Ελληνική Επιχειρηματική Πρωτοπορία

Ελληνική Επιχειρηματική Πρωτοπορία Facebook Twitter
Εικονογράφηση: David Shrigley
10

Μόλις είχα επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες απουσίας, εν έτει 2000. Όπου και να κοίταζα, έβλεπα πρωτόγνωρα πράγματα, σαγηνευτικά.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την επιστροφή μου έπρεπε να κάνω εσπευσμένα μία κατάθεση σε κατάστημα, θυμάμαι, της Εμπορικής Τράπεζας. Ήταν η εποχή που μόλις είχε εφαρμοστεί το σύστημα προτεραιότητας με τα γνωστά χαρτάκια. Επιτέλους, ένα εξ Εσπερίας εισαγόμενο, ορθολογικό, δίκαιο, αδιάβλητο σύστημα που σου επέτρεπε να κάτσεις σε μία καρέκλα και να περιμένεις τη σειρά σου, χωρίς σπρωξίματα και αγωνία ότι κάποιος θα σου φάει τη σειρά.

Κατέφτασα στο κατάστημα μία ώρα πριν κλείσει και, φευ, αντίκρισα μια αποπνικτικά γεμάτη αίθουσα. Το χαρτάκι που τράβηξα έγραφε: Μέση αναμονή 74 λεπτά. Αναρωτήθηκα αν αυτό σήμαινε ότι πάνω που θα έκλεινε το κατάστημα, 60 λεπτά της ώρας αργότερα, θα μέναμε στα κρύα του λουτρού όσοι εξ ημών δεν είχαμε εξυπηρετηθεί ή αν οι υπάλληλοι θα εξυπηρετούσαν όσους είχαμε το μαγικό χαρτάκι. Με την αγωνία του νεοφερμένου πρωτάρη αποφάσισα να ρωτήσω. Είδα έναν υπάλληλο που βάραγε μύγες σε ένα γραφείο κοντά στην είσοδο. Τον πλησίασα και του είπα ευγενέστατα: «Συγγνώμη, όσοι έχουμε χαρτάκι θα εξυπηρετηθούμε ή θα μας διώξετε την ώρα που κλείνει το κατάστημα;». Έτσι ξεκίνησε ο διάλογός μας. Εγώ μιλώντας όσο μπορούσα πιο ευγενικά, εκείνος με το γνωστό, βαρύ κι ασήκωτο που όλοι γνωρίζετε καλά:

«Βιάζεσαι πολύ, κύριος;» μου απάντησε.

«Όχι, δεν βιάζομαι ιδιαίτερα» τον καθησύχασα. «Απλώς, πρέπει να κάνω την κατάθεση σήμερα και ανησυχώ ότι δεν θα τα καταφέρω».

«Ερωτώ» μου λέει με στόμφο. «Βιάζεσαι πολύ;».

Άλλη μια φορά του επαναλαμβάνω, καθώς δεν έχω πιάσει το υπονοούμενο, ότι «εφόσον μου πείτε ότι θα εξυπηρετηθώ, δεν βιάζομαι».

«Δηλαδή, πόσο πολύ βιάζεσαι;» με ρωτάει ξανά, αυτήν τη φορά με πιο πολύ νόημα – με τόσο νόημα που ακόμα κι εγώ το «έπιασα».

«Πολύ!» του απαντώ.

«Κάτσε να δω τι μπορώ να κάνω» μου λέει ανοίγοντας ένα συρτάρι, στο οποίο διέκρινα περί τα πέντε χαρτάκια προτεραιότητας. Αφού τα μελέτησε, πήρε ένα από αυτά και μου το έδωσε: «Να, αυτό έχει αριθμό 157», όταν εκείνη τη στιγμή εξυπηρετούνταν το 163. «Δώσε μου το δικό σου και πάρ' το» είπε, κουνώντας το κεφάλι αυτάρεσκα όταν είδε ότι το δικό μου ήταν το 201.

«Τι σας χρωστώ;» τον ρώτησα.

«Άφησε ένα χιλιάρικο και είμαστε ok». Αυτό και έκανα, νιώθοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος από τις τύψεις που συμμετείχα σε αυτή την απίστευτη (για μένα, τον άρτι αφιχθέντα στην Ελλάδα) κομπίνα, ανακουφισμένος που θα έκανα την κατάθεση στην ώρα της αλλά και εντυπωσιασμένος με την καταπληκτική επιχειρηματικότητα του εν λόγω κυρίου.

Μία εβδομάδα αργότερα έπρεπε να ξαναπάω στο ίδιο κατάστημα. Αυτήν τη φορά δεν είχε μεγάλη ουρά. Όσο περίμενα, λίγα λεπτά της ώρας, έως ότου έρθει η σειρά μου, με την άκρη του ματιού μου τον παρακολουθούσα. Αραιά και πού σηκωνόταν, έπαιρνε χαρτάκι σαν να ήταν κι αυτός πελάτης, το έβαζε στην τσέπη του και ξανακαθόταν. Λίγα λεπτά αργότερα έβγαζε το χαρτάκι από την τσέπη και το έβαζε στο συρτάρι. Κάποια στιγμή πρόσεξε ότι τον είδα, μου χαμογέλασε και μου έκλεισε το μάτι. Σκέφτηκα ότι ήταν αμαρτία ένα τέτοιο επιχειρηματικό μυαλό να είναι ένας υπαλληλίσκος καταστήματος και όχι στέλεχος της τράπεζας ή, γιατί όχι, μεγαλοστέλεχος της Goldman Sachs. Ένα ήταν σίγουρο: το μυαλό του δεν είχε να ζηλέψει τίποτε από τα golden boys της Wall Street!

Αυτά συνέβησαν πριν από δεκατρία χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα, εδώ στην Αμερική, αναγκάστηκα να πετάξω από την Ουάσινγκτον στο Τέξας με μία από αυτές τις φτηνιάρικες αεροπορικές εταιρείες που δεν σου κλείνουν θέση (όπως η easyJet στην Ευρώπη) αλλά σου δίνουν προτεραιότητα σε μια ουρά πρόσβασης στο αεροπλάνο. Στις διαφημίσεις και στην ιστοσελίδα τους υπόσχονται ότι όσο πιο γρήγορα κάνεις ηλεκτρονικό check in μέσω της ιστοσελίδας τους –το νωρίτερο 24 ώρες πριν από την πτήση– τόσο πιο μπροστά στην ουρά θα είσαι και τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να μπεις πρώτος στο αεροπλάνο και να επιλέξεις μια θέση της προκοπής. Φοβούμενος ότι θα καταλήξω σε μεσαία θέση μεταξύ δύο υπέρβαρων Αμερικανών, οργανώθηκα ώστε να κάθομαι με το λάπτοπ αναμμένο και συνδεδεμένο, έτοιμο για «δράση», ακριβώς 24 ώρες πριν από την πτήση, έτσι που να είμαι από τους πρώτους που θα κάνουν check in. Τα κατάφερα! Εντός δευτερολέπτων από τη στιγμή που «άνοιξε» το check in, είχα μπει στην ιστοσελίδα και ολοκλήρωσα όλη τη διαδικασία. Κι όμως! Η ιστοσελίδα μου ανακοίνωσε ότι ήμουν Νο. 182. «Πώς κατάφεραν 181 ανταγωνιστές να με προσπεράσουν ηλεκτρονικά;» αναρωτήθηκα.

Η απορία μου λύθηκε την επόμενη μέρα στο αεροδρόμιο. Εφοδιασμένος με το Νο. 182 χαρτάκι μου προσήλθα στην είσοδο του αεροπλάνου, σίγουρος ότι τη μεσαία θέση δεν τη γλιτώνω. Στο γκισέ όμως της εισόδου υπήρχε μια ανακοίνωση: «Με $40 μπορείτε να ανταλλάξετε τον αριθμό προτεραιότητάς σας με το Νο. 18!». Έβγαλα τα $40, τα έδωσα στην υπάλληλο, μου έδωσε το Νο. 18 συν μία απόδειξη για τα $40 και έτσι βρήκα μία καλή θέση διαδρόμου. Τότε θυμήθηκα τη χαμένη και υποτιμημένη ιδιοφυΐα εκείνου του υπαλλήλου της Εμπορικής. Τον οξυδερκή εκείνο γκουρού της επιχειρηματικότητας που, ενώ είχε σκεφτεί αυτή την κομπίνα από μόνος του χρόνια πριν, ποτέ του δεν πήρε προαγωγή γι' αυτό, ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμοστεί συνολικά από την Εμπορική Τράπεζα η καινοτομία του (π.χ. να πωλεί τους αριθμούς προτεραιότητας στους πελάτες της, όπως κάνει τώρα η αεροπορική εταιρεία), ποτέ δεν έζησε τη χαρά να γνωρίζει ότι το ελληνικό κράτος έλαβε κάποιους περισσότερους φόρους από τις αυξημένες πωλήσεις αριθμών προτεραιότητας.

Να πώς η Ελλάδα χαραμίζει τις καινοτόμες ιδέες που γεννούν τα παιδιά της, αφήνοντάς τες να τις εκμεταλλεύονται οι ξένοι...

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
O βούρκος των ημερών

Στήλες / O βούρκος των ημερών

Σήμερα: Μηνύματα στο αλεξίπτωτο • • • βουλευτική ηπιότητα • • • περιβαλλοντικη καταστροφή στο Ισραήλ • • • δύσκολες μέρες για τον Μακρόν • • • εμβολιαστική ευνοιοκρατία • • • ένας γενναιόδωρος πρώην οδηγός νταλίκας • • • η περιπέτεια της «μυστικής ομιλίας»
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Αρετή Γεωργιλή / Ψάχνοντας τις ευθύνες, ξεχάσαμε τους κακούς

Γιατί όλη αυτή η πολιτική χυδαιότητα που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από το πραγματικό πρόβλημα και στρέφει τη συζήτηση σε μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, στις πλάτες όλων αυτών των παιδιών, που το μόνο που ζητούν είναι δικαίωση και γαλήνη;
ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΛΗ
Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Τι διαβάζουμε σήμερα: / Το δίλλημα με τον Κουφοντίνα

Σήμερα: Τα Ζεν της Βαϊκάλης • • • νίκη μεγαλοψυχίας • • • η βία δεν πτοεί (ακόμη) τους Βιρμανούς • • • μια πρώτη δικαίωση • • • οι επίμονοι Ινδοί αγρότες • • • δημοκρατία και πίτσα • • • ένας τιτάνας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Στην λαμογιά είμαστε πρώτοι. Παρόλο που την λέξη "λαμογιά" μου την κοκκινίζει ο κορέκτορ! Προσωπική μου εμπειρία πριν 10 χρόνια: Τηλεφωνικός διαγωνισμός λέει. Οι 20 πρώτοι που θα καλέσουν μετά τις 17:00 λέει, κερδίζουν. Από τις 16:50 μέχρι τις 17:20 καλούσα ΣΥΝΕΧΩΣ και η γραμμή συνεχώς με κατεβασμένο το ακουστικό. Στις 17:20 πιάνω γραμμή και μου λένε, οι 20 θέσεις καλύφθηκαν. Εννοώντας τα μοιράσαμε σε φίλους και γνωστούς.
Είναι αυτή η κουλτούρα της διαφθοράς, που μας βόλευε και βολεύει όλους, που μας εμποδίσει να ορθοποδήσουμε. Το χιλιαρικάκι στην τράπεζα, το ταληράκι στην εφορία (για εκπρόθεσμη δήλωση αντί του δεκαχίλιαρου) κλπ.Κι όσο για τις μίζες του κ. υπουργού; Αρκούν μερικές επιδοτήσεις στις “παραμεθόριες” περιοχές, καμμιά πεντακοσαρού (εκατομμύρια) από τον ΕΛΓΑ για “θεομηνίες”, καμμιά τροπολογία για το συνεταιρισμό των καταπατητών της περιοχής κι όλα μέλι γάλα.Ή μήπως δεν είχατε διαβάσει στις εφημερίδες ότι τους S-300 που δεν παρέλαβε ποτέ η Κύπρος τους σβερκωθήκαμε εμείς (ακόμη στις αποθήκες είναι) γιατί οι μίζες είχαν ήδη πληρωθεί;
Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αν κατάλαβα καλά, επικροτούμε την κομπίνα του...Μα όλες οι κομπίνες, οι καλά στημένες, έξυπνες επιχειρηματικές πρακτικές είναι. Με την ίδια λογική, το φακελάκι των γιατρών την ίδια αποτελεσματικότητα έχει και κάθε γρηγορόσημο που εφευρέθηκε από τον αθάνατο Έλληνα κομπιναδόρο. Να κατοχυρώσουμε την πατέντα κ. Βαρουφάκη?
Το φακελάκι στους γιατρούς συγκεκριμένα είναι άλλη περίπτωση. Δεν είναι νόμιμο αλλά είναι ηθικό και δίκαιο. Όταν πάμε και ζητάμε όλοι να μας εγχειρήσει ο τάδε γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, και όχι όποιος λάχει, πρέπει να του δώσουμε και κάτι έξτρα. Δεν είναι δίκιο ο τάδε να κάνει δέκα εγχειρήσεις την εβδομάδα επειδή τον θέλουν όλοι και ο δείνα μία και να κερδίζουν τα ίδια.
Συμφωνώ ως προς το σκέλος ότι οι γιατροί στην Ελλάδα είναι κάκιστα πληρωμένοι ως προς το λειτούργημα που επιτελούν (όπως και οι εκπαιδευτικοί, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Επίσης, κατανοώ απόλυτα την ανάγκη που νιώθουν ορισμένοι ασθενείς να φιλοδωρήσουν τον γιατρό που τους έκανε καλά, αφού έχει επιτελέσει το έργο του. Ωστόσο, υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις γιατρών που προεπιλέγουν τους ασθενείς ανάλογα με το φακελάκι που θα λάβουν προκαταβολικά. Σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας αυτό δεν το βρίσκω ούτε ηθικό ούτε δίκαιο όπως λες.Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω παράδειγμα ήταν συνέχεια της σκέψης του κ. Βαρουφάκη, αν βέβαια σοβαρολογούσε με αυτό που έγραψε.
Ελπίζω να αστειεύεται ο κ. Βαρουφάκης ή τουλάχιστον να ειρωνεύεται την ελληνική αλλά και την αμερικάνικη πατέντα, που ξεγελάει τον πελάτη, τον βάζει στο παιχνίδι της αγοράς, στο παιχνίδι της διαδικασίας παράδοσης της υπηρεσίας και μετά τελείως υποκριτικά του δίνει επιλογές, αλλά επί πληρωμή. Αυτό αντίκειται σε κάθε αρχή της Ποιοτικής Εξυπηρέτησης Πελατών. Ο πελάτης πρέπει να ξέρει από την αρχή τι αγοράζει και πόσο και η επιχείρηση να τον διευκολύνει όσο γίνεται περισσότερο, χωρίς κανένα κόστος, να παραλάβει την υπηρεσία του, με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Έτσι, να του αφήσει την λεγόμενη "θετική εμπειρία εξυπηρέτησης" και όχι μια δυσάρεστη έκπληξη, όσο και να φαίνεται πως είναι έξυπνη και γουστόζικια. Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος Σύμβουλος Οργάνωσης Επιχειρήσεων
Στην πραγματικοτητα η πατεντα αυτη καλυπτει μια αναγλη και δημιουργει μια αγορα. Μιλωντας με οικονομικους ορους η κοινωνικη ευημερια αυξανεται αφου τοσο ο αγοραστης που επισπευδει την εξυπηρετηση του οσο και αυτος που του πουλαει το μαγικο χαρτακι ειναι κερδισμενοι.