Guardian: "Λίγοι άκουσαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;"

Guardian: "Λίγοι άκουσαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;" Facebook Twitter
15

Την Τετάρτη, ένα πούλμαν που μετέφερε μια ομάδα νεαρών φοιτητών, κατά μήκος ενός ελληνικού αυτοκινητόδρομου κοντά στα Μάλγαρα, συγκρούστηκε με ένα φορτηγό. Πολλοί τραυματίστηκαν, δύο νέες γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Η Αγγελική Γρανίτσα, 21 ετών, και η Ειρήνη Τριανταφύλλου, 23 ετών.

 

H οικογένεια της Ειρήνης δώρησε τα όργανά της και δύο επεμβάσεις μεταμόσχευσης κερατοειδούς σε δύο νέους που πάσχουν από κερατόκωνο έχουν ήδη προγραμματιστεί.

 

Η Ειρήνη όταν ήταν 18 χρονών είχε γράψει ένα κείμενο για την Ελλάδα, λίγο πριν από την κρίση. Η ιστορία της Ειρήνης, μαζί με το κείμενό της, αναφέρθηκαν στην εφημερίδα Guardian με τίτλο: «Λίγοι άκουσαν τη νεαρή Ελληνίδα πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;»

 

Το κείμενο της Ειρήνης δημοσιεύτηκε σε τοπικό τύπο με αφορμή την ´ΙΓ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων στις 15 Οκτωβρίου 2008.

 

 

Guardian: "Λίγοι άκουσαν μια νεαρή Ελληνίδα, πριν πεθάνει. Θα την ακούσουμε τώρα;" Facebook Twitter
Φωτ.: Σπύρος Στάβερης

 

______________

Τα όνειρά μου είναι η προϋπόθεση ή η βάση - αν θέλετε – της επανάστασής μου. Αφήστε με λοιπόν, να ονειρεύομαι.. Εξάλλου η πραγματικότητα που μου προτείνετε δεν είναι και τόσο δελεαστική.
Όλοι μας, αλλά κυρίως όλοι σας, παγιδευμένοι στις υπερβολικές απαιτήσεις των καιρών, στις υπέρμετρες φιλοδοξίες, στον υπερκαταναλωτισμό, έχουμε ξεχάσει την αξία και την δύναμη που κρύβει μέσα του το χάδι, ο ζεστός λόγος, η κουβεντούλα με το φίλο. Πότε επικοινωνήσατε τελευταία φορά με ένα φίλο σας; Πότε ήταν η τελευταία φορά που μιλήσατε χωρίς ενδοιασμούς για όσα σας απασχολούν; Ανθρώπους που νοιάζονται για σας δεν μπορεί παρά να έχετε, όμως επιστήθιους φίλους που μπορείτε να τους εκμυστηρευτείτε τις ανησυχίες σας, τα προβλήματά σας, δεν έχετε. Πολλές φορές - και έχετε δίκιο σ' αυτό - η διάθεση να μοιραστείτε μυστικά έχει αποβεί εις βάρος σας. Οι σύγχρονοι ρυθμοί δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους ανοίγματα, όχι μόνο λόγω έλλειψης χρόνου αλλά κυρίως γιατί η εμπιστοσύνη "επερίσσευσε".


Γίνατε εσωστρεφείς, θέλοντας να προφυλαχθείτε από τα προβλήματα τρίτων, γιατί είναι τόσα τα δικά σας, που δεν μπορείτε να σηκώστε κι άλλο βάρος. Γίνατε ένα μοναχικό άτομο που ψάχνετε φιλίες μέσω ηλεκτρονικών δρόμων. Η φιλία απόκτησε το δικό της e-mail στο ίντερνετ!


Εργασία και εγκλεισμός στο σπίτι κατά τις εργάσιμες ημέρες και διασκέδαση με φορτσαρισμένη ιλαρότητα το Σαββατόβραδο, αυτό είναι το πρόγραμμά σας. Α, ξέχασα, θέλετε να βελτιώσετε την εξωτερική σας εμφάνιση και καταφεύγετε σε γυμναστήρια και ινστιτούτα αδυνατίσματος, αυτοαναιρώντας την προσπάθειά σας με υπερκατανάλωση φαγητού και οινοπνευματωδών ποτών.


Δεν χαρακτηρίζεστε από συνέπεια και αλληλεγγύη απέναντι σε φίλους και συγγενείς. Παγιδεύεστε στον απομονωτισμό του προσωπικού σας συμφέροντος, ζώντας μόνοι ακόμα και μέσα στις συντροφιές. Έχετε περιορίσει τις πολιτικές και συνδικαλιστικές σας δραστηριότητες, στις αναγκαίες και ωφελιμιστικές.


Και μέσα σ' όλη αυτή τη σύγχυση, βρίσκετε χρόνο και διάθεση παίρνοντας και το κατάλληλο ύφος να μας κριτικάρετε, με την «αγωνία» και το «ενδιαφέρον» ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας.


Για σας είμαστε οι καλοπερασάκηδες, οι οκνηροί, οι χωρίς προβληματισμούς νέοι, το δυσοίωνο αύριο στα χέρια του οποίου δεν θέλετε να παραδώστε τον κόσμο (από πότε γίνεται παράδοση και παραλαβή του χάους;).


Για σας αγνοούμε την ιστορία μας, δεν έχουμε ιδανικά αλλά έχουμε βαπτίσει ιδανικό τον υλικό ευδαιμονισμό μας. Για σας δεν αντιμετωπίζουμε με τον δέοντα σεβασμό τις εθνικές επετείους, δε γνωρίζουμε τα ιδανικά της γενιάς του Πολυτεχνείου ή τα γνωρίζουμε τυπικά και θεωρητικά, για να γράψουμε καλή έκθεση, αν και όταν μας ζητηθεί από σας.


Μέσα σ' αυτό το κλίμα και τις λιβελογραφικές κορόνες σας, επιτρέψτε μου να ονειρεύομαι.


Ονειρεύομαι μια γειτονιά, στενό δρομάκι και ζεστοί άνθρωποι. Χαμόγελα και πίκρες και χέρια που σ' αγκαλιάζουν και κάνουν περισσότερα τα πρώτα και λιγότερες τις δεύτερες.


Ονειρεύομαι να «μάθω γράμματα, να γίνω άνθρωπος» όπως λέει και η γιαγιά μου. Να μάθω γράμματα, για να ανοίξει το μυαλό μου και τα μάτια της ψυχής μου και μ' αυτά να αντικρίζω τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Ονειρεύομαι να ασκήσω το επάγγελμα που μ' αρέσει, χωρίς να χρειαστεί να «φιλήσω κατουρημένες ποδιές» ή να περάσω από γραφεία πολιτικών, πολιτευόμενων, γραμματέων και γραμματικών.
Ονειρεύομαι να φτιάξω τη δική μου οικογένεια και να μεγαλώσω τα παιδιά μου με τις αρχές και τις αξίες που οι δικοί μου γονείς έδωσαν σε μένα, για να στηρίξω πάνω σ' αυτές την ψυχή μου, το μυαλό και τη ζωή μου.
Ονειρεύομαι να έχω δίπλα μου ανθρώπους αληθινούς, που θα μ' αγαπάνε και θα τους αγαπώ ελεύθερα και κατ' επιλογήν μου.
Ονειρεύομαι να μην ντρέπομαι ως πολίτης, να μη σκύβω το κεφάλι, αλλά να φιλοκαλώ μετ' ευτελείας και να ζω άνευ καχυποψίας.
Ονειρεύομαι να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να λέω «τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη» και όχι να «κρύβω λόγια".
Ονειρεύομαι μ' αυτές τις συντεταγμένες να δημιουργήσω το δικό μου κόσμο, τον μικρό και μέγα.


Έχω κλείσει τα αυτιά μου στα κατηγορώ, στη δήθεν συμπάθεια, στη δήθεν επαναστατική διάθεση και ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια και δουλεύω - δουλεύω, για να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα.


Η επανάστασή μου έχει αρχίσει...Την ακούτε;;"

Αρχείο
15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
εγώ θα παραδεκτό αυτόν που δεν θα μείνει στα λόγια αλλα θα κάνει πράξεις , παντού διαβάζω και ακούω γνώμες για το πώς πρέπει να γίνει κάτι αλλα κανένας δεν πράττει. Φυσικά ποια ο καθένας μας την έχει δει φιλόσοφος ... (προφανώς μιλάω γενικά οχι για το περιστατικό αυτό )Κρίμα για τα παιδιά και γενικά για όσους φεύγουν νωρίς
όσο και μεγάλο ταλέντο να είσαι, όσο και να θεωρείς ότι κανείς δεν σου παραβγάινει, κάποτε κάποιος θα βρεθεί να "καρφώσει" μέσα στα μούτρα σου! Κι αυτό το κείμενο είναι κάρφωμα μεσα στα μούτρα, είναι μαχαίρωμα στην καρδιά, να αναγνωρίζεις την αγωνία για το αύριο, να ακούς τα ουρλιαχτά, να βλέπεις την προσπάθεια των νέων για μια κοινωνία καλύτερη, και πιο δίκαιη. Σ αυτό το φέουδο, το χωρίς κοινωνική συνοχή, που πριν από πολλά χρόνια υπήρεξε χώρος που γεννήθηκαν χιλιάδες ιδέες και φιλοσοφικά ρεύματα, που μπήκαν θεμελιώδη ερωτήματα, που απαντήθηκαν γρίφοι, έφτασε στο επίπεδο του μότο "ότι φάμε. ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο απαυτός μας".Και δυστυχώς φεύγουν από την ζωή με τόσο άδικο και άτυχο τρόπο τέτοια παιδιά, για να μείνουμε πίσω οι προσκυνημένοι και οι μέτριοι...
Τί κρίμα, τί κρίμα, πραγματικά, γιατί τα όνειρα έχουν αξία μόνο όταν εκπληρώνονται. Η Ειρήνη αγάπησε με πάθος τη ζωή, όμως η ζωή δεν την αγάπησε το ίδιο.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ειρήνης από μια άγνωστη στο διαδίκτυο που συγκινήθηκε από τα όμορφα ανεκπλήρωτα όνειρα ενός αδικοχαμένου κοριτσιού.
όταν λέτε "αναφέρθηκε" στον Guardian, εννοείτε ότι γράφτηκε από κάποια επιφοίτηση αγίου πνεύματος; ο συντάκτης του κειμένου για την Ειρήνη Τριανταφύλλου λέγεται Alex Andreou
Ασφαλώς θλίψη για τον άδικο θάνατο της, αλλά με το συμπάθειο δεν έγραψε και ένα αριστούργημα.Σκέψεις ενός μέσεου εφήβου είναι.Ονειρεύομαι, επιθυμώ, επανάσταση...
Καθόλου μα καθόλου σκέψεις ενός μεσαίου εφήβου. Οι έφηβοι δεν μπορούν να γράψουν ετσι. Το μάθημα που λέγεται ´Ελευθερη Έκφραση κ Εκθεση Ιδεων´ στο σχολείο μόνο ετσι δεν διδάσκονταν. Ακόμα θυμάμαι απ το σχολείο και το φροντιστήριο μετέπειτα για πανελλήνιες, τα προσχεδια στο χαρτί και τη δομή που προσπαθούσαν να μας διδάξουν και εμείς να ακολουθηςουμε για να γράψουμε έστω και κάτι μέτριο. Στον πρόλογο γράφουμε γενικότητες, μετά ειδικεύουμε κοκ και στον επίλογο μπλα μπλα μπλα. Θυμάμαι ποσο με στενοχωρουσε που έπρεπε να σκεφτώ και να γράψω σύμφωνα με ενα συγκεκριμένο καλούπι. Τελοσπαντων, η κοπέλα είχε καταπληκτικό λόγο και μίλησε επι της ουσίας και αυτό ειναι το σπουδαιότερο. Δοκίμασε και εσυ να γράψεις κάτι αληθινό, περιεκτικό και μεσα απο την καρδιά σου και θα δεις πως δεν ειναι καθόλου εύκολο. Δεν ειναι εύκολο για κανέναν μας.
Με το συμπάθειο Σταύρο, αλλά δεν έγραψε μόνο "σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες και επανάσταση ενός μέσου εφήβου". Περιγράφει την πραγματικότητα και την υποκρισία που η γενιά της δε θέλει να υιοθετήσει. Δεν είπε κανείς ότι το παιδί είναι ο Ντοστογιέφσκι. Απλά φέρνει στην επιφάνεια την υποκρισία και το δηθενισμό των μεγαλύτερων γενεών από την δική της, που καλώς ή κακώς ορισμένοι θίγεστε από τις "σκέψεις του μέσου εφήβου".Και να είσαι σίγουρος ότι τα λόγια της είναι οι σκέψεις της πλειοψηφίας των εφήβων και όχι μόνο του μεσου έφηβου. Απλά κάποιοι είναι πιο χαρισματικοί στη γραφή..
Δεν μπορώ να καταλάβω την σκοπιμότητα του σχολίου σου. Καταρχάς, η κοπέλα δεν έγραψε τρείς λέξεις. Αν απομονώσεις τρεις λέξει π.χ. από ένα ποίημα του Ελύτη, με την λογική σου θα βγει το ίδιο συμπέρασμα: όλοι μας χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις, οπότε πού το ιδιαίτερο; Θεωρώ μάλλον κακόβουλο το σχόλιό σου. Μάλλον δεν χώνεψες καλά... Η Ειρήνη έγραψε από την καρδιά της. Τα λόγια της είναι μια ψυχική κατάθεση, γραμμένη σχεδόν έμμετρα. Ένας λόγος παραπάνω να ακουστεί η φωνή της, διότι η πατρίδα (!) της στέρησε την ζωή, στο άνθος της.Ναι, η πατρίδα της την σκότωσε!Διότι τα τροχαία αυτού του τύπου είναι δολοφονία από πρόθεση. Και αντικατοπτρίζουν όλη την ελλαδική καθημερινότητα. Πόσοι άλλοι τέτοιοι νέοι φεύγουν για παρόμοιους λόγους...
''Σκοπιμότητα'' κύριε Παπαδόπουλε;Άν είναι δυνατόν!Εν τέλει, καμμία διαφορετική άποψη απ τα ειωθότα δεν είναι αρεστή!Όπβς και να χει το ξαναλέω.Κρίμα για τον τρόπο που έφυγε και ειλικρινή συλληπητήρια για τους αγαπημένους της.Αυτά...
Δεν ήταν νομπελίστας συγγραφέας για να γράψει αριστούργημα, μία αγωνιώδης εφηβική κραυγή ήταν, που ζητούσε (ζητάει) ανοιχτά αυτιά και μυαλά να την ακούσουν. Αν έχεις παιδιά στην ηλικία της και δεν είναι νομπελίστες, καταλαβαίνω το επικοινωνιακό σας δράμα, αν έχεις μικρά, καταλαβαίνω οτι άδικα φωνάζουν. Όπως έλεγε και ένα παλιό σύνθημα τολιχου, ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΙΧΟΥΣ.