

Σωστά έχεις παρατηρήσει, οι άνθρωπο με θάρρος και θράσος κάνουν εύκολα γνωριμίες. Κοίτα τώρα δες τι βάρος έχει κάθε λέξη: θράσος. Θάρρος. Γνωριμίες.
Λες ότι είσαι κότα. Δεν ξέρω αν είσαι και τι είσαι, αλλά αυτό που ξέρω είναι το εξής: αντί να θέλουμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας βάζοντας ως στόχο τους ανθρώπους που είναι αντίθετοι από εμάς, πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι. Η προσπάθεια πρέπει να γίνεται προς την βελτίωση των θετικών μας και τη μείωση των αρνητικών. Δεν μπορείς να γίνεις άλλος άνθρωπος, μπορείς όμως – και είναι χρέος σου – να γίνεις ο καλύτερος άνθρωπος που μπορείς να γίνεις.
Έχεις καταλάβει τι ακριβώς είσαι; Το «κότα» σημαίνει ντροπαλή, δειλή, εσωστρεφής, άτολμη. Όλα τα αρνητικά έχουν και τη θετική τους πλευρά: μήπως είσαι καλός ακροατής, σταθερή, αξιόπιστη, σίγουρη για τις απόψεις σου; Δεν ξέρω – εσύ ξέρεις, ή μάλλον, εσύ πρέπει να ξέρεις. Μάθε τι είσαι! Αυτός είναι ο στόχος της ζωής. Μάθε τι είσαι και προώθησέ το. Έτσι θα βρεθείς ανάμεσα σε ομοίους σου, και μετά οι γνωριμίες θα είναι πολύ πιο εύκολες. Δεν γίνεται να κατακτήσεις τον κόσμο χωρίς όπλα και τα όπλα σου είναι όλα τα θετικά που έχεις. Άσκησέ τα και θα βρεις τα υπόλοιπα.

________________
7.


Ποια είναι η άποψη σου για την Χρυσηιδα Δημουλιδου;

Αρχίζω και βλέπω ένα pattern.

________________
8.

Γειά σου Α,μπα!
Ήθελα να σε ρωτήσω το εξής:
Είμαι 24 και μένω στο εξωτερικό. Πριν από έναν χρόνο ξεκίνησα την πρώτη μου σχέση με ένα παιδί κ πάει πολύ καλά. Τώρα γύρισα Ελλάδα για διακοπές μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Το πρόβλημα είναι ότι όσο είμαι εδώ, θέλω να κάνω γυναικολογικές εξετάσεις. Δεν ξέρω όμως τι πρέπει να κάνω, δεν τίθεται θέμα συζήτησης με την μητέρα μου, δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέση. Το να πάω σε γυναικολόγο χωρίς να ξέρω κάτι με φοβίζει λίγο. Μήπως μπορείς να μου πεις εσύ τι γυναικολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις;
Σ ευχαριστώ πολύ!

Βρε αγάπη μου.
Ήξερες πώς να στείλεις αυτή την ερώτηση σε μένα, αλλά δεν ξέρεις πώς να το ψάξεις να βρεις την απάντηση από κάποιο σημείο του ίντερνετ, πιο αξιόπιστο από εμένα;
Ξέρεις τι είναι το ίντερνετ και τι μπορεί να κάνει;
Δε θέλω να σε μαλώσω αλλά είσαι 24 χρονών. Τέλος πάντων, ας πούμε πάλι καλά που ρώτησες ΚΑΠΟΙΟΝ. Ακόμη και αν μάθεις τι πρέπει να κάνεις, πάλι θα φοβάσαι τον γυναικολόγο. Γι' αυτό, πρώτη δουλειά: βρες έναν γυναικολόγο. Πήγαινε σε γυναίκα αν φοβάσαι, μάλλον καλύτερα είναι. Ρώτα τις φίλες σου που πάνε, ρώτα δεξιά αριστερά, και μην ξεχνάς: έχεις και σύντροφο τώρα, μπορείς να συμβουλεύεσαι και αυτόν. Τα γυναικολογικά θέματα δεν είναι σκοτεινά μυστήρια που πρέπει να κυκλοφορούν μόνο μεταξύ γυναικών. Αν του εμπιστεύεσαι θέματα της υγείας σου, μπορείς να εμπιστευτείς και αυτά.
Διάβασε κι αυτό.
 

________________
9.


Αγαπητή Α, μπα,
θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κάποιος ορισμός για την τάση ενός ατόμου να χρησιμοποιεί κατά κόρον γνωμικά και αποφθέγματα, τα οποία ενίοτε αποτελούν αοριστολογίες έως μπουρδολογίες, χωρίς να γνωρίζει καν την 'αυθεντία' στην οποία αποδίδεται το απόφθεγμα αυτό, αποκλειστικά για να εντυπωσιάσει τους γύρω του.
Με εκτίμηση

Αν κατάλαβα σωστά, δεν πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, αλλά για ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική άποψη για οτιδήποτε. Δεν έχουν, δεν θέλουν να αποκτήσουν και πιθανότατα, δεν μπορούν. Τα γνωμικά είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να μην πεις τίποτα απολύτως, αν τα χρησιμοποιήσεις ως γέμισμα λεκτικού χρόνου.
Οπότε ο ορισμός που θα έδινα θα ήταν «ηλιθιότητα».

________________
10.

Αγαπημένη Λένα, με ενδιάφερε η άποψη- το σχόλιο σου στα παρακάτω ζητήματα:

1)Η γαστρονομία (σε επίπεδο ποιότητας, πολυπλοκότητας, εξέλιξης, τροφές που χρησιμοποιούνται) αποτελεί δείγμα πολιτισμού και οι διατροφικές συνήθειες & επιλογές δύναται (μεταξύ και άλλων παραγόντων) να επηρεάσουν/ ορίσουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου- υπάρχει άλλωστε και η θέση δείξε μου τι προϊόντα που μεταφέρεις με το καρότσι του Super- Market να σου πω τι άνθρωπος είσαι
2)Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τα παραδοσιακά, έχουν ανά δίωρο εκπομπή μαγειρικής, θέματα που αφορούν το μαγείρεμα & τη διατροφή ενώ σε εφημερίδες και περιοδικά δίνονται ένθετα με συνταγές- για να μην αναφέρω τους chef που πλέον εμφανίζονται ως τηλεοπτικοί αστέρες με ο, τι αυτό συνεπάγεται. Πιστεύεις ότι μόδα είναι και θα κάνει το κύκλο της- δν είναι παράδοξο το timing λόγω της οικονομικής συγκυρίας που επικρατεί στην Ελλάδα?
3)Στην Αμερική παρατηρείται αυτό το φαινόμενο της υπερ- συγκέντρωσης τηλεοπτικών εκπομπών μαγειρικής , ενθέτων με συνταγές κτλ?

 

Η «νέα ελληνική κουζίνα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η νεοταβέρνες, τα «πειραγμένα» παραδοσιακά φαγητά, η επιστροφή σε «παλιά» υλικά και τόπους προέλευσης, μετά από δεκαετίες κρέμας γάλακτος και φυτίνης στα πάντα, ήταν μια ανάσα, και αυτή η ανάσα ξεκίνησε πριν την κρίση. Ο προσδιορισμός της «νέας ελληνικής κουζίνας» αργεί και η καθυστέρηση εντάθηκε με την κρίση, αλλά δεν πιστεύω ότι πρόκειται για απλή μόδα, τουλάχιστον το εύχομαι! Πιστεύω ότι ήταν φυσική εξέλιξη μετά την ντροπή δεκαετιών των Ελλήνων να παραδεχτούν την καταγωγή τους και να δεχτούν ότι η παράδοση της Ελλάδας στο φαγητό είναι μεγάλη και σπουδαία, σίγουρα όχι λιγότερο σπουδαία από την παράδοση άλλων χωρών. Γιατί από εθνική υπερηφάνεια σκάμε αν πρόκειται για τη σημαία και τη θρησκεία, αλλά πριν από χρόνια αν έτρωγες λουκάνικο χωριάτικο, ήσουν χωριάτης – έπρεπε να τρως μόνο μπον φιλέ.
Προσωπικά βλέπω με καλό μάτι την ενασχόληση από τα μέσα, γιατί η Ελλάδα έχει τρομερές δυνατότητες στο θέμα. Ονειρεύομαι να γίνει γευστικός προορισμός. Ότι μπορεί είναι σίγουρο, αν το θέλει δεν το ξέρω, όπως δεν ξέρω και αν ξέρει πώς να το πετύχει, όχι πάντως διαφημίζοντας την «ελαφριά μεσογειακή κουζίνα» ενώ ταυτόχρονα σερβίρονται μουσακάδες. Η ελληνική κουζίνα είναι υπερβολικά περίπλοκη υπόθεση για να την χαρακτηρίσεις «ελαφριά» και να ξεμπερδέψεις, ακυρώνοντας γαρδρούμπες και κοκορέτσια. Ούτε ελαφριά είναι, ούτε μεσογειακή, το «ελληνική» θα πρέπει να φτάνει, όπως φτάνει το «γαλλική» και το «ιταλική». Σταματάω εδώ, γιατί πολύ με συγχύζει το θέμα.
Όταν με ρωτάνε «στην Αμερική» νιώθω αμηχανία. Η Αμερική είναι 50 χώρες που μικρή σχέση έχουν μεταξύ τους, οι περισσότερες είναι πολλαπλάσιες της Ελλάδας σε μέγεθος. Πώς να προσδιορίσεις τα μέσα της Αμερικής όταν η τηλεόραση έχει 600 κανάλια; Τα έντυπα δεν θα έχουν καταμετρηθεί καν. Μπορώ να σου πω ότι η ενασχόληση με το φαγητό ακόμη και στο χαμηλό επίπεδο προϋποθέτει οικονομική ευημερία γιατί το καλό φαγητό κοστίζει. Όπου υπάρχει μεσαία/ανώτερη τάξη που μπορεί να ταξιδέψει και να πληρώσει εστιατόριο, ανθίζουν και τα υπόλοιπα. Από αυτούς εξαρτάται τι θα μαγειρέψουν οι σεφ και τι θα φωτογραφίσουν τα περιοδικά.

________________
11.


Aμπά, εγώ μέσα είμαι, αλλά έχω μια αδιόρατη ανησυχία μήπως η ψυχανάλυση αντί να λύνει θέματα και να βγάζει τα εσώτερα τέρατα στην επιφάνεια με σκοπό αν όχι να τα εκτελέσουμε τουλάχιστον να τα τιθασεύσουμε, οδηγεί τα μπερδεμένα κορίτσια που ταχουν ελαφρώς χαμένα σε μια φάση της ζωής τους στο να γινουν εγωϊστριες κίλλερς, κοιτώντας την πάρτη τους και μόνο - γιατί αυτό ανακουφίζει το εσώτερο τέρας, έχοντας όμως άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα στην αλλαγή διάθεσης του θεραπευόμενου;;

Αυτό που περιγράφεις είναι ένα από τα στάδια που περνάει ο ψυχαναλυόμενος. Είναι στάδιο, όχι προορισμός, ούτε παρενέργεια. Το κατά πόσο θα πετύχει είναι θέμα του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Δεν είπαμε ότι γιατρεύει τους πάντες, ούτε ότι μπορούν να το κάνουν οι πάντες. Η δύναμη και η επιμονή και ο χρόνος πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους.

________________
12.


Α-μπα, σε αγαπώ πολύ! τα έχω με έναν άντρα 17 χρόνια μεγαλύτερό μου. είναι πολύτιμο άτομο ια μένα στη ζωή μου αλλά κομπλάρω με τη διαφορά ηλικίας στην εμφάνισή μας .... με απασχολεί η γνώμη των άλλων ...
τί πιστεύεις εσύ, αγαπητή Λένα;

Σε καταλαβαίνω. Δεν θα έλεγα «τι σε νοιάζει για την γνώμη των άλλων» γιατί όποιος το λέει τελικά αυτό που παραλείπει να πει το «δεν με ενδιαφέρει και τόσο η ιστορία σου», μπορεί ακόμη και κατά βάθος να εννοεί «αχ τι καλά που δεν είμαι στη θέση σου». Δεν γίνεται να μη σε νοιάζει η γνώμη των άλλων. Ακόμα και τη Μαντόνα τη νοιάζει η γνώμη των άλλων.
Κοίτα να δεις τώρα τι είναι οι «άλλοι». Είναι ένα πλήθος που προστατεύει ό,τι θεωρεί «κανονικό» με απύθμενη λύσσα και ταυτόχρονα λυσσάει να βρει κάποιον «μη κανονικό» για να του επιτεθεί. Εκτός από αυτούς που τελεσίδικα πάνε στην κατηγορία «μη κανονικός» και δυστυχώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα, είναι και οι ντεμί-μη-κανονικοί, οι οποίοι είναι και δεν είναι για μαζική επίθεση, αυτοί που κάνουν κάτι που βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια.
Η μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι από αυτές τις περιπτώσεις. Δεν θεωρείται κανονικό, αλλά όχι και τελείως λάθος, γιατί εξαρτάται ανά την περίπτωση. Να πώς θα γίνει να μην γίνεις θήραμα: δεν θα το επιτρέψεις.
Ποτέ μην ζητήσεις επιβεβαίωση για αυτό που συμβαίνει, έστω και με τον πιο έμμεσο τρόπο. Ποτέ μην αναφέρεις την διαφορά ηλικίας σας, ούτε για πλάκα, κυρίως όχι για πλάκα. Ποτέ μην δείξεις ότι καταλαβαίνεις το υπονοούμενο, αν υπάρξει υπονοούμενο. Ποτέ μην δείξεις ότι ζητάς έγκριση οποιουδήποτε είδους. Ποτέ μην παρουσιάσεις την κατάστασή σου ως κάτι ιδιαίτερο ή ξεχωριστό. Μην δώσεις αφορμή, και η σιγουριά σου θα κάνει θαύματα, αν εσύ είσαι σίγουρη. Γιατί οι «άλλοι» λυσσάνε να βρουν θύματα, αλλά δεν χάνουν τον χρόνο τους με όσους δεν κάμπτονται. Υπάρχουν πολλοί άλλοι που είναι πολύ πιο εύκολοι στόχοι.
Ξεκίνησα λέγοντας ότι δεν γίνεται να μη σε νοιάζουν οι άλλοι – και το εννοώ. Αλλά παράλληλα ισχύει και το άλλο: δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις τους «άλλους», ό,τι και να κάνεις. Θα σε νοιάζει τι λένε, αλλά μην προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

25

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Ορίστε, η σημερινή ερ.8 είναι αρκούντως ανόητη για να μπορούσε να σε είχε κάνει να εκραγείς, αν κρίνω απο άλλες φορές. Αλλά δεν το έκανες! Πραγματικά με μπερδεύεις!
#9: καλά τώρα, τα γνωμικά κ τα αποφθέγματα είναι μπουρδολογίες κ αοριστολογίες; έτσι φαίνονται για κάποιον μόνον όταν δεν καταλαβαίνει ή όταν βαριέται, πολύ απλά, να βάλει το μυαλό του να σκεφτεί. Για όσους κατατρέχουν σε γνωμικά κ αποφθέγματα, γίνεται όχι περί εντυπωσιασμού, αλλά για να εμπλουτίσει λίγο παραπάνω τις γνώσεις του κ για να ταυτιστεί με το εκάστοτε γνωμικό ή απόφθεγμα. Προσωπική άποψη δεν έχουν αυτοί που δεν δύναται να καταλάβουν ή βιώσει πάνω στο εκάστοτε απόφθεγμα. Μην υποτιμούμε τις σκέψεις άλλων ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων πολλών σοφών κ συγγραφέων. Δεν έχω γνωρίσει πάντως κανέναν που να επικοινωνεί μονάχα με γνωμικά με τους γύρω του.
12 #Σου απάντησε τέλεια, συμφωνώ απόλυτα με De la Net. Πρόσεξε το σημείο που γράφει"Μην δώσεις αφορμή, και η σιγουριά σου θα κάνει θαύματα, αν εσύ είσαι σίγουρη" Αν εσύ είσαι ! Είσαι;...
Ποσο καιρό έχει η α,μπα στην Αμερική και τη ρωτάτε συνεχως ''εκει στην Αμερικη''...ωστε να μπορεί να έχει μία έγκυρη και αντικειμενικη απόψη?Εδω και Αμερικανό να ρωτήσεις θα πρεπει να λάβεις υποψιν σου το απο που ακριβως είναι, τη ταξική του θέση και μία ποικιλία απο άλλους παράγοντες.Εχετε γνώση των μεγεθών και της διαφορετικής ανθρωπογεωγραφίας της κάθε χώρας?Αυτη τη τάση για τσουβάλιασμα δε την αποχωρίζεστε ποτε...σας το λεει και η α,μπα αλλα εσεις μάλλον αγρον....
11. Στην ψυχοθεραπεία παίζουν πολλά πράγματα το ρόλο τους. Φυσικά το μέγεθος και η ποιότητα του ζητήματος, πού θα στραφείς (συμπεριφορική, λακανική κτλ.) και σε ποιον (κυκλοφορούν πολλά φιντάνια), σε ποια ηλικία θα ξεκινήσεις (π.χ. αν έχεις "χτίσει" έναν εαυτό και στα 40 ξεκινήσεις, το πράγμα έχει ένα βαθμό δυσκολίας) κτλ. κτλ. Και βέβαια θέλει πολύ χρόνο και θάρρος. Το σύνηθες 'πρόβλημα', αν υπάρξει, είναι ότι οι ψυχοθεραπευόμενοι επιλέγουν να σταματήσουν συνήθως όταν έχουν φτάσει σε ένα στάδιο επίγνωσης που θεωρούν ότι βρήκαν τη ρίζα του προβλήματος και αυτό αρκεί. Τι να την κάνεις την επίγνωση όμως, αν δεν έχεις τα εφόδια να τη διαχειριστείς; Μάλλον είναι χειρότερα μετά. Άλλοτε, όταν αισθάνεται κανείς 'δυνατός', όπως περιγράφεται στο 11, και έχει την ψευδαίσθηση ότι βρήκε λύσεις (συνήθως όντως εγωιστικές). Συνήθως- ή ελπίζω- αυτοί επιστρέφουν αργότερα. Άλλοτε πάλι η ψυχοθεραπεία 'σπάει' πάνω στον εαυτό μας. Δεν είναι πάντα όλοι έτοιμοι κάθε στιγμή γι'αυτήν. Πάντως, το χρέος να γίνουμε όσο καλύτεροι μας επιτρέπει η φύση μας και να ζούμε όσο λειτουργικά μπορεί ο καθένας, σίγουρα δεν εκπληρώνεται- αν εκπληρώνεται ποτέ εντελώς- στα πρώτα στάδια της ψυχοθεραπείας. Επομένως (με πολλά λόγια, ομολογουμένως :-) ), συμφωνώ με Λένα.
#8 Σοκάρομαι όταν ακούω εν έτει 2013 κοπέλες 24 χρονών να μην έχουν επισκεφθεί γυναικολόγο και να ξεκινάνε τη σεξουαλική τους ζωή χωρίς να έχουν πάρει συμβουλές από τον ειδικό για αντισύλληψη κλπ κλπ Και δυστυχώς το Υπουργείο παιδείας και οι αρμόδιες αρχές δεν δέχονται να βάλουν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, γιατί οι καθηγητές δεν έχουν την αρμόζουσα κατάρτιση, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πιστεύουν ότι έτσι θα πονηρέψουν νωρίτερα τα παιδιά (όταν το έτος έναρξης σεξουαλικής επαφής την τελευταία δεκαετία έχει πέσει στα 14-15χρόνια) και φυσικά υπάρχει και η απερίγραπτη Εκκλησία που παρεμβαίνει σε θέματα του κράτους. Λυπάμαι... Δεν κατηγορώ την κοπέλα αλλά το ανόητο σύστημα μας και τους γονείς που ακόμα και σήμερα τα παιδιά τους δεν μπορούν να τους μιλήσουν για το πιο φυσιολογικό πράγμα στο κόσμο.
@Sing Πόσο δίκαιο έχεις. Αντί να οπλίσουμε τα παιδιά μας με την απαραίτητη γνώση για το πιο πολύτιμο εργαλείο που θα αποκτήσουν ποτέ (το σώμα τους φυσικά), τα μαθαίνουμε να ντρέπονται να συζητήσουν φυσιολογικά καθημερινά θέματα - που μπορεί να αποδειχθούν μέχρι και ζητήματα ζωής και θανάτου - ακόμη και με τους γονείς τους.
Το άλλο εξωφρενικό De La Net είναι να απευθυνθείς σε γυναικολόγο και νοσηλευτή που έχει βάλει την ηθική του ή τη θρησκεία του πάνω από την επιστήμη που επέλεξε. Πριν από έναν χρόνο επισκέφθηκα πασίγνωστο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη και έκανα το ετήσιο τεστ παπ. Η προϊσταμένη του γυναικολογικού τμήματος άρχισε τις ερωτήσεις περί τι μεθόδων αντισύλληψης χρησιμοποιώ και η απάντηση μου ήταν ότι είμαι ομοφυλόφιλη ώστε να προσπεράσει αυτού του είδους ερωτήσεων και για να προσέξει άλλα πράγματα που με αφορούν. (Σημείωστε ότι όλες τις φίλες μου που έχω ρωτήσει δεν αναφέρουν ποτέ στον επι χρόνια γυναικολόγο τους ότι είναι gay!!!). Όταν ήρθε η σειρά του γυναικολόγου να με εξετάσει και άρχισε τις ίδιες ερωτήσεις, πριν προλάβω να απαντήσω , απάντησε η Προϊσταμένη για μένα σαν να είμαι ετεροφυλόφιλη !!! Είχα μείνει άφωνη και ντροπιασμένη.
@Sing Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν πληροφορίες που δεν ταιριάζουν με την κοσμοθεωρία τους. Μια ανοιχτά gay γυναίκα σοκάρει κάποιες άλλες γυναίκες πολύ περισσότερο από ότι για παράδειγμα ένας ανοιχτά gay άνδρας.Φυσικά είναι πολύ χειρότερο όταν αισθάνεσαι ότι σε ξεχωρίζουν άνθρωποι από τους οποίους εξαρτάται η υγεία σου. Πάντως το θετικό είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σε κατιούσα στην χώρα μας. Δεν λέω αύριο, ούτε σε ένα χρόνο, αλλά ελπίζω πριν πεθάνω να είναι η Ελλάδα μια χώρα όπου τα πράγματα που μας ενώνουν θα έχουν σημασία και όχι τα πράγματα που μας ξεχωρίζουν. ΥΓ: Επίσης μην ξαναπάς εκεί, ο καλύτερος τρόπος να δείξεις ότι δεν σου άρεσε μια συμπεριφορά είναι να μην επιβραβεύεις τον άνθρωπο που σε έκανε να αισθανθείς άσχημα.
12: Η απάντηση της Λένας στην ερώτηση αυτή, είναι ένα καλό παράδειγμα για να δείξω σε κάποιον που με ρωτάει τους λόγους που παρακολουθώ την στήλη αυτή. Η Λένα μελέτησε και ανέλυσε την ερώτηση στα συστατικά της. Εντόπισε το αληθινό πρόβλημα στην ερώτηση και ενώ έθιξε το επιφανειακό πρόβλημα σύντομα, επικεντρώθηκε τελικά στο βαθύτερο πρόβλημα.Κατόπιν εξέτασε και όρισε τις συνιστώσες και μετά καθόρισε το σχετικό τους βάρος: Τι είναι οι άλλοι, τι κάνουν οι άλλοι, ποιες κατηγορίες υπάρχουν στο ζήτημα που την απασχολεί και σε ποια κατηγορία ανήκει το δικό της θέμα, τι πρέπει να κάνει (ένα, δύο, τρία) και γιατί. Τέλος το συμπέρασμα με το ζουμί της συμβουλής.Ακόμη, μέσα από την απάντηση, βλέπω τις επιρροές της, σχολές σκέψεις, κουλτούρα και όλα τα άλλα που θα περίμενε κανείς, αλλά επίσης βλέπω κάποιον που ενδιαφέρετε για μια ξένη κοπέλα και που κάθισε και σκέφθηκε πολύ πως αληθινά μπορεί να βοηθήσει. Όσο βλέπω τέτοια πράγματα, θα διαβάζω την στήλη γιατί θα έχει κάτι να μου δώσει.
DeLaNet, βρισκεις σωστες τις συμβουλες των πεντε "Ποτε"; Ειναι δυνατον να λεει καποιος "κανε αυτο κι αυτο αλλα και να μην ακους τους αλλους, τους λυσσασμενους;" δεν τη βλεπουμε την αντιφαση; πως την ξεπερναμε; Εγω βλεπω οτι η 12 "τα εχει" με εναν "πολυτιμο" ανδρα. Στη Λενα, της λεει οτι την αγαπαει, γι αυτον δεν μπορεσε να το πει. Με τη λυσσα που με διακρινει, συμπεραινω οτι μαλλον προκειται για sugar daddy και ηρθε απο'δω για να παρει αφεση αμερτιων. Και τα καταφερε!
@ ΘέμοςΜπορεί να έχεις δίκαιο για τον τρόπο που διαβάζεις την ερώτηση, αν και δεν το πιστεύω. Εγώ δεν βλέπω (δεν θέλω να δω;) sugar daddy στην περίπτωση. Δεν βλέπω αντίφαση στο να συμβουλέψεις κάποιον να μην ακούει ανθρώπους που τον καταβάλουν ψυχικά, αφού μάλιστα εθελοντικά ζήτησε την συμβουλή σου. Οπότε συμφωνώ και με την ανάγνωση της κατάστασης από την Λένα, αλλά και με την απάντηση της. Ελπίζω μάλιστα να την ακούσει η κοπέλα και να βοηθηθεί.
#12Κάτι ήξερε ο Σαρτρ όταν έγραφε τη φράση 'Η Κόλαση είναι οι άλλοι'...Ενδιαφέρον εχει και η απάντησή του σε συνέντευξη που δόθηκε κάπου στη δεκαετία του 70.Ερωτ: Αναπτύσσοντας κάπως περισσότερο τις προσωπικές σας αντιλήψεις, θα μπορούσατε να εξηγήσετε τι εννοούσατε στο έργο σας «Κεκλεισμένων των θυρών» με την φράση «η κόλαση είναι οι άλλοι»;ΣΑΡΤΡ: Οι άλλοι άνθρωποι αποτελούν την κόλαση από την άποψη ότι από την στιγμή που γεννιέστε βρίσκεστε σε μια κατάσταση στην οποία είστε αναγκασμένος να υποταχτείτε. Γεννιέστε σαν γιος ενός πλουσίου, ή ενός Αλγερινού, ή ενός γιατρού, ή ενός Αμερικανού. Και το μέλλον σας είναι αυστηρά προσχεδιασμένο, ένα μέλλον που έφτιαξαν άλλοι για σας. Δεν το δημιούργησαν άμεσα, αλλά αποτελούν ένα μέρος μιας κοινωνικής τάξεως που κάνουν αυτό που είσθε. Όλα αυτά σωριάστηκαν πάνω σας από άλλους ανθρώπους. Κι η σωστή περιγραφή της υπάρξεως αυτής είναι κόλαση.