Κι όμως, κάποτε τα Microsoft Windows έμοιαζαν έτσι!

Κι όμως, κάποτε τα Microsoft Windows έμοιαζαν έτσι! Facebook Twitter
17

Κι όμως, κάποτε τα Microsoft Windows έμοιαζαν έτσι! Facebook Twitter
 

 

Ήταν Νοέμβριος του 1983, όταν ο Bill Gates παρουσίαζε στο κοινό, το πρώτο λειτουργικό σύστημα με βάση τα "παράθυρα" αντί για γραμμές εντολών, για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το όνομα Windows 1.0, υποψιαζόμενος ότι ήταν μια ρηξικέλευθη κίνηση που θα έκανε mainstream αυτό που μέχρι τότε θεωρείτο αποκλειστικά Geek Business (αλλά όχι ότι θα τον έκανε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου). 

 

O Ρήγκαν μεσουρανούσε ως ο πρώτος ηθοποιός-πρόεδρος της Αμερικής, ο Μάικλ Τζάκσον απολάμβανε την επιτυχία του Beat It και ο έφηβος Τομ Κρουζ χόρευε με το σλιπάκι και τα Ray-Ban, στην ταινία Risky Business.

 

Βέβαια, τα Windows πρωτοκυκλοφόρησαν μαζικά στις 20 Νοεμβρίου του 1985, αλλά σκεφτήκαμε ότι αυτή είναι η ακριβής στιγμή για ένα φωτο-αφιέρωμα στο λειτουργικό, που καθόρισε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την έννοια του ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

 

Ας παρακολουθήσουμε βήμα-βήμα την εξέλιξή τους από τότε, μέχρι σήμερα.

 

 

Windows 1.0

Στην ουσία τα Windows 1.0 δεν ήταν παρά ένα απλό interface με 'αρχαία' γραφικά (για τα σημερινά δεδομένα), που εκτελούσε χρέη 'βιτρίνας' στα MS-DOS (τον κώδικα που έτρεχε στο παρασκήνιο). Υιοθετήθηκε αμέσως από όλες τις εταιρείες που παρήγαγαν υπολογιστές με το λειτουργικό MS-DOS.

 

 

 

Mac System Software

Ας μην ξεχνάμε ότι περίπου δύο χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1984, ο Steve Jobs είχε ήδη συστήσει στον κόσμο το 1ο interface που χρησιμοποιούσε γραφικά χωρίς να είναι ορατή κάπου γραμμή εντολών. Παρατηρείτε καμμιά... ομοιότητα;

 

 

 

Windows 2.0

Είναι Δεκέμβρης του 1987, και ο Bill Gates λανσάρει τη δεύτερη version των Windows, εισάγοντας τις έννοιες της ελαχοστοποίησης και μεγιστοποίησης των "παραθύρων" καθώς και τις πρώτες συντομεύσεις (shortcuts) εντολών μέσω πληλκτρολογίου.

 

 

 

Windows 3.0

Τα '90s' είναι εδώ! Το Μάιο η Microsoft, λανσάρει τα Windows 3.0. Την πρώτη επιτυχημένη εμπορικά έκδοση των Windows που μπορούν να τρέξουν τα MS-DOS σε δικό τους παράθυρο!

 

 

 

Windows 3.1

Μάρτιος του 1992. Τα Windows εμφανίζουν τον όρο Multimedia. Καλύτερα γραφικά και περισσότερα χρώματα. Καλήτερη διαχείριση μνήμης. Το πρώτο λειτουργικό που πωλείται σε μορφή CD-Rom.

 

 

 

Windows 95

Κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 1995, και εισήγαγαν αρκετούς αναγνωρίσιμους μέχρι σήμερα όρους όπως το κουμπί "Εναρξη" και την μπάρα εργασιών (Taskbar). Η επιτυχία τους ήταν καθολική.

 

 

 

Windows 98

Ακόμα μπορεί να τα δεις να "βόσκουν" στην σκονισμένη οθόνη κάποιας εφορίας. Κυκλοφόρησαν το Μάιο του 1998 και εκτός από τις αναμενόμενες βελτιώσεις, έδωσαν βάρος στις δικτυακές λειτουργίες, αφού το internet αποκτούσε και εδραίωνε τη δική του υπόσταση.

 

 

 

Windows 2000

Όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 2000, το Φεβρουάριο του 2000, τα προώθησε ως ένα ασφαλές, επαγγελματικό λειτουργικό. Αν και ταχύτατα για την εποχή τους, υπήρξαν ένας "εφιάλτης ασφάλειας" που η Microsoft "μπάλωνε" ως το 2010, όποτε και σταμάτησε να τα υποστηρίζει.

 

 

 

Windows ME (Millenium Edition)

Στόχευαν αποκλειστικά στον "οικιακό χρήστη", αλλά τα προβλήματα ήταν περισσότερα από τις λύσεις που του παρείχαν. Πρότυπο αστάθειας.

 

 

 

Windows XP

Κυκλοφόρησαν τον Οκτώβρη του 2001. Ομορφότερα, γρηγορότερα, πιο αξιόπιστα και ευέλικτα τα Windows XP υπήρξαν τόσο επιτυχημένα (και παράνομα αντιγραμμένα) ώστε εκατομμύρια χρήστες τα χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα.

 

 

 

Windows Vista (Σβήστα!)

Ιανουάριος του 2007. Οι χρήστες αδημονούσαν για χρόνια να θωπεύσουν με τον κέρσορά τους την ανανεωμένη επιφάνεια εργασίας με τα πλούσια γραφικά των νέων Windows. Δυστυχώς, όμως λόγω των αμέτρητων προβλημάτων ασυμβατότητας και αστάθειας, κατακεραυνώθηκαν τόσο, που μάλλον και η ίδια η Microsoft προσπαθεί να τα ξεχάσει.

 

 

 

Windows 7

Η Microsoft βελτίωσε ό,τι πήγε λάθος με τα Vista, και τον Οκτώβρη του 2009, μας παρουσίασε τα Windows 7, παίρνοντας "το αίμα της πίσω". Αγαπήθηκε όσο λίγα λειτουργικά για την ταχύτητα και την βελτιωμένη εικόνα τους. 

 

 

 

Windows Phone 7

Εν μέσω της κυριαρχίας του iOS της Apple, η Microsoft παρουσίασε το Νοέμβρη του 2010, το Windows Phone 7, που σύστησε στους χρήστες το concept των "live tiles" των πλακιδίών δηλαδή και των πυλώνων περεχομένου, που είναι και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του επόμενου λειτουργικού της...

 

 

 

Windows 8

H παρουσίαση των Windows 8, το Νοέμβριο του 2012, έφερε μερικές μικρές σχεδιαστικές 'επαναστάσεις' στην επιφάνεια εργασίας σε σχέση με όλα τα προηγούμενα Windows, εισάγοντας και εκεί τα Live tiles, τα πλακίδια περιεχομένου, ενώ ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, τα Windows 8 σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν και να προσαρμόζονται σε μια ποικιλία συσκευών (τηλέφωνα, tablets, φορητά, desktop).

 

 

+ Bonus

Ένα Twilight Zone video με τον απερχόμενο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft, Steve Ballmer, (εγκαταλείπει τα ηνία της, την Άνοιξη του 2014) να παρουσιάζει τα Windows 1.0 πίσω στο μακρινό 1985, σαν έμπορος κάποιου παρακμιακού προϊόντος σε κανάλι telemarketing.

 

 

Εις αναμονή του επόμενου λειτουργικού από τη Microsoft (ένας Gates  ξέρει πότε...) μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια, τις μνήμες σας από το πιο διαδεδομενο λειτουργικό στην ιστορία των υπολογιστών.

Τech & Science
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook μηνύουν τη Meta - Διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Διεθνή / Πάνω από 140 συντονιστές του Facebook διαγνώστηκαν με σοβαρή μετατραυματική διαταραχή

Οι υπάλληλοι στην Κένυα εργάζονταν 8-10 ώρες ημερησίως και διαγνώστηκαν με μετατραυματικό στρες (PTSD), γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (GAD) και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD) - Μηνύουν τη Meta
LIFO NEWSROOM
Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Τech & Science / Δύο αστέρια ενδέχεται να περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο κοντά σε μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αστέρια μπορούν να σχηματιστούν και να περιφέρονται κοντά σε αυτές τις μαύρες τρύπες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται ζεύγος άστρων να επιβιώνει τόσο κοντά σε μια τέτοια «κοσμική δίνη»
LIFO NEWSROOM
Η 53χρονη Τοάνα αναρρώνει μια χαρά μετά την πειραματική μεταμόσχευση νεφρού χοίρου

Τech & Science / Αμερικανίδα περίμενε χρόνια στη λίστα και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο

Η 53χρονη Τοάνα Λούνεϊ είναι ο μοναδικός άνθρωπος που ζει με νεφρό χοίρου - Μέσα σε 10 χρόνια η μεταμόσχευση οργάνων από δότες ζώα θα είναι καθημερινή πραγματικότητα, προβλέπουν χειουργοί
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM
Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Τech & Science / Αγγλία: Ανακάλυψαν «εξαιρετικά βίαιη» προϊστορική σφαγή και κανιβαλισμό ολόκληρης κοινότητας

Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι επιτιθέμενοι συνειδητά κατανάλωσαν τα θύματα τους και όχι απλά επειδή πεινούσαν, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκαν και οστά ζώων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε αρκετή τροφή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Πολύ νοσταλγικό, τα είχα όλα από τα 3.1 και μετά.Όσο για το κατα πόσο ο Τζομπς "τον Ιανουάριο του 1984, είχε ήδη συστήσει στον κόσμο το 1ο interface που χρησιμοποιούσε γραφικά", ακόμα και αν διαγράψουμε το πανάκριβο Ζήροξ Σταρ του 1981, η ίδια η Απλ είχε λανσάρει την επίσης ακριβή Λίζα ένα χρόνο νωρίτερα. Όχι πως ο Μάκιντος με αρχική τιμή $2.495 ήταν ακριβώς προσιτός. Ο πολύς κόσμος μάλλον πρωτοείδε γραφικό περιβάλλον εργασίας με Αμίγκες και Ατάριδες ΣΤ
Αγαπητοί φίλοι, η πρώτη πραγματικά επιτυχημένη έκδοση των Windows υπήρξε στην ουσία η 3.11 η οποία είχε ενσωματωμένη υποδομή για δίκτυα και έτσι κατάφερε να βάλει τη microsoft στην αγορά των μεγάλων επιχειρήσεων που μέχρι τότε δούλευαν πολύ το UNIX (παππούλη του LINUX). Τα Windows ήταν διαχρονικά το πιο ασταθές και αναξιόπιστο λειτουργικό για προσωπικούς υπολογιστές. Η "μπλε οθόνη του θανάτου" (BSOD) έχει στοιχειώσει πολλους χρήστες (και αμέτρητα τερματικά). Κατάφεραν να αποκτήσουν κάποια αξιοπιστία με τα NT (που όπως αναφέρει και ο φίλος νωρίτερα απουσιάζουν από το άρθρο) και τα 98 second edition που για κάποιο λόγο δεν κράσαραν τόσο (!) συχνά. Τα Win XP είναι πάντως το πιο επτυχημένο όλων των εποχών, κρίμα που η microsoft το σκοτώνει σε λίγους μήνες (τον Απρίλη κόβει την υποστήριξη).Επίσης, είχαν βγει και τα CE, ένα δύσχρηστο λειτουργικό για handheld pc's πολύ πριν την εποχή των smartphone. Τέλος, σήμερα ορισμένες ταμπλέτες τρέχουν μια έκδοση των 8 με κωδικό RT η οποία όμως δεν είναι συμβατή με προγράμματα για... Windows!
Ωραίο το άρθρο,μου άρεσε πολύ.Και καθώς δεν θα δώσω πανελλήνιες στην Microsoft,το βρήκα και εύκολο στην κατανόηση.Οι καθηγητάδες τραβάτε να βρείτε κανά μαυροπίνακα. Ψώνια!
Καλησπέρα σας,1. Tα Windows Vista και τα Windows 7 είναι πρακτικά το ίδιο λειτουργικό (αυτό φαίνεται και από τις in house development ονομασίες τους. Συγκεκριμένα είναι Windows NT 6.0 για τα Vista και Windows NT 6.1 για τα Windows 7. Τα Windows 7 είναι δηλαδή minor upgrade στα Vista) . Αυτό που άλλαξε μεταξύ των δυο εκδόσεων είναι το Perception του κόσμου και κυρίως η εξοικείωση των 3rd parties με τον νέο τρόπο συγγραφής drivers.2. Τα Windows 2000 κάθε άλλο παρά security nightmare θα τα χαρακτηρίζαμε (στο πλαίσιο βέβαια της εποχής τους)3. Στο άρθρο , δεν υπάρχει καμία αναφορά στα Windows NT τα οποία εισήγαγαν αρκετές καινοτομίες κυρίως στον τομέα του Hardware Abstraction Layer.4. Windows 95, Windows 98, Windows Me : Ανεπίσημα, εντός της Microsoft τα λειτουργικά αυτά χαρακτηρίζονταν με το παρατσούκλι "Wintendo" - ούτε κάν η ίδια η Microsoft τα έπαιρνε στα σοβαρά για κάτι εκτός από παιχνίδια.5. Η πρώτη πραγματικά επιτυχημένη έκδοση των Windows ήταν τα Windows 3.1 και όχι τα Windows 3.06. Windows 1.0 και Windows 2.0. Επί της ουσίας τα συγκεκριμένα Dos shells δεν είχαν κανένα αξιόλογο user base και δεν βγήκαν ποτέ από την αφάνεια. 7. Την εποχή των Windows 1.0 και Windows 2.0 το αντίπαλο δέος στο Mac System ήταν το GEM , το λειτουργικό σύστημα της Digital Research που έμοιαζε πάρα πολύ με το Mac. GEM "έτρεχαν" οι Atari (που είχαν το χαϊδευτικό όνομα jackintosh , κατά το Macintosh - από το όνομα του ιδρυτού τους Jack Tremiel8. H φράση για το Mac System "...interface που χρησιμοποιούσε γραφικά και δεν είχε ούτε μια γραμμή κώδικα..." είναι λάθος. Το Mac System για να φτιαχτεί είχε δεκαδες χιλιάδες γραμμές κώδικα. Αυτό που θέλατε να πείτε ότι το Mac System δεν είχε γραμμή εντολών.Άλλο γραμμή εντολών - άλλο γραμμή κώδικα!!9. "...πρώτο λειτουργικό σύστημα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με το όνομα Windows 1.0..." . Λάθος. Λειτουργικά συστήματα υπήρχαν πάμπολα εκείνη την εποχή και μάλιστα εξαιρετικά δημοφιλή , όπως το CP/M και φυσικά το MS/DOS. Επιπρόσθετα, τα Windows 1.0 δεν ήταν καν γραφικό λειτουργικό σύστημα , εφόσον έτρεχε σε character mode.10. ΟΙ H/Υ δεν ήταν καθόλου Geek Business . Ήταν Big Business με πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κερδών από ότι σήμερα. Απλά απευθύνονταν σε μικρότερο αγοραστικό κοινό, δεν ήταν mainstream. Οι H/Υ υπήρξαν Geek Business μόνο στον κινηματογράφο.11. H περίφημη διαφήμιση του Ballmer ήταν ένα εσωτερικό αστείο στην Microsoft και ουδέποτε παίχτηκε στην τηλεόραση , ήταν επίτηδες έτσι γελοία και παρακμιακιά. (Except in Nebraskaaaaa)
Θα έλεγα γάγγραινα αλλά το ξανασκέφτομαι γιατί μετά θα έμενα με τον μακαρίτη ο οποίος θα με είχε ξετινάξει οικονομικά λίγο πριν την μετοίκηση του. Ευτυχώς εμφανίσθηκε ο φιλανδός μάγος και έσωσε το παιχνίδι.
<> εκφράζω με λύπη ότι δυστυχώς ΔΕΝ έχεις ιδέα από τα λειτουργικά συστήματα που κυκλοφορούν εκεί έξω τα οποία έχουν πολύ καλύτερη και ομορφότερη επιφάνεια και είναι και δωρεάν (βλέπε Linux). Ο λόγος για τον οποίο τα παράθυρα καθιερώθηκαν ήταν καθαρά θέμα διαφήμισης και μάρκετινγκ. Επίσης σε παρακαλώ χρησιμοποίησε αυτόματο διορθωτή όταν συντάσσεις ένα κείμενο... Ευχαριστώ
Νομίζω ότι το άρθρο αναφέρεται στα Windows, οπότε οι μικρές "επεναστάσεις" των Οκταριών, έχουν σημείο αναφοράς τις προηγούμενες εκδόσεις τους. Το ότι αναφέρεις τα linux εν συγκρίσει με τα Windows, σε ένα άρθρο -ας πούμε- νοσταλγίας,είναι θεμιτό αλλά άσχετο. Ευχαριστό.