Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για να πιεις μια μπίρα, αν παίρνεις το κατώτατο μισθό;

Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για να πιεις μια μπίρα, αν παίρνεις το κατώτατο μισθό; Facebook Twitter
16

 

Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για να πιεις μια μπίρα, αν παίρνεις το κατώτατο μισθό; Facebook Twitter
René Magritte Museum, Brussels, Belgium

 

Το Numbeo, μια βάση δεδομένων με τις τιμές των προϊόντων σ' όλο τον κόσμο, έχει μια λεπτομερή λίστα του μέσου όρου της τιμής μιας μπίρας (0.5 l.) σε όλες τις χώρες του κόσμου. Και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας έχει μια τεράστια βάση δεδομένων με τους κατώτατους μηνιαίους μισθούς.

 

Συνδυάζοντας αυτές τις δύο βάσεις, έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα, στην ερώτηση: Πόσες εργατοώρες κοστίζει μία μπίρα;

 

Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για να πιεις μια μπίρα, αν παίρνεις το κατώτατο μισθό; Facebook Twitter

 

Περιέργως η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου (!), σε ό,τι αφορά τις εργασιακές συνθήκες. Μπορεί να πιστεύουμε ότι όλα εμείς τα τραβάμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα.

 

Όχι ότι αυτός δεν θα ήταν λόγος να κάνουμε τα πάντα για να ανέβουμε σ' αυτή τη λίστα...

 

Πόσες ώρες πρέπει να δουλέψεις για να πιεις μια μπίρα, αν παίρνεις το κατώτατο μισθό; Facebook Twitter

 

======

*ΠΟΣΤ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΣΤ

Όποτε διαβάζω τέτοιες λίστες θυμάμαι το πιο εξωφρενικό τραγούδι των ελληνικών '70ς.

 

Αυτό εδώ:

 


 

Είναι ένα απίστευτα catchy ποπ τραγούδι των '70ς που σκοπό έχει να εμψυχώσει τους εργάτες, στην πραγματικότητα όμως προκαλεί γέλιο και τάση για τεμπελιά. Ένας ύμνος στον καπιταλισμό, μια εκνευριστική ωδή στην «κεφάλια μέσα» κατάσταση της κοινωνίας, που τα ρομποτάκια πρέπει να δεχτούν αδιαμαρτύρητα.

 

Όλο κάτι καλό συμβαίνει στην αφηγήτρια και ξαφνικά πρέπει να φύγει, να τα παρατήσει όλα για να πάει για δουλειά. Περιέργως αυτό την κάνει ηδονικά ευτυχισμένη και θεωρεί ότι το ίδιο πρέπει να συμβεί και σε μας. Ακόμα κι όταν αναφέρει ένα πλούσιο Αμερικάνο που χάρη στα λεφτά του έχει εύκολη ζωή δεν ζηλεύει καθόλου, αντίθετα προτιμά να ξυπνάει στις 7 για δουλειά ανακράζοντας όλο εθνική υπερηφάνεια «Κάτω το δολάριο, ζήτω η δραχμή!»

Με δυο λόγια είναι ένα εξοργιστικο, φανταστικό τραγούδι – και συστήνω την ανάγνωση των στίχων μαζί με την ταυτόχρονη ακρόασή του.

Πέρασα καλά χτες βράδυ στη γιορτή, χόρεψα και μπάλο ήπια και κρασί
Ήρθαμε στο κέφι γέλασα πολύ κι ύστερα θυμήθηκα πως θα 'ρθει το πρωί


Πάμε για δουλειά, πάμε για δουλειά (χέι)

Ό, τι και να κάνεις μην αναστενάζεις ξύπνα και με κέφι πάμε για δουλειά

 

Έρχεται το βράδυ... [ώρα ???]
Άντρες με γραβάτα κι οι γυναίκες με μακριά
Πάνε στις ταβέρνες φεύγουνε λεφτά
Κι ύστερα θυμούνται πως σε λίγο θα 'ναι 7


Πάμε για δουλειά, πάμε για δουλειά (χέι)
Ό, τι και να κάνεις μην αναστενάζεις ξύπνα και με κέφι πάμε για δουλειά

 

Έρχεται ο θείος Τζον απ' την Αμερική
"Hi everybody!" και η τσέπη του κλειστή
πλούσιος πολύ, εύκολη ζωή
κάτω το δολάριο ζήτω η δραχμή!


Πάμε για δουλειά, πάμε για δουλειά (χέι)
Ό, τι και να κάνεις μην αναστενάζεις ξύπνα και με κέφι πάμε για δουλειά

 

Με γεμάτο το στομάχι και στ' αυτιά μας μουσική
Συζητήσεις «Τι κάνετε; Πώς πάει το παιδί;»
«Πήραμε πλυντήριο» «Θα πάρετε κρασί;»
«Πρέπει να πηγαίνουμε. Χαρήκαμε πολύ!»


Πάμε για δουλειά, πάμε για δουλειά (χέι)
Ό, τι και να κάνεις μην αναστενάζεις ξύπνα και με κέφι πάμε για δουλειά

 

-----

O JorgenD μου είπε ότι το τραγούδι υπάρχει και σ' αυτή τη σκηνή απ' το Dolce Vita...

16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

15 σχόλια
Το πλαστό το πασαπόρτισαν και την καρδιά σου μόρτησαν την κάλπικη καρδιά σουτη σκληρήΜη βροντοχτυπάς τις χάντρεςη δουλειά κάνει τους άντρεςτο γιαπί το πιλοφόρι το μυστρίΡημαδιό ζωή και σπίτιαπ’ τα χούγια σου αλήτηπου μετράς το αντριλίκιμε βρισιέςΜη βροντοχτυπάς τα ζάριαόσοι είναι παλληκάριατη ζωή τους την περνούν στις σκαλωσιές
Υπάρχουν χώρες που είναι σε θέσεις με τις περισσότερες ώρες καθαρά λόγο κουλτούρας και θρησκείας! Οπότε άμα κάνουν μια έρευνα με κάτι όπως....γαλα ή κάτι άλλο που πραγματικά έχουν ανάγκη σε χώρες όπως η Ονδούρα (απ τις πιο φτωχές στην Αμερική), και όχι μια ερευνα που λέει οτι στους κάτοικους του Πουέρτο Ρίκο πως είναι τυχεροι επειδή θέλουν πολύ λιγότερες ώρες δουλειέας απο τους κατοίκους το χονγκ κονγκ και Κουβέιτ για μια μπύρα!Έλεος
κ. Δημοκίδη στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η ανεργία και όχι οι εργασιακές συνθήκες. Προφανώς και δεν είναι αυτό το πρόβλημα ιδιαίτερα αν η σύγκριση γίνεται με χώρες του τρίτου κόσμου.
...στο τραγούδι αγαπητέ δεν λέει κάτι κακό. Εν ολίγοις λέει δουλέψτε γιατί είναι υγεία και μην είσαστε ρέμπελοι!!! Θα συμφωνούσα μαζί σου αν έλεγε κάτι όπως "δουλέψτε με μισθούς πείνας..." Κάτι τέτιο δεν όμως δεν αναφέρεται ούτε μάλιστα το είδος της δουλειάς. Θεωρώ πως το νόημα του τραγουδιού λοιπόν μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.ΠΧ...για να γίνω ποιό συγκεκριμένος, αν η δουλειά μου που απέφερε εισόδημα 10,000Ευρώ το μήνα, το τραγούδι αυτό θα το έκανα προσευχή.Αν πάλι,σε αντιδιαμετρική περίπτωση, δούλευα για 10Ευρώ το μήνα δεν θα είχα καν την δυνατότητα να το κατανοήσω μιας και η ανάλογη εκπαίδευση για να το κάνω δεν θα μου είχε προσφερθεί ούτως η άλλως.Αυτά τα ολίγα.
Συζητήσεις «Τι κάνετε; Πώς πάει το παιδί;»«Πήραμε πλυντήριο» «Θα πάρετε κρασί;»«Πρέπει να πηγαίνουμε. Χαρήκαμε πολύ!»Διαχρονική κουβέντα που κοροιδεύαμε γελώντας στα 20, για να την ακούσω σε real time στα 30 από φίλους.
(2 ωρες η μπυριτσα μου8 τσιγαρο σερτικοσαν μου'ρθει το μηνιατικο θυμαμαι το ρεμπετικο :δικη μου ειναι η Ελλας κ στην καταντια της γελας..)Καλα η Τολη ειναι τζαζμενη,στον αντιποδα αρχες '80 η Πλατωνος εγραψε τερμα το οχταωρο,τερμα η καρτα,δεν θα πεθανουμε για τα προς το ζην..http://youtu.be/0BUhpAkTxZA
Μ'εχει βασανισει χρονια αυτο το λατρεμενο Παμε Για Δουλεια.1. Στο οπισθοφυλλο του ομωνυμου δισκου, το τραγουδι αναφερεται οτι γραφτηκε απο δυο (;) ξενικα ονοματα. Υποθετω λοιπον οτι ειναι διασκευη ξενου κομματιου, αλλα η αναζητηση για το ποιο ειναι παραμενει ακαρπη.2. Οντως κι εγω δεν μπορω να καταλαβω τι λεει αυτος ο στιχος στη δευτερη στροφη. Η λυση που δινει καποιο σαητ με στιχους, "ωρα μιας ορμα", δεν ειναι ικανοποιητικη.Ειχα πετυχει τη Μαριαννα Τολη σε μια συγκεντρωση που γινοταν στο μετρο του Συνταγματος και δεν ξερω πώς κρατηθηκα να της ζητησω να λυσει αυτα τα δυο βασανιστικα μυστηρια.
Πλάκα έχει η λίστα, ωστόσο είναι και λίγο πικρή αμα το σκεφτεί κανείς.Στην Ελλάδα η πιο φτηνή που έχω πετύχει σε μαγαζί μισόλιτρη κοστίζει 3ε; άρα 4.3ε/ώρα βασικός μισθός.Το τραγούδι όσο ακαλαίσθητο και αν είναι, το μέτρο, το εξώφυλλο και η αλαζονεία προς τους Αμερικάνους πιο πολύ Σοβιέτ θυμίζει παρά καπιταλισμό. Όπως και να έχει η δουλειά είναι αναγκαστική σε κάθε πρωτόγονη οικονομία.
Συμφωνώ με το "Μπορεί να πιστεύουμε ότι όλα εμείς τα τραβάμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα" όμως πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ζουν μια πραγματικότητα η οποία δεν χωράει σε νούμερα. Τα νούμερα είναι το βασικό επιχείρημα αρκετών που πιστεύουν "ότι όλα πάνε καλύτερα επειδή τα νούμερα είναι καλύτερα". Και για να φτάσουμε στην μπύρα δηλαδή σε κάτι που μπορείς να το πεις μέχρι και "πολυτέλεια" για κάποιους, πρέπει να έχουν καλύψει ενοίκιο, τροφή, λογαριασμούς. Και η πλάκα είναι ότι αυτοί που πρέπει να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες φωνάζουν λιγότερο απο τους "προνομιούχους" αναμεσά τους και εγώ. Πρέπει οι άνθρωποι να ζήσουν με αξιοπρέπεια κάτι το οποίο το έχουν αφαιρέσει επειδή τους αφήσαμε. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού.