H Πάολα κάνει μια υποδειγματική συνέντευξη για την οδύσσεια ενός μετανάστη

H Πάολα κάνει μια υποδειγματική συνέντευξη για την οδύσσεια ενός μετανάστη Facebook Twitter
4

Είναι το καινούριο βίντεο του PaolaProjectTeam και έχει τίτλο «Ψάρεμα με τον Άρη». Ο Άρης περιγράφει το ταξίδι του στην Πάολα από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα. Στα 25 λεπτά που διαρκεί το βίντεο παρακολουθούμε ένα υπόδειγμα συνέντευξης. Οι λόγοι είναι οι εξής:

1.

Σπάνια δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να πούνε ολόκληρη την ιστορία τους. Οι δημοσιογράφοι που τους πλησιάζουν από τα κανάλια απομονώνουν τις απαντήσεις τους, τον κενό χρόνο γεμίζει η δραματική μουσική, ανάμεσα στις απαντήσεις παρεμβάλλονται λόγια άλλων. Το νόημα τέτοιων συνεντεύξεων, από αυτές που έχουμε δει στην τηλεόραση, μπορούμε να το συνοψίσουμε στην εξής φράση: «Δεν με νοιάζει πως ήρθες εδώ. Πες μου πως περνάς εδώ». Η Πάολα εστιάζει στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης ακριβώς στο αντίθετο.

2.

Οι παύσεις, οι παύσεις, οι παύσεις. Το 50% σε ένα διάλογο είναι να ακούς τον άλλον. Να μην τον καπελώνεις.

3.

Αυτά τα οποία περιγράφει ο Άρης είναι πράγματα τρομακτικά. Χωρίς νερό μέσα σε ένα δάσος για δεκαπέντε μέρες, ένας νεκρός από σφαίρα ακριβώς από πίσω του, φυλακή, εκμετάλλευση, ένας παρ΄ ολίγον πνιγμός. Όλα αυτά περιγράφονται χωρίς δραματικούς τόνους. Τον τρόμο τον αντιλαμβανόμαστε στο βλέμμα του Άρη για λίγα δευτερόλεπτα. Η Πάολα μένει ψύχραιμη αλλά όχι αδιάφορη μπροστά σε αυτά που ακούει, χωρίς περιττές εξάρσεις.

4.

«Θυμάσαι τα ονόματα των παιδιών που ήσασταν μαζί;», «Πως τον έλεγαν αυτόν που πέθανε από σφαίρα;». Έχουν καμία σημασία αυτές οι ερωτήσεις που γίνονται από την Πάολα; Μήπως θα θυμόμαστε εμείς μετά το τέλος της συνέντευξης τα ονόματα αυτών των ανθρώπων; Όχι, δεν έχουν καμία σημασία για εμάς. Έχουν όμως μεγάλη σημασία για αυτόν που έζησε τα περιστατικά. Το θέμα δεν είμαστε εμείς αλλά αυτός. Η Πάολα λειτουργεί χωρίς να έχει τους θεατές στο μυαλό της. Κάτι που δεν κάνει η τηλεόραση.

5.

«Πες μου λεπτομέρειες;» είναι μια ερώτηση που δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την ιστορία του άλλου. Στην τηλεόραση δεν υπάρχει συνήθως χρόνος για λεπτομέρειες. Ή κόβονται στο μονταζ.

6.

Όταν αφήνεις τον άλλον να μιλήσει, υπάρχει περίπτωση να πέσεις πάνω σε διαμάντια. «Ποιος ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχει συναντήσει;» ρωτάει για να πάρει την απάντηση «Εκείνος ο Τούρκος αστυνομικός». Τα στερεότυπα που χτίζουμε μέσα στο μυαλό μας μπορούν να γίνουν σκόνη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

7.

Αν παρακολουθούσαμε τέτοιες συνεντεύξεις στην τηλεόραση ίσως τα μυαλά κάποιων ανθρώπων να ήταν λίγο διαφορετικά. Αλλά ποιος θα ήθελε κάτι τέτοιο; Και ποια τηλεόραση αντέχει κάτι τέτοιο;

8.

Η φύση είναι αρκετή για σκηνικό μιας τέτοιας συνέντευξης. Είναι ένα απλό σκηνικό η ίδια η φύση, αλλά για να μην σε καταπιεί πρέπει να είσαι ο ίδιος απλός. Οι περισσότεροι που παίρνουν συνεντεύξεις χάνουν το παιχνίδι επειδή δεν είναι απλοί αλλά προσποιούνται τους απλούς.

9.

Αυτά τα λόγια του Άρη:


«Τι έμαθα απ' όλο αυτό; Έμαθα ότι υπάρχουν άνθρωποι και καλοί και κακοί. Έμαθα να είμαι πιο ώριμος, να είμαι καλύτερος άνθρωπος. Στη διαδρομή περάσαμε πολλά -γελάγαμε, κλαίγαμε όλοι μαζί- και αυτό δεν το ξεχνάς ποτέΥπάρχουν άνθρωποι και καλοί και κακοί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν μπορώ να κάνω κριτική. Όσο και να είναι κακός κάποιος, δε μπορώ να κρατήσω κακία. Απλά πληγώνομαι μέσα μου».

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
"Υπάρχουν άνθρωποι και καλοί και κακοί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν μπορώ να κάνω κριτική."Δεν είπαμε οτι ειναι καλοί οι μετανάστες, αλλα και οι γηγενεις ειναι ενίοτε χειρότεροι..
Μια πρωτοποριακή ιδέα που δεν πρόκειται ποτέ να υλοποιηθεί θα ήταν ένα κανάλι να έδινε εκπομπή στην Πάολα να κάνει συνεντεύξεις ή εκπομπές με το δικό της τρόπο. Αυτό θα ήταν μια πραγματική ανανέωση της τηλεοπτικής μούχλας.