Ποια τεχνολογικά προϊόντα θα εκλείψουν τα επόμενα 5 χρόνια;

Ποια τεχνολογικά προϊόντα θα εκλείψουν τα επόμενα 5 χρόνια; Facebook Twitter
20

Μια χαρτογράφηση του επερχόμενου τεχνολογικού τοπίου αποπειράθηκε να κάνει πρόσφατα το περιοδικό Time, με βάση τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και τον 'βομβαρδισμό καινοτομίας' που υφίσταται η αγορά και το καταναλωτικό κοινό. Ας δούμε λοιπόν, ποιες είναι οι τεχνολογίες που θα θεωρούνται "είδος προς εξαφάνιση" σε 5 χρόνια.

Blu-ray / DVD Players

Με την άνοδο του Netlfix (του iTunes των ταινιών on demand) και των υπoλοίπων online συνδρομητικών υπηρεσιών που σε λίγο καιρό θα εκπέμπουν σε 4Κ, αλλά και των συνδρομητικών HD καναλιών καθώς, φυσικά, και του internet υψηλών ταχυτήτων που εξυπηρετεί το γρήγορο  κατέβασμα ταινιών σε υψηλή ευκρίνεια, το DVD/Blu Ray Player, θα γίνει μια συσκευή που μαζεύει σκόνη, δίπλα στο παλιό VHS βίντεο.

Φορητές συσκευές GPS

Όχι ότι θα μας λείψει το αρχαίο Garmin με τη λιγδιασμένη οθόνη, καρφωμένο με πρόκες στο ταμπλό του ΤΑΞΙ (αληθινή ιστορία), αλλά τα τελευταία έξι χρόνια, πουλήθηκαν πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια smartphones και tablets με λειτουργικό Android και iOS, όλα εξοπλισμένα με κάποιας μορφής λογισμικό χαρτών και ενσωματωμένο GPS. Τα στοιχεία δείχνουν μείωση της τάξης 15-20% το χρόνο, στις πωλήσεις των φορητών μονάδων GPS, όμως εταιρείες όπως η Tom Tom και η Garmin, συνεχίζουν να πουλούν τα εξειδικευμένα GPS για ιστιοπλοϊκά κλπ σκάφη, σαν ζεστό ψωμί.

Internet με Dial Up συνδεση

Σας ακούστηκε οικείος ο παραπάνω ήχος; Παρά την καθολική επικράτηση του ADSL, του internet υψηλών ταχυτήτων, το dial-up ζει! Πράγματι, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τουλάχιστον 3% των αμερικανών καταναλωτών (δηλαδή, 9 εκ. χρήστες) χρησιμοποιούν αποκλειστικά dial-up σύνδεση στο internet. Παρόλα αυτά με την εξάπλωση του Broadband, αυτό το νούμερο και κατ' επέκταση το παγκόσμιο, αναμένεται να φθίνουν έως ότου μηδενιστούν. Κάτι που αναμένεται, σύμφωνα με το Time, τα επόμενα 5 χρόνια.

Φθηνές, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές χαμηλής ανάλυσης

Ίσως πάρει κάτι παραπάνω από 5 χρόνια, τουλάχιστον στη χώρα μας, αλλά το σίγουρο είναι πως μετά την έλευση της απίστευτης ευκρίνειας φωτογραφικής του iPhone 4, οι κατασκευαστές smartphone, αναβάθμισαν σε τέτοιο σημείο τις κάμερες των συσκευών, ώστε πλέον τα 13 - 20 megapixel καθώς και η λήψη Full HD video, θεωρούνται mainstream! (Για την ιστορία, το Nokia Lumia 1020, "φοράει" σένσορα ανάλυσης 41 Megapixel).


Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες ρίχνουν πια το βάρος στην ανάπτυξη dSLR φωτ. μηχανών που θα έχουν το μέγεθος και την φορητότητα των pocket.

 

 

Κλειδιά αυτοκινήτου

Ενδεχομένως, μετά τα όσα είδαμε να πορουσιάζονται στη φετινή CES, να θεωρείται ακόμα και η ύπαρξη οδηγού παρωχημένη σε 10 χρόνια, αλλά σίγουρα οι τεχνολογίες αυτόματης έναρξης μέσω έξυπνων κλειδιών και μίζας με κουμπί που ενεργοποιείται με την επαφή, είναι κάτι που μπήκε στη ζωή αρκετών οδηγών, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και περιλαμβάνεται πλέον ως στάνταρ εξοπλισμός και στις φθηνότερες εκδόσεις οχημάτων.

Σύμφωνα με το Time, δεν είναι μακριά η μέρα που θα θεωρείται mainstream το smartphone μέσω σαρωτών, να "μιλάει" με το αυτοκίνητο και να το ξεκινά μέσω εφαρμογής, όταν ο οδηγός πλησιάζει στο όχημα. (Η Chevrolet και άλλες εταιρείες το λάνσαραν ήδη).

Διαφωνείτε; Έχετε να προσθέσετε κάτι; Τα σχόλια είναι πάντα στη διάθεσή σας.

Τech & Science
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

10 σχόλια
Το να κρινεις φωτογραφικες μηχανες αναλογα με τα μεγκαπιξελ ειναι σαν να κρινεις τηλεσκοπια αναλογα με τη μεγεθυνση. Και ο ορος Full HD Video δεν εχει να πει τιποτα για την ποιοτητα της εικονας.http://www.gizmag.com/camera-sensor-size-guide/26684/Ενα μεγεθος κυριως καθοριζει την ποιοτητα της εικονας: οι διαστασεις του αισθητηρα (που με τη σειρα του καθοριζει το μεγεθος του φακου και το μεγεθος της μηχανης).
Το χρήμα θα καταργηθεί,οι πληβείοι θα ελέγχονται με τον λογαριασμό που θα έχουν στην τράπεζα,συναλλαγές μόνο ηλεκτρονικά ή με πλαστική κάρτα,τσίπ όπως θέλεις πέστο.Τα gps δεν θα καταργηθούν λειτουργούν ακόμα τσάμπα όσο παλιό και να είναι το μοντέλο....
Αμαν και πότε; Με αυτο τον τροπο για να φοροδιαφύγεις θα πρέπει να κανεις πολυ περισσοτερα απο απλα να μην δηλωνεις το εισοδημα σου. Αλλα επειδη καποιοι εχουν φαει το τυρακι οτι θα μας φακελωσουν θα μας ελεγχουν θα θα θα... την ωρα που την ιδια στιγμη κανουν τσεκ ιν και τι ωρα πανε τουαλετα. Απο την άλλη τους χαλαει που η google κραταει δεδομενα ιστορικου περιηγησης για στοχευμενες διαφημισεις. Τι καλυτερο απο το να μου ερχονται διαφημισεις για προιοντα που προτιθεμαι να αγορασω και οχι ασχετες ενοχλητικες ;
Για το θέμα των Blu-ray/DVD το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο άνθρωπος μπορεί να αποδεχθεί ότι κατοχή δε σημαίνει απαραίτητα φυσική κατοχή. Είναι πολύ δύσκολο θέμα που άπτεται της ψυχολογίας και της νομικής.
Ήδη με το να κατέχεις αρχείο (μουσικής, ταινίας, οτιδήποτε) περνάς σταδιακά στην αποδοχή αυτής της λογικής. Χρήστες υπηρεσιών cloud (μη σου ακούγεται εξειδικευμένο, π.χ. ένας πιτσιρικάς που αγοράζει παιχνίδια απ' το PSN) είναι ήδη εξειδικευμένη με το να έχουν αγοράσει το δικαίωμα χρήσης ενός αρχείου που βρίσκεται online και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Δεν θα διαφωνήσω σε αυτό. Αλλά όπως και σε οποιοδήποτε άλλο τομέα, οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν και νέες ανάγκες, στη συγκεκριμένη περίπτωση να καλυφθούν τα νομικά κενά όσο αφορά το δικαίωμα της εταιρίας/παρόχου να αλλάζει τους όρους σε κάτι που εσύ έχεις ήδη αποκτήσει με άλλες συνθήκες.
Χμμ δεν αναφέρεσαι στην κατοχή αλλά στην πρόσβαση. Εχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πρόσβαση ειναι τελείως διαφορετική από την κατοχή; Ισως αυτό ειναι μεγαλύτερη ακόμα ψευδαίσθηση. Οποιος εχει δοκιμάσει να κανει μια λίστα στο youtube με τραγουδι το οποιο σβήνεται και στο οποιο δεν εχεις καν τον τίτλο(!!!) το ξέρει.Επομένως, οταν θα συνειδητοποιήσουμε ότι αλλο πρόσβαση αλλο κατοχη θα σταματησουμε να ειμαστε οι γαλοπούλες στο turkey game http://nassimtaleb.org/2013/09/turkey-problem/#.UtZPTvRdW30Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ας θυμηθούμε το altavista etc
Με ελάχιστη σκέψη είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς ότι η πρόσβαση σε κάτι που βρίσκεται σε cloud είναι πολύ πιο χρήσιμη από την υλική κατοχή. Πολύ πιο δύσκολο είναι να πάψει να υπάρχει ένα παιχνίδι στο PSN και να το κατεβάσεις όποτε κι όπου θες αφού το έχεις αγοράσει, παρά να καταστεί άχρηστο λόγω φθοράς ένα CD/DVD.
Ο atman το έπιασε το πρόβλημα, είναι δύσκολο να μιλάμε για κατοχή ενός αγαθού όταν α) η πρόσβαση στο αγαθό ελέγχεται από τρίτους και β) η ίδια η ύπαρξη του αγαθού εξαρτάται από τη βιωσιμότητα τρίτων