Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς μεσάζοντες

Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ χωρίς μεσάζοντες Facebook Twitter
11

Στον Αγ. Στέφανο θα ανοίξει το πρώτο σούπερ μάρκετ το οποίο θα λειτουργεί χωρίς μεσάζοντες και θα διαθέτει νωπά και τυποποιημένα προϊόντα από 150 παραγωγούς, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για online παραγγελίες και διανομή στο σπίτι.

Πρόκειται, σύμφωνα με τα «Νέα», για την ελληνική εκδοχή των γνωστών  farmer markets, όπου μικροί αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές.

Θα λειτουργεί καθημερινά ως σουπερμάρκετ, αλλά τα Σάββατα και ως λαϊκή αγορά με 40 πάγκους.

Ο Άγιος Στέφανος επελέγη επειδή έχει εύκολη πρόσβαση από την εθνική οδό.

Τα εγκαίνια του Farmers Republic, όπως ονομάζεται το εγχείρημα, έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου.

Οπως λέει στην εφημερίδα ο επιχειρηματίας  Δ. Κουτσολιούτσος που είχε την ιδέα, το Farmers Republic θα λειτουργεί ως εξής: καταρχάς επιλέγονται οι αγρότες, οι οποίοι πρέπει να είναι κατ' επάγγελμα παραγωγοί και τα προϊόντα τους να είναι κατά προτίμηση βιολογικά (τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση της λειτουργίας), γι' αυτό και πρέπει να συνοδεύονται από σχετικές πιστοποιήσεις, οι οποίες και ελέγχονται.

Από την πλευρά της η επιχείρηση βάζει τον χώρο και τη διαχείρισή του, δηλαδή το σκέλος των logistics.

Και τις επτά ημέρες της εβδομάδας, η επιχείρηση θα φιλοξενεί στα ράφια τυποποιημένα προϊόντα αγροτών απ' όλη την Ελλάδα έναντι μιας μικρής προμήθειας.

Τέτοια προϊόντα θα είναι από ελαιόλαδα, τυροκομικά, αλλαντικά και κρέας, μέχρι μέλι, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά, σπιτικά γλυκά και είδη αρτοποιίας.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Οι τέτοιες κινήσεις είναι κάτι παραπάνω από πρόσφορες. Ωστόσο μην περιμένετε ότι θα προσφέρονται σε απίστευτα χαμηλότερες τιμές.Θα δούμε και κάπως χαμηλότερες τις τιμές, αλλά θα υπάρξει και έμμεσο όφελος. Καθώς θα μοιράζεται καλύτερα και δικαιότερα ο πλούτος. Ένα παράδειγμα για το έμμεσο όφελος: Το χ προϊόν το εμπορεύονται 3 άτομα στην Ελλάδα – στο καθένα προϊόν δυο τρία άτομα κάνουν κουμάντο. Αυτά τα τρία άτομα λοιπόν θα φτιάξουν ας πούμε 9 σπίτια, τι να τα κάνουν περισσότερα. Στα οποία θα δουλέψουν για το κτίσιμο 90 άτομα. Και τα υπόλοιπα χρήματα οι μεγαλοέμποροι θα τα παρκάρουν σε καμιά τράπεζα του εξωτερικού. Και οι παραγωγοί θα βρίσκονται στην ανέχεια. Αν αυτή η υπεραξία, αφού πάει κάμποση στη μείωση των τιμών, αρχίσει να μοιράζεται στους παραγωγούς... τα σπίτια – ένα π.χ. λέω απ' τα αμέτρητα, μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη προσφορά υπηρεσίας – τα σπίτια που θα χτίζονται λοιπόν, θα είναι πολλαπλάσια, και ο κόσμος που θα δουλεύει ακόμη πιο πολλαπλάσιος.Στη Δύση η μεσαία τάξη όλο και μειώνεται. Οι πλούσιοι κάνουν ντάνες τα λεφτά στις αποθήκες των τραπεζών. Χώρα χωρίς ευρεία μεσαία τάξη είναι κρανίου τόπος. Η Δύση χρειάζεται επειγόντως καλύτερη κατανομή του πλούτου.
Καλη αρχη τους ευχομαστε!Επιτελους να επιλεγουμε ελληνικα ποιοτικα προιοντα.Ομως να σημειωσω οτι ερχεται δευτερο.Πανω απο ενα χρονο τωρα λειτουργει ηδη το πρωτο μαγαζι των ελληνων παραγωγων.Ειναι το ebloko στον παραδρομο του κηφισου στο υψος της πειραιως στην κεντρικη λαχαναγορα. Με πολυ καλα ελληνικα προιοντα και τιμες παραγωγου. Φετος ανοιξε και στη Θεσσαλονικη. Στο δικτυο δειτε ebloko.grΟλες αυτες οι πρωτοβουλιες ειναι αξιολογες και πρεπει να τις στηριζουμε ολοι μας.
Ωραία πρωτοβουλία, αλλά έχω μια απορία: στη λαϊκή, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών (το γράφει στο ταμπελάκι που έχουν στον πάγκο). Γιατί διαθέτουν τα προϊόντα σε τιμές που είναι κοντά στις τιμές των προϊόντων με μεσάζοντες και όχι σε καλύτερες τιμές εφόσον δεν έχουν το καπέλο των μεσαζόντων; Δεν κατηγορώ κανέναν, είναι μια γνήσια απορία και αν κάποιος το γνωρίζει θα ήθελα να με διαφωτίσει....
Κοίτα, είμαι παραγωγός μελιού.Αν πάω στη λαϊκή να πουλάω λιανική, πέρα απ' το ενοίκιο που θα πληρώνω στο δήμο, θέλω και πόσες εργατοώρες. Το μέλι θα το δίνω 8 με 9 ευρώ το κιλό. Η Α' ποιότητα στα σούπερ μάρκετ κάνει γύρω στα 12 ευρώ το κιλό.Αν έρθει ο έμπορας στο εργαστήριό μου και μου πάρει ένα τόνο σε πέντε λεπτά. Θα του το δώσω 3,5 με 4 ευρώ.
Toolio,Ναι, μας συμφέρει και τους δύο. Και εμείς θα βγάζουμε καλύτερα λεφτά και οι καταναλωτές θα βλέπουν χαμηλότερη τιμή. Ωστοσό η τιμή δεν μπορεί να είναι τόσο χαμηλότερη όσο φαντάζονται οι καταναλωτές – δικαιολογημένα, καθώς όταν ακούς πως οι μεσάζοντες τα παίρνουν απ' τους αγρότες πάμφθηνα π.χ. το μέλι 4 ευρώ – οι τιμές είναι πραγματικές – και το πουλάνε στα ράφια 12, σκέφτεσαι αυτόματα πως αν το αγοράζω απ' τον παραγωγό θα το παίρνω 4. Γιατί όπως εξήγησα, οι μεγαλέμποροι έρχονται οι ίδιοι στην περιοχή σου και σου αγοράζουν 2 και 3 τόνους σε μια μέρα και σου δίνουν δέκα χιλιάρικα ''βενζίνη'' μαζεμένα. Για να πουλήσω εγώ στη λαϊκή 3 τόνους κιλό κιλό, πέρα απ' το ενοίκιο, σακούλες, συσκευασίες κ.λπ., όπως φαντάζεστε θέλω και πολλά πολλά εξάωρα δουλειάς σαν πωλητής. Παραταύτα μας συμφέρει. Οι έμποροι αγοράζουν τα προϊόντα λίγο πάνω απ' την τιμή που θα τους πεις: αει στο διάολο, θα τα φάω μόνος μου. Και όχι σε όλα τα προϊόντα. Π.χ. στα τρία που γνωρίζω, στο μέλι και στα ακτινίδια, τρώγονται οι τιμές που δίνουν,στα πορτοκάλια είναι κοροϊδία, τα αγοράζουν 0,10 λεπτά το κιλό, πρέπει να βγάλεις 10 τόνους πορτοκάλια για να κάνεις 1.000 ευρώ τζίρο, και τα πουλάνε στα ράφια πόσες φορές πάνω.Έχουμε και λέμε. Στην τιμή που τα αγοράζουν οι μεσάζοντες είναι εντελώς αδύνατον να τα πάρει ο καταναλωτής. Θα μου πείτε... εντάξει, αλλά δεν γίνεται να τα βρίσκει 50% πάνω (6,7ευρω) από την τιμή που τα παίρνει ο μεγαλέμπορος, είναι ανάγκη να τα παίρνει 100% πάνω (8,9 ευρώ); Θα είμαι ξεκάθαρος. Σ' αυτή την ενδιάμεση τιμή, οι παραγωγοί θα έχουν κέρδος, αλλά πραγματικά από κει που "δούλευαν για τους μεσάζοντες" μετά θα "δουλεύουν για τους καταναλωτές".*παρακάτω έχω γράψει ένα σχόλιο και για ένα έμμεσο όφελος που θα έχει η κοινωνία από μια τέτοια μεταρρύθμιση. Εάν θέλεις και έχεις χρόνο διάβασέ το...
Toolio,Οι συναιτερισμοί και οι ομάδες παραγωγών, συγκροτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Ένα παράδειγμα: Φίλος μου έφτιαξε ομάδα παραγωγών, αγόρασαν ψυγεία, το κόστος των οποίων είναι αδύνατον να το επωμιστεί ένα άτομο, κόβουν τα ακτινίδια τα τοποθετούν σε αυτά όπου μπορούν να διατηρηθούν, και μόλις περάσουν οι μέρες που έχουν και δίνουν όλοι, τα δίνουν τότε, αργότερα, για πούλημα και πετυχαίνουν καλύτερη τιμή. Όσοι δεν έχουν είναι αναγκασμένοι να τα δώσουν γρήγορα για να μην τους χαλάσουν και μάλιστα πάνω στο μπαμ που πουλάνε όλοι και τους τα παίρνουν όσο όσο. Αλλά κακά τα ψέματα οι αγρότες είχαν καλομάθει και ο καλομαθημένος είναι δύσκολο να ''μείνει στο ίδιο σπίτι με άλλους δέκα''. Γι' αυτό το λόγο, λίγοι συναιτερισμοί πρόκοψαν στην Ελλάδα, μετρημένοι στα δάχτυλα. Στους άλλους έκανε ο καθένας του κεφαλιού του και διαλύθηκαν. Με τους συναιτερισμούς όμως, χωρίς να είμαι και σίγουρος εδώ, οι τιμές στα ράφια δεν πέφτουν. Απλώς παίρνουν λίγο καλύτερα χρήματα οι παραγωγοί. Κι αυτοί, όχι όσα θα παίρνουν στις αγορές παραγωγών.