Ημέρα ανεργίας #5: Το μίσος εξαπλώνεται στην πόλη

Ημέρα ανεργίας #5: Το μίσος εξαπλώνεται στην πόλη Facebook Twitter
14

Από τον Εργένη

Ημέρα ανεργίας #5: Το μίσος εξαπλώνεται στην πόλη Facebook Twitter

Ημέρα ανεργίας #5.

Σήμερα είπα να αντιμετωπίσω τη ζωή με αισιοδοξία.

Σηκώθηκα. Δεν ξυρίστηκα. Τόσα χρόνια πλυμένος, ντυμένος, ξυρισμένος από τις 7 στο πόδι ούτε φαντάρος. Κόντρα στην κόντρα ρε.

Πήρα το Θωμά να παμε για καφέ και να πούμε καμιά μαλακία για τον Ολυμπιακό και τις γκόμενες.Είχα να τον δω καιρό -από τότε που έκανε τη Βάσω. Κανά χρόνο δηλαδή. Τι λες ρε φίλε, πολύς καιρός. Ήμουν απορροφημένος από τη δουλειά.

Έβαλα ένα πουκαμισάκι, τζινάκι, ελευθερία - μού μύρισε σαν αφτερσέιβ.

Ώρα 12 15. Εκεί Φολεγάνδρου κι Αχαρνών κόσμος μαζεμένος. 10 μπάτσοι πάνω από ένα δυστυχο Κογκολέζο δεμένο χειροπόδαρα. Κάθονται από πάνω του και τον χαζεύουν. Να τού ρίξουνε κλώτσο ή όχι.

"Τι έκανε ρε παιδιά;". Δεν ξερανε. Μια χοντρή φώναζε στους ΔΙΑΣ "προσέξτε παλικάρια μην κολλήσετε τίποτα. Αυτοί έχουν αρρώστιες!"

Ορίστε; "Ναι ναι" η χορωδία. Μάλλον δεν ακούω καλά. Ένα τσογλανάκι 25 χρονών το πολύ του ρίχνει νερό στη μούρη και φωνάζει στρατόκαυλα"Τι έγινε ρε; Βατραχάνθρωπος είσαι;"

Συνεχίζω να μενω στηλη άλατος. Πλησιάζω μια κοκκινομάλλα μπατσίνα: "Ξέρει κανείς γαλλικά; Είναι από το Κογκό, αν του μιλήσεις γαλλικά θα σε καταλάβει".

Το παγωμένο ξυλάγκουρο απαντάει "εμείς μιλάμε το πολύ αγγλικά". Το πολύ αγγλικά. Και μετά βίας ελληνικά θα λεγα.

Πάω να τού μιλήσω στα γαλλικά, ένα δίμετρο ντουλάπι από την επαρχία μού λεει "Άντε φύγε τώρα από δω... Όχι για να ξέρετε τι τραβάμε. Την επόμενη φορά θα χρεώσω 5ευρώ το θέαμα να βγάλω και κανά φράγκο".

Και ρε μαλάκα αυτός έχει δουλειά κι εγώ μόλις απολύθηκα! Αυτό το άξεστο έπιπλο. Φεύγω. "Μην τον χτυπήσετε" λέω στη μπατσίνα. Με κοιτάζει με το βλέμμα στο κενο. Τσιμουδιά. Κατηφορίζω.

Με ρωτάει ένας παππούς τι γίνεται. "Το μίσος εξαπλώνεται στην πόλη" τού λέω. Κουνάει ο κεφάλι του κι αλλάζει πεζοδρόμιο. Βγάζω το κινητό. Θέλω να πάρω τη Δέσποινα τηλέφωνο. Νιώθω ήττα. Δεν απαντάει. Νιώθω ήττα διπλή. Οι μέρες της ανεργίας και τού μίσους είναι μόνο στην αρχή.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Το κείμενο εξαιρετικό. Τα σχόλια ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ. Δεν έχει σημασία αν έκλεψε πριν "συλληφθεί" ο άνθρωπος αυτός από το Κονγκό, ή αν πέρασε την γιαγιά από το απέναντι πεζοδρόμιο. Δεν έχει σημασία αν είναι νόμιμος ή παράνομος. Εκείνο που έχει σημασία είναι να απαντήσετε όλοι σας στο ερώτημα αν η συμπεριφορά των [εμφανώς] αγράμματων αστυνομικών, των περαστικών, των σχολιαστών της επιστολής, των συμπολιτών μας σε τελική ανάλυση ταιριάζουν με εκείνο που αποκαλείται "ανθρώπινη ατομική αξιοπρέπεια". Στην χώρα αυτή οι άνθρωποι [οι περισσότεροι,όχι όλοι] δεν είχαν αξιοπρέπεια όταν ήταν "πλούσιοι", δεν έχουν αξιοπρέπεια κι όταν γίνονται "φτωχοί"! Και είναι απορίας άξιο το πώς άνθρωποι χωρίς αξιοπρέπεια [χωρίς δηλαδή τα στοιχεία αυτά που διαχωρίζουν το είδος μας από τα κτήνη] μιλάνε νυχθημερόν για "εθνική αξιοπρέπεια"! "Εθνική" αξιοπρέπεια ΔΕΝ υπάρχει για την χώρα που κατοικείται από αναξιοπρεπείς κατοίκους. Πόσο μάλλον όταν διοικείται από κτήνη.
Εδώ, αγαπητοί συναναγνώστες, βλέπουμε έναν συνάνθρωπό μας, ο οποίος ξύπνησε την 5η μέρα ανεργίας του και είπε να φορέσει την στολή του ακτιβιστή. Α! Και του δίκαιου κριτή όλων μας....Από που το καταλαβαίνουμε αυτό; Μα φυσικά από το ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάτσοι και όλοι οι Κογκολέζοι είναι δύστυχοι. Επίσης μπορεί να διαβάζει και τις σκέψεις τους, καθότι μας ενημερώνει ότι γνωρίζει ΑΚΡΙΒΩΣ τί σκέφτονται. Να του ρίξουνε κλώτσο ή όχι.Το ότι είναι πανταχού παρών είναι δεδομένο, καθώς με κάποιο μαγικό τρόπο ήξερε γιατί τον είχαν δεμένο και κατά την γνώμη του δεν θα έπρεπε. Γιατί; Γιατί έτσι. Το ότι πέταξαν νερό στον Κογκολέζο κακώς έγινε. Δεν διαφωνεί κανένας σε αυτό. Και δικαίως να εξοργιστεί κάποιος βλέποντας τέτοια συμπεριφορά, χαρακτηρίζοντας "τσογλανάκι", όποιον επιδίδεται σε έργω προσβολή της αξιοπρέπειας ενός ανθρώπου, ανεξαρτήτως χρώματος ή φυλής. Πφφ... Θα μπορούσα να σχολιάσω όλα τα "ατοπήματα" στα οποία έπεσε ο ανωτέρω ακτιβιστής των 5 ημερών, αλλά δεν θα υπήρχε κανένα νόημα να πω γιατί είναι άτοπο και ανούσιο να χαρακτηρίσεις ως λάθος την φράση "ένα δίμετρο ντουλάπι από την επαρχία". Είναι γνωστό ότι όποιος προέρχεται από την επαρχία θα έπρεπε να ντρέπεται για κάποιον λόγο... Τέλος πάντων. Το θέμα είναι ότι ο Εργένης, έχει θέμα... Χοντρό θέμα. Είναι προκατειλημμένος. Και παραλίγο να μην γράψω αυτό το κείμενο, παραλίγο να με πείσει ότι όλοι οι αστυνομικοί είναι μπάτσοι. Παραλίγο να με πείσει ότι αν είσαι κονγκολέζος και συλλαμβάνεσαι από την αστυνομία, δεν θα έπρεπε να σε δέσουν. Έτσι... Για να την "σπάσουμε" στο σύστημα...Κλείνοντας, θέλω να πω ότι έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο σε ένα πράγμα."Το μίσος εξαπλώνεται στην πόλη".Μόνο που δεν αναγνωρίζει τα συμπτώματα στον εαυτό του, παρά μόνο στους άλλους...
Κύριε Αιρετικέ,Η προκατάληψη έρχεται μαζί με το μπιμπερό μας στο μαιευτήριο;Αν ήταν αστυνομικοί και όχι μπάτσοι,ο Κονγκολέζος,που κάτι θα είχε κάνει οπωσδήποτε για να βρίσκεται δεμένος χειροπόδαρα,θα ήταν όρθιος και δε θα του πέταγε κανείς νερό,εφόσον ήταν παρόντες οι αστυνομικοί.Υπάρχουν δικαιώματα που καταπατώνται από εκείνους που θα 'πρεπε να τα προστατεύουν.Αντ'αυτού,τον είχαν αφήσει να σέρνεται στο έδαφος και να τον μπουγελώνουν με νερό,προφανώς χωρίς να παρέμβουν.Από εκεί και πέρα,οι αστυνομικοί,γίνονται μπάτσοι,κύριε.Από εκεί και πέρα εμείς οι άνθρωποι,γινόμαστε ζώα,κύριε.Και κάπου εκεί ξεκινά το μίσος και η προκατάληψη.Σκεφτείτε οτι ο εργένης έγραψε το κείμενο αφού είδε όλα αυτά και αν έχει κάποια προκατάληψη το κείμενό του,φταίει το γνωστό ''το μίσος φέρνει μίσος''. Δεν προσπάθησε να μας δείξει τι πρέπει να γίνει ''για να την σπάσουμε στο σύστημα''. Αυτό το σύστημα μας θέλει μόνους και άθλιους και η μεγαλύτερη εκδήλωση αυτών είναι το μίσος.Ένα μίσος που οπωσδήποτε το έχουμε μέσα μας,αφού κάποιοι το ξυπνούν.Στο σύστημα ''την σπας'' εαν καταφέρεις να μη μισείς.Δικαιολογώ απόλυτα τους αστυνομικούς,και τους μπάτσους.Μέχρι εκεί φτάνουν.Έτσι έχουν μάθει.Όπως δικαιολογώ και τον κλέφτη,Κονγκολέζο ή Έλληνα.Αυτό μπορεί ή έτσι έχει μάθει.Δεν πίστεψα ποτέ σε καμία ηθική και καλωσύνη.Όταν όμως φοράς στολή και είσαι υπεύθυνος για την τάξη και την ευημερία σε μια πόλη απαγορεύεται να επιτρέπεις κάποιος συνάνθρωπός σου να κυλιέται στο έδαφος και να του πετάνε νερά.Σε πληρώνω εγώ,για να επιβάλλεις την τάξη και όχι να τρομοκρατείς καταπατώντας ανθρώπινα δικαιώματα μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας μου.Υπάρχουν νόμοι κύριε,δυστυχώς.Και λέω δυστυχώς καθώς τους δημιούργησαν αυτοί που θέλουν κάποτε να κυκλοφορούμε με σουγιάδες και λεκάνες με νερά και να παίρνουμε σβάρνα τις πλατείες.Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ζώα,σε καμία περίπτωση.Προσπαθώ να μη μισώ κανέναν και να τον δικαιολογώ όσο μπορώ.Όμως όταν αφήνεις τον παραδίπλα να πετάξει νερό στον κρατούμενό σου που παρεπιπτόντως έχεις αφήσει να βρίσκεται στο έδαφος,νομίζω κι εγώ πως το μόνο που σκέφτεσαι είναι αν θα του ''ρίξεις κλώτσο ή όχι''.
Και λιγα και πολυ ευγενικα σας τα λεει η Despoinis Sophia! Αντε να χαθεις κνωδαλο, που θα μας πεις οτι ο γραφων ειναι προκατειλημμενος και οχι εσυ που σταζεις προκαταληψη απο τα μπατζακια σου!
Μπράβο, εργένη, λογοτέχνη! Πολύ δυνατό κείμενο! Πυκνό, γρήγορο, παραστατικό και καθόλου αυτάρεσκο, καταγγέλλει με μοναδικό τρόπο τα κακώς κείμενα... Γέλασα πολύ στο "μετά βίας ελληνικά"...
Φίλε, αν είχες περάσει 10' νωρίτερα, μπορεί ο τύπος να είχε αρπάξει την τσάντα καμμιας περαστικής, να'χε πάει να κλέψει σε μαγαζί κλπ. Λογικό δεν είναι να τον πιάσουν και να τον ακινητοποιησουν;; Τα νερά που του ρίξανε απαράδεκτα, αλλά πάλι καλά να λες γιατι θα μπορούσε να τον είχαν πιάσει οι περίοικοι και είχαν αυτοδικήσει-να μη σου πω οι ΧΑ-, δεδομένου του σκατοκλίματος που επικρατεί. Δεν περιμένει κανείς από μπάτσους τρόπους Μπάκινχαμ, αλλά πάλι καλα.
Η μπορει να "νομισαν" οτι πηγε να κλεψει. Συμβαινουν κι αυτα. Παντως σε καθε περιπτωση ακομη και ναχε κανει κατι, ειναι ανεπιτρεπτο να τον εχουν τσουβαλιασμενο κατω και να τον καταβρεχουν. Σαν οργανα της ταξης ξερουν τι λεει ο νομος και ο νομος δεν οριζει τεοια συμπεριφορα σε κρατουμενο, ακομα κι αν εχει κανει αξιοποινη πραξη.