Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
23

Ο Σκοτ, τεχνίτης και επαγγελματίας, με τη θετική και την αρνητική έννοια, είναι από τους πιο άνισους σκηνοθέτες της εποχής μας, ικανός να πραγματευθεί διαφορετικά είδη και να διχάσει. Είμαι σίγουρος πως στις λίστες των καλύτερων και των χειρότερων ταινιών του από την 35χρονη καριέρα του, κάποιοι θα διαφωνούν. Είστε ευπρόσδεκτοι να προσθέσετε τη δική σας άποψη.

TOP 5

1. BLADE RUNNER

 

Μια φουτουριστική, προφητική, κατάμαυρη μεταφορά του Φίλιπ Ντικ στην οθόνη, με όραμα και cyberpunk αισθητική, καταπληκτική μουσική του Βαγγέλη και νοτισμένη απόγνωση. Ο ίδιος τη θεωρεί την πιο προσωπική του ταινία. Αντέχει με άνεση στον χρόνο

2. ALIEN

 

Το πρώτο και το καλύτερο της σειράς, μια τομή στην περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, νευρώδης και ανατριχιαστική. Το είχα δει πιτσιρικάς στο Ράδιο Σίτι και δεν θα ξεχάσω τον τρόμο που ένιωσα.

3. HANNIBAL

 

Δεν πήρε καλές κριτικές όταν πρωτοβγήκε στα σινεμά, αλλά είναι προς τιμήν του Σκοτ που απομακρύνθηκε υφολογικά από τη Σιωπή των Αμνών και απέδωσε οπερατικά και εξεζητημένα μια ιστορία που αφορά έναν ψυχοπαθή καννίβαλο- πως αλλιώς θα το έκανε; Ο Χάνιμπαλ διαθέτει αριστοτεχνικές σκηνές

4. ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ

 

Στο πιο προσβάσιμο και εμπορικό από τα έργα του, ο Σκοτ τήρησε το αξίωμα που θέλει μια επική ιστορία να λειτουργεί μόνο αν ο σκηνοθέτης την μετατρέψει σε προσωπικό και ευκρινές δράμα εσωτερικών συγκρούσεων του πρωταγωνιστή (Μπεν Χουρ, Λόρενς της Αραβίας) και επανεφηύρε το είδος του σανδαλιού και του χιτώνα.

5. ΘΕΛΜΑ ΚΑΙ ΛΟΥΙΖ

 

Ανοιχτός ορίζοντας, δυο γκαζωμένες γυναίκες, υπέροχες ερμηνείες από την Σαράντον και τη Ντέiβις, κυνήγι και ουσιαστικός μεταφεμινισμός σε ονειρεμένα αμερικάνικο φόντο.

DROP 5

1. G.I.JANE

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Το Black Hawk Down κρατάει μια πανέξυπνη, διφορούμενη στάση γύρω από την επιδρομή στο Μογκαντίσου το 1993, ενώ Η Επίλεκτη υποκύπτει ανόητα και ενοχλητικά σε μια στείρα, προπαγανδιστική στρατοκρατία. Η Ντέμι Μουρ δίνει μια από τις χειρότερες ερμηνείες στην ιστορία των κακών γυναικείων ερμηνειών.

2. A GOOD YEAR

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Χαμένος χρόνος στην χρυσοσκηνοθετημένη Προβηγκία. Θα μπορούσε να είναι ανώδυνα ευχάριστο αλλά γίνεται ψεύτικα χαριτωμένο. Αν μάθω πως ο Ράσελ Κρόου και η Μαριόν Κοτιγιάρ δεν είπαν ποτέ γεια στα γυρίσματα, δεν θα με εξέπληττε.

3. LEGEND

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Κουρελού γνωστών μύθων, προ-ψηφιακά ερασιτεχνικό, όψιμα καλτ, αλλά εξαιρετικά αμήχανο και βεβιασμένο. Μια μεγάλη αποτυχία στα δικά μου μάτια, το πιο «άσχημο» φιλμ του Σκοτ.

4. 1492

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Ελέφαντας: βαριά και δυσκίνητη ταινία, στο ευγενές ύφος και την ιστορικο-ηρωοκεντρική κλίμακα που θα ήθελε να κινείται στο σινεμά του Σμαραγδή, ενδεχομένως. Ειλικρινά, πολύ βαρετή, όπως και η μουσική του Βαγγέλη.

5. BLACK RAIN

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρίντλεϊ Σκοτ Facebook Twitter
 

Δεν είναι χειρότερο από τον πιο δήθεν Συνήγορο αυτό το αναλώσιμο και αναμενόμενα υπερστιλάτο θρίλερ ανάμεσα στον Μάικλ Ντάγκλας και την Γιακούζα, αλλά έχει γεράσει άσχημα και, ακόμη και στο είδος του, δεν λέει τίποτε.

Διάφορα
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Blade RunnerAlienBlack Hawk DownΟι υπολοιπες μου ειναι αδιαφορες ή υπερτιμημενες. O Prometheus ηταν παρα πολυ φιλοδοξο.Ειχε προυπολογισμο απο πισω ,ιδεες αλλα δεν ειχε αυτο που ειχε το Αλιεν ,χαρακτηρες .
ε οχι και γερασε ο michael στο black rain..του 1989 ταινία είναι και εκεί είναι 45 χρονών..μια χαρά τζόβενο και ατμοσφαιρική ταινία χωρις τις υπερβολές του douglas..
όταν μιλάμε για τέτοιο κολοσό του κινηματογράφου φαίνεται πολύ μικρόψιχο να κάνουμε Drop 5. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες θα έδιναν το δεξί τους χέρι να είχαν κάνει το Black Rain τι drop 5 λέμε τώρα.
Παραλείπεται το (εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα) The Duellists, ελληνικός τίτλος Οι μονομάχοι, μια από τις πιο κυνικές ταινίες για την μεσαιωνική Αγγλία και ντεμπούτο του Σκοτ στο μεγάλο μήκος.
Το Blade Runner σε director's cut είναι μυθικό. Το studio's cut πάλι... Ξεσήκωσα πριν 2-3 χρόνια παρέα να πάμε σε ένα φεστιβάλ να δούμε την ταινία, στην κανονική εκδοχή που είχε κυκλοφορήσει στις αίθουσες originally. Τους έπρηξα τα ούμπαλα ότι είναι ταινιάρα, εγώ το χα δει μόνο σε director's cut. Πήγαμε, τελειώνει η ταινία και βγαίνω με μια βαρεμάρα, χαμηλωμένο το κεφάλι, ένα μούδιασμα τύπου τι τους έβαλα να περάσουν. Άχρωμο άοσμο και ανούσιο. Ανούσιο γιατί - αν δεν είχες δει το what was meant to be δεν θα το καταλάβαινες - ήταν τελείως ασυνάρτητο.Μετά από αυτό δεν κορόιδεψα ξανά τον όρο "director's cut" που το είχα εκλάβει ως τον τρόπο να φλυαρήσουν αβάσταχτα οι σκηνοθέτες και κάποιος χριστιανός μπήκε στον κόπο να τους συμμαζέψει να μην αγκυλωθούμε (ε, σόρρυ, τέτοια director's cut είχα δει μέχρι τότε).
Μιας κι έγινε λόγος για τον Βαγγέλη, είχα πάντα την απορία: Πώς έφθσε από τους εμπνευσμένους Δρόμους της Φωτιάς και το αριστουργηματικά μινιμαλιστικό Blade Runner, έστω και το ανεκτό/συμπαθές 1492 στις ανυπόφορες, κουραστικές, αμετροεπής πρόσφατες συνθέσεις τους (El Greco, Αλέξανδρος, Mythodea);
Διαφωνώ κάθετα στο Black Rain- τι σημαίνει "γέρασε", απλά αυτή η εποχή δεν υπάρχει πια. Βγάλτε το από το συγκεκριμένο ράφι πλιζ και στη θέση του βάλτε το Robin Hood, που ανάθεμά το αν το έχει δει κανένας, γιατί απλά δεν βλέπεται... Επίσης, κάντε χώρο στα καλύτερα και για το επικό και "οργουελικό" διαφημιστικό του για την Apple που άφησε εποχή το 1984www.youtube.com/watch?v=vNy-7jv0XSc‎
Μου άρεσε, και ακόμη το βλέπω ευχάριστα, το Black Rain. Ωραίες σκηνές, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία. Γούστα βέβαια είναι αυτά.Πάντως το τραγουδάκι του Iggy στο soundtrack αξίζει :)http://www.youtube.com/watch?v=rUDCbul89ms
Αν και αγαπώ την ΚΑΛΗ επιστημονική φαντασία, ποτέ δεν κατάλαβα την μανία με το Blade Runner. Το ALIEN αν και δεν είναι τίποτα σπουδαίο, έχει αντιγραφεί τόσες φορές από άλλες ταινίες που μάλλον αυτό δείχνει την αξία του.Το Promiitheus το ξεχάσατε στο Drop 5!!!
Απλά το Αλιεν όσο καλογυρισμένο και να είναι και να θέτει νέα στανταρτς στα εφέ και τον τρόμο, είναι σεναριακά μια μονο-επίπεδη ταινία (αν και υπάρχουν αναλύσεις που διαφωνούν). Εξωγήινος-κλειστοφοβία-τρόμος-μπαμμπούμ-τέλος. Το μπλειντ ράννερ είναι όπως και να έχει μια πολυεπίπεδη ταινία που πέρα από την απλή πλοκή του κυνηγός-κυνηγά-ανδροειδή θέτει και ιδιαίτερα φιλοσοφικά ερωτήματα για την ανθρώπινη φύση και ηθική. Τέτοια ερωτήματα είναι ακόμη πιο εμφανή στο βιβλίο do androids dream of electric sheep πάνω στο οποίο είναι (σε χαλαρή απόδοση) βασισμένη η ταινία. Αν ενδιαφέρεσαι διάβασε το βιβλίο.
Το ξέρω πότε γυρίστηκε το Blade Runner. Δεν μου λέει τίποτα όμως και το A Space Odyssey γυρίστηκε το 1967 (νομίζω) και παραμένει κατα την γνωμη μου η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας και μία από τις καλύτερες ταινίες ever.