Πώς η γνώση νίκησε τη δεισιδαιμονία

Πώς η γνώση νίκησε τη δεισιδαιμονία Facebook Twitter
2

Νομίζω πως χιλιάδες τόνοι από μελάνι και αμέτρητα bits έχουν ξοδευτεί σε αναλύσεις και δοκίμια για την πραγματική αξία της γνώσης. Αλλά ποτέ έως τώρα δεν είχα διαβάσει ένα κείμενο τόσο απλό και δυνατό, όσο αυτό που παραθέτω λίγο πιο κάτω. Είναι γραμμένο στα λατινικά και συνοδεύεται από μετάφραση στα νέα ελληνικά, ώστε να το καταλάβουμε όλοι [τουλάχιστον όσοι δεν είμαστε παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης]. Προσωπικά, δεν γνωρίζω εάν συνιστά περιγραφή ιστορικού γεγονότος ή αλληγορία, αλλά συμπυκνώνει μέσα σε λίγες γραμμές την εκπληκτική δύναμη της γνώσης να μετασχηματίζει την αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο γύρω του. 

[Σημείωση: Το κείμενο διδάσκεται στα Λατινικά της Β' Λυκείου]

Πρωτότυπο

Sulpicius Gallus legātus Luci Aemili Pauli erat, qui bellum adversus Persen regem gerēbat. Serena nocte subito luna defecerat; ob repentinum monstrum terror animos militum invaserat et exercitus fiduciam amiserat. Tum Sulpicius Gallus de caeli ratione et de stellārum lunaeque statu ac motibus disputavit eoque modo exercitum alacrem in pugnam misit. Sic liberales artes Galli aditum ad illustrem illam Paulianam victoriam dedērunt. Quia ille metum exercitus Romani vicerat, imperator adversarios vincere potuit!

Μετάφραση

Ο Σουλπίκιος Γάλλος ήταν ύπαρχος του Λεύκιου Αιμίλιου Παύλου, ο οποίος πολεμούσε εναντίον του Περσέα του βασιλιά. Μια ξάστερη νύχτα ξαφνικά έγινε έκλειψη σελήνης· από το ξαφνικό φοβερό θέαμα τρόμος είχε πιάσει τις ψυχές των στρατιωτών και ο στρατός είχε χάσει το ηθικό του. Τότε ο Σουλπίκιος Γάλλος μίλησε για τη φύση του ουρανού και για τη στάση και τις κινήσεις των αστεριών και της σελήνης και μ' αυτό τον τρόπο έστειλε το στρατό στη μάχη με αναπτερωμένο ηθικό. Έτσι οι ελευθέριες τέχνες του Γάλλου άνοιξαν το δρόμο για εκείνη τη λαμπρή νίκη του Παύλου. Επειδή εκείνος είχε νικήσει το φόβο του ρωμαϊκού στρατού, ο στρατηγός μπόρεσε να νικήσει τους αντιπάλους!

Φράση του Γαλιλαίου (Ιταλός αστρονόμος, φυσικός και φιλόσοφος)

Θέλοντας να αφήσω το μυαλό σας ελεύθερο να κάνει συνειρμούς, δε θα γράψω πολλά λόγια. Άλλωστε, η παραπάνω ιστορία μπορεί να έχει πολλές αναγνώσεις σε διαφορετικά επίπεδα.

Επιτρέψτε μου, όμως, ένα μικρό σχόλιο [με κάθε επιφύλαξη]: οι σύγχρονες κοινωνίες -παρά την αξιοθαύμαστη εξέλιξη τους- δεν έχουν καταφέρει να αναχαιτίσουν τα αισθήματα φόβου και ανασφάλειας που δημιουργούνται στο άτομο, όταν αυτό έρχεται σε ρήξη με τις κοσμοθεωρίες του (π.χ. λόγω κρίσης). Αυτό δεν είναι καθόλου ανεξάρτητο από τα φαινόμενα οπισθοδρόμησης και συντηρητισμού που παρατηρούμε τελευταία. Οι άνθρωποι τελούν υπό fear response και υψώνουν αντιστάσεις σε κάθε τι νέο ή διαφορετικό. Είναι αυτό λύση; Σε καμία περίπτωση. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε κάποιες αντιλήψεις μας με δομημένο και συγκροτημένο τρόπο, ώστε να πάμε παρακάτω. Ο μόνος δρόμος είναι προς τα μπροστά. Keep an open mind, so we can move forward!

 

 

"Nothing in life is to be feared, it is only to be understood. Now is the time to understand more, so that we may fear less." -Marie Curie

 

"We can't solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them." -Albert Einstein

 

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Την νικησε; Που παιζει αυτο το εργο να παω να το δω; Τι και αν πηγαμε στο φεγγαρι εδω και μισο αιωνα, τι και αν η τεχνολογια αναπτυσεται εκθετικα η δεισιδαιμονία ειναι πανταχου παρον. Το 90+% πιστευει σε θεους και δαιμονες μεγαλο ποσοστο σε αστρολογους, οτι μας ψεκαζουν οπως σε παμπολες new age παπαρολογιες . Να φανταστεις οτι πολυ μεγαλο ποσοστο πιστευει οτι οι ταχυδακτυλουργοι ειναι μαγοι κατι που ουτε καν οι ιδιοι δεν ισχυριζονται. Θελουμε πολλααα χρονια ακομα για να αποβαλλουμε th δεισιδαιμονια.
ένας από τους λόγους που πιστεύω ότι η εποχή που ζούμε είναι διαφορετική από τις άλλες είναι η απίστευτη πηγή πληροφοριών και "γνώσεων" που μας παρέχονται τόσο εύκολα. Η πληροφορία πολλές φορές είναι λανθασμένη ως ένα βαθμό αλλά αυτό δεν αναιρεί την δυνατότητα που έχουμε να ψάξουμε, να διαβάσουμε, να αναζητήσουμε και να βρούμε με τεράστια ευκολία (μ'ενα κλικ) τα πάντα ή τελοσπάντων σχεδόν τα πάντα! Είναι βέβαιο πως η δεισιδαιμονία είναι στα καλύτερά της με την έννοια πως οποιοσδήποτε με άρρωστο μυαλό ή φόβο προς το άγνωστο θα αρχίσει να διαδίδει ιστορίες και ΝΑ οι ακόλουθοι μετά..Ο φόβος μπορεί να είναι καθημερινό συναίσθημα μ'όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά κάπου είχα διαβάσει "όλοι θα πεθάνουμε κάποια στιγμή, αυτός όμως που φοβάται πεθαίνει κάθε μέρα".