1.
Καλησπέρα,
Τι μπορώ να κάνω για τους γείτονες που αντιλαμβάνομαι πως κακοποιούν το παιδί τους; (φωνές, ξύλο κλπ)
Νάσια
Αγαπητέ δικηγόρε,
Ο γιος της γειτονισσας μου, ειναι 18 χρονων περιπου κ αρκετα συχνα μαλωνει με την μητερα του πολυ ασχημα....Την βριζει με τον χειροτερο τροπο και ακουγονται κ θορυβοι απο πραγματα που ειτε σπανε ή πετιουνται στο πατωμα. Φοβαμαι για την γυναικα γιατι η συμπεριφορα του ειναι ακραια κ πιθανοτατα κ να την χτυπαει. Τι μπορω να κανω-οσο ανωνυμα γινεται- για να ηρεμησει η κατασταση και να μην εχω κ εγω μπλεξιματα με τον επιθετικο του χαρακτηρα?
Ευχαριστω
Ειρήνη
Αγαπητές Ειρήνη και Νάσια,
Μπράβο σας που θέτετε το σημαντικό θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Οι αδιάφοροι γείτονες γίνονται συχνά συνένοχοι («πού να μπλέκεις τώρα;»). Καταρχήν μόλις ακούσετε ξανά το παραμικρό καλέστε αμέσως την Άμεσο Δράση (100) και καταγγείλτε το περιστατικό. Ασχέτως αυτού, μπορείτε να βρείτε βοήθεια και οδηγίες στην τηλεφωνική γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας 15900 (για την κακοποιημένη γυναίκα) και στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS για τα παιδιά 1056 (για το κακοποιημένο παιδί).
_____________
2.
Αγαπητέ Κρις,
συγχαρητήρια για την καινούρια σας στήλη. Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετικά με το εξής: Έχω ένα μικρό σπίτι προς ενοικίαση. Κανείς από αρκετό κόσμο που το είδε δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο που ζητάω για να γίνει κλασικά μέσω εφορίας, και με κατώτερο ενοίκιο είναι ασύμφορο για μένα. Έχω ακούσει για ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, προκειμένου να ανταπεξέρχονται πλέον οι ιδιοκτήτες στο καθεστώς φορολογίας, και οι ενοικιαστές σε μικρότερα κόστη διαμονής. Ήμουν και είμαι επιφυλακτική με όσους το ανέφεραν. Είναι κάτι τέτοιο νόμιμο και εάν ναι, σε ποιά βάση? Τί ισχύ έχει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και τί όρους πρέπει να περιλαμβάνει?
Αγαπητή/-έ,
Τα συμφωνητικά μίσθωσης είναι σχεδόν πάντοτε ιδιωτικά έγγραφα. Όταν λέμε ότι ένα έγγραφο είναι «ιδιωτικό» εννοούμε πολύ απλά ότι δεν έχουν συνταχθεί από δημόσιο όργανο. Όμως αυτά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης πρέπει πάντοτε να κατατίθενται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., το δε μίσθωμα πρέπει να φορολογείται και να καταβάλλεται το τέλος χαρτοσήμου. Όσον αφορά το τι όρους πρέπει να περιέχει, αυτό εκφεύγει από τους σκοπούς της παρούσας στήλης και θα σε παραπέμψω σε κάποιο συνάδελφο.
_____________
3.
Αγαπητέ Χρήστο,
Τι σημαίνει το 'σύμφωνο συμβίωσης' για ένα ζευγάρι (στην ελληνική πραγματικότητα); Συγκεκριμένα, τι προνόμια (φορολογικά ίσως) έχει έναντι μιας απλής συμβίωσης και σε τι διαφέρει ή υστερεί σε σχέση με έναν γάμο;
Σ΄ ευχαριστώ πολύ.
riki
Αγαπητή/-έ riki,
Το σύμφωνο συμβίωσης έχει πολύ μεγάλες διαφορές από το γάμο. Το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί μια αμιγώς ιδιωτική συμφωνία, όπου τα μόνο δικαιώματα που αποκτούν οι συμβαλλόμενοι είναι περιουσιακά, κληρονομικά και σχετικά με την αναγνώριση των παιδιων. Αντίθετα, αν μιλάμε για τα διάφορα φορολογικά, εργατικά και κοινωνικοασφαλιστικά προνόμια αυτά είναι αποκλειστικά και μόνο για όσους τελούν γάμο (δυστυχώς).
_____________
4.
"Αθώος ο Σώρρας για την υπόθεση των 600 δις". Γιατί; Μπορεί ο καθένας να αναστατώνει τον, έτσι κι αλλιώς ταλαίπωρο και σε σύγχυση, λαό, υποσχόμενος λαγούς με πετραχήλια;
AlexProt
Αγαπητέ Alex,
Εξ όσων διαβάζω στις εφημερίδες (δεν έχω γνώση της δικογραφίας) το αδίκημα το οποίο αφορούσε η μήνυση Γεωργιάδη ήταν «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Αν είναι έτσι, ήταν απολύτως λογικό να αθωωθεί ο Σώρρας. Το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων θεωρείται τετελεσμένο όταν με τις ψευδείς ειδήσεις και τις φήμες που διασπείρει κάποιος επέρχεται «ανησυχία ή φόβος» στους πολίτες ή κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού στο νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις ή επέρχεται διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Οι μπαρουφολογίες Σώρρα δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά. Το πολύ-πολύ να προξένησαν ψέυτικες ελπίδες σε ορισμένους εύπιστους. Αλλά η δημιουργία ψεύτικων ελπίδων δεν τιμωρείται από το νόμο. Αν τιμωρείτο, πώς θα κάναμε εκλογές?
______
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά.
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια