Λοιπόν, είναι ότι πιο σημαντικό θα διαβάσεις ποτέ!
Όπως επίσης και η πρόταση που μόλις προηγήθηκε είναι ότι πιο υπερβολικό διάβασες ποτέ, των κειμένων του Βίκτωρα Ουγκώ συμπεριλαμβανομένων.
Το κείμενο είναι καθαρή αντιγραφή συμπερασμάτων επιστημονικών πειραμάτων και αφορά τις γνωστικές παγίδες ή αλλιώς τις μαλακίες που όλοι αβάδιστα επιτρέπουμε στους εαυτούς μας.
Μην με κοιτάς με μισό μάτι και ο Μωυσής απλός αγγελιοφόρος ήταν, τι νόμιζες μόνος σκέφτηκε τις 10 εντολές;
Και τώρα θαύμασε.
Παγίδα 1.
Η μεροληψία της διαθεσιμότητας, είναι η τάση που έχουμε να παίρνουμε αποφάσεις σύμφωνα με τις πιο εύκολα διαθέσιμες πληροφορίες που έχουμε στη μνήμη, στο τσαντάκι, στην πρώτη σελίδα του google και όχι σε δεδομένα που χρειαζόμαστε πραγματικά.
Θες παράδειγμα;
Ψάξε και βρες!
Καυλώνεις που σου φέρομαι τόσο ξεδιάντροπα!
Παγίδα 2,023.
Η μεροληψία του μετά Χριστό προφήτη, η οποία μας κάνει να θεωρούμε πως γεγονότα που τελικά συνέβησαν, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβεβαιωθούν. Αυτό βέβαια εκ των υστέρων.
Τώρα που δεν θες παράδειγμα θα σου δώσω.
Το ήξερα πως ο Στέλλιος είναι ομοφυλόφιλος.
Το ήξερα πως η Χρυσή Αυγή είναι μια συμμορία κακοποιών.
Το ήξερα πως ο Μενέλαος τον έχει μικρό!
Ήμουν βέβαιος πως το 2004 θα παίρναμε το Euro.
Όλα αυτά, σπανίως εκ των προτέρων ή τουλάχιστον σπανίως με την ίδια ένταση.
Παγίδα 3 και να καίει.
Η πλάνη να υπερεκτιμούμε τις πιθανότητες που έχουν 10 γεγονότα, με πιθανότητα 95% να συμβούν όλα, ενώ υποτιμούμε την πιθανότητα επιβεβαίωσης 10 γεγονότων με πιθανότητα 5% έκαστο.
Αν μας πουν πως με πιθανότητα 95%, το καθένα ενδεχόμενο: θα κερδίσουμε το ΛΟΤΤΟ, θα μας πάρει πίπα η Μέρκελ, θα ψηλώσουμε άλλους 20 πόντους στα 35 μας, θα…θα, θα…θα θεωρήσουμε βέβαιο πως όλα όσα προανέφερα είναι βεβαιότητες.
Ε, δεν είναι!
Όπως δεν είναι απίθανό να πεθάνεις στο χειρουργείο, να σου γλείψει το αυτί καρχαρίας, να καταπιείς την πρώτη νιφάδα του χιονιού πριν προσγειωθεί, αν η πιθανότητα είναι 5% για το καθένα ξεχωριστά. Τα έχω πάθει όλα και ξέρω πως είναι ρεαλιστικά σενάρια.
Παγίδα στα 4.
Η μεροληψία της επιβεβαίωσης, η οποία μας κάνει να αναζητούμε αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα πιστεύω ή τις θέσεις μας, ενώ κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι μας διαψεύδει!
Εγώ, για παράδειγμα, μετράω το πέος μου με μεζούρα και ποτέ με χάρακα. Το έκανα μια φορά και το μετάνιωσα πικρά! Μακριά από χάρακες αλλά και διαβήτες!
Παγίδα 10.
Παρέλειψα τις άλλες γιατί έτσι!
Έχουμε, που λέτε, την τάση να παραιτούμαστε της ατομικής μας ευθύνης όταν βρισκόμαστε μέσα σε πλήθη.
Είμαστε λιγότερο ο εαυτός μας σε κερκίδες, παρτούζες, συναυλίες, wine bar που έχουν μόλις διαφημιστεί από gourmet δημοσιογράφους σαν το next best, hot, ouaou thing in town…
Όσα προηγήθηκαν μπορείς να τα βρεις στον επίλογο του βιβλίου «Η καταγωγή του χρήματος», του Nial Ferguson.
Βέβαια, αυτός δεν τα λέει το ίδιο τσακπίνικα!
Τώρα λιθοβόλα με!
Πίστεψες πως θα καθίσω;
Πόσο λίγο με ξέρεις!
σχόλια