H επίσκεψη της μαμάς Τσέλιου

Facebook Twitter
3

 

Ο Τσέλιος τον τελευταίο καιρό έχει χαθεί από παντού και ειδικά από τα στέκια του στην Ζεύξιδος που έπινε καμιά μπύρα τα βράδια, μετά τη βάρδια του. Οι αιτίες είναι πολλές και η κυριότερη ότι έχει επιστρέψει ο Αρχιτσέλιος με καινούργιο μενού και έχει αλλάξει τα πάντα στην κουζίνα του Estrella (Αρχιτσέλιος θα καλείται εφεξής... ο προϊστάμενος του Τσέλιου στην κουζίνα).

 

Εδώ να επαναλάβω γιατί με ρωτάν πολλοί ποιος είναι αυτός ο Τσέλιος. Το Τσέλιος δεν είναι το βαφτιστικό του. Είναι το επίθετο του, έχει γεννηθεί στις αρχές τις δεκαετίας του ογδόντα, και έχει ένα πολύ κοινό όνομα και όλοι τον φωνάζουν με το επίθετο του... Φυσικά ανήκει στην κάστα των μαγείρων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει άδεια για να πάει στον γάμο του ξαδέλφου, ενώ δεν έχει τελειώσει την κρέμα για το προφιτερόλ και να επιμένει ότι πρέπει να πάει γιατί είναι αγαπημένα ξαδέλφια και να σου δείχνει τον μπαμπά του που τον περιμένει με το αμάξι μαρσάροντας διπλοπαρκαρισμένος στην Παύλου Μελά, ή να σου πει δυο μέρες πριν ότι θέλει άδεια για να πάει αυθημερόν στην Ουκρανία να δει Παοκ-Σαχτίρ (Άει Σιχτίρ) και ότι δεν ενημέρωσε νωρίτερα γιατί τώρα βρήκε φθηνό εισιτήριο, ή να σου πει ότι θέλει άδεια στις 8 Νοεμβρίου γιατί έχει πρεμιέρα το νέο επικό υπερσήριαλ του Ένα Τσάνελ της Καβάλας, «Στη σκιά της τρέλας».

 

Σε γενικές γραμμές πάντως είναι καλό και φιλότιμο παιδί αρκεί να έχεις διαθέσιμα αρκετά lexotanil και τον πας με το μαλακό και λάου λάου.

 

 

 

Το καινούργιο μενού δεν τον δυσκόλεψε και πολύ, απλά είχε τον τελειομανή Αρχιτσέλιο πάνω από το κεφάλι του και τη μανία του να επιμένει ότι όλα τα πιάτα πρέπει να στολίζονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους, βρώσιμα άνθη πάνω στα bagel, σπόρους από μπούκοβο στο ψητό χοιρινό και κόκκους από μαύρο πιπέρι στο κοτόπουλο.

 

Μόλις τελείωσε με το τελευταίο πιάτο που άφησε στον πάγκο ο Τσέλιος αναστέναξε.

«Αφεντικό δεν είμαι καλά, ο Αρχιτσέλιος με έχει πρήξει με το στόλισμα των πιάτων και δεν είναι μόνο αυτό, έρχεται και η μάνα μου αύριο».

 

Η Βιργινία Τσέλιου ζει σε μια κοντινή στη Θεσσαλονίκη επαρχιακή πόλη και φυσικά όπως οι περισσότερες μαμάδες θεωρεί ότι μαγειρεύει καλύτερα από τον γιο της κι ας είναι πια επαγγελματίας. Το επόμενο μεσημέρι η Βιργινία Τσέλιου έκανε την εμφάνισή της στο μαγαζί. Ο Τσέλιος αγχωμένος που θα μαγείρευε για την μητέρα του ξεκίνησε να την ταίζει με τα καινούργια πιάτα του μενού. Τα πρώτα χαμόγελα έκαναν την εμφάνισή τους, το φαγητό σίγουρα της άρεσε αφου το έτρωγε με όρεξη, αλλα ο Τσέλιος δεν επαναπαυόταν. Η Βιργινία πάντα θα έλεγε την τελευταία λέξη με την αυστηρότητα που τη διέκρινε, η οποία με την πάροδο των χρόνων κατάλαβε οτι πήγαζε απο αγάπη.

Μόλις πήγε στο τραπέζι την καινούργια παντζαροσαλάτα σε σχήμα κύβου, που περιλαμβάνει λαχανικά σε στρώσεις εναλλάξ με κατσικίσιο τυρί, η Βιργινία ζήτησε να πάμε από εκεί, Τσέλιος, υιός και αφεντικός.

Αφού είπε συγχαρητήρια για πρώτη φορά δημόσια στον γιο της για το φαγητό που απόλαυσε, ζήτησε να μάθει για ποιο λόγο το παντζάρι σερβίρεται σε κύβο και όχι νορμάλ... Ρώτησε επίσης να μάθει αν κρατάει πολύ αυτή η διαδικασία του φορμαρίσματος του πιάτου. Με το πρακτικό γυναικείο μυαλό της και με δυο κουβέντες έδωσε στον αφεντικό να καταλάβει ότι μπορεί να είναι πιο όμορφο σερβιρισμένο έτσι, αλλά σίγουρα χάνεται πολύτιμος χρόνος.

«Αν θέλετε ακούστε την συμβουλή μου, αφήστε τους κύβους και σερβίρετε το παντζάρι κανονικά, θα είναι το ίδιο νόστιμο και δεν θα εκνευρίζεται και ο Τσέλιος που δεν του βγαίνει η συμμετρία στο πιάτο. Ο Τσέλιος για να είναι εδω που είναι άφησε το μαγαζί με νεωτερισμούς του πατέρα του, οπότε θέλω να είναι ευχαριστημένος».

Νομίζω ότι η Βιργινία Τσέλιου είχε δίκιο - καμιά φορά πρέπει να ακούμε και τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους από μας γιατί η πείρα τους έχει δώσει πρακτικότητα (φυσικά για ανεξήγητους λόγους αν μου έλεγε το ίδιο η δική μου μαμά, πιο εύκολο θα ήταν να γίνω ιππότης, παρά να παραδεχθώ αυτά που θα μου έλεγε...) 

 

 

 

Αρχείο
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Σε γενικές γραμμές πάντως είναι καλό και φιλότιμο παιδί αρκεί να έχεις διαθέσιμα αρκετά lexotanil και τον πας με το μαλακό και λάου λάου. δηλαδή τώρα αυτό είναι συμβουλή προς εμένα και προς αυτούς που διάβασαν το άρθρο? ποιος είναι ο τσέλιος? έλεος με τον κάθε τυχαίο φίλο του εκάστοτε αρθρογράφου. και τη μάνα του επίσης! εμετικόν.