O Βαξεβάνης μας υπενθύμισε τι ακριβώς είναι δημοσιογραφία

Facebook Twitter
10

Εκτός από την δημοσίευση της αλήθειας, το δημόσιο καλό που έκανε ο Κώστας Βαξεβάνης τις τελευταίες ώρες είναι ότι θύμισε στον κόσμο τι ακριβώς είναι δημοσιογραφία. Στην Ελλάδα του είσαι ότι δηλώσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια της Κρίσης για αρκετό κόσμο δημοσιογραφία είναι:

1.

Διάφοροι κωμικοτραγικοί τύποι, που περιμένουν κάθε βράδυ την πούδρα να απλωθεί πάνω στο πρόσωπο τους, ώστε να ξεκινήσουν την performance των δελτίων των 8. Η performance αυτή τροποποιείται ανάλογα με το που γέρνει η πλάστιγγα της κοινής γνώμης. «Σήμερα είμαστε θλιμμένοι. Αύριο μια λάμψη στο πρόσωπο μας. Μεθαύριο λίγο παραπάνω αγωνία. Σ-Κ πιο χαλαρά».

Αν ήταν ηθοποιοί δεν θα τους έπαιρναν ούτε για κομπάρσους. Οπότε μια χαρά είναι τα δελτία, γιατί τρώνε και ένα κομμάτι ψωμί.

2.

Διάφοροι τύποι που ανοίγουν δήθεν σχολές δημοσιογραφίας για να μάθουν τα νέα παιδία να λένε το: «Έφαγε η Paris Hilton ένα αστακό και μια σαλάτα και έδωσε λίγο στο σκυλάκι της» με σοβαρό ύφος πολεμικού ανταποκριτή από το μέτωπο της μάχης.

3.

Κάτι κακομοίρηδες bloggers που νομίζουν ότι επειδή τους δίνει η ψηφιακή εποχή την δυνατότητα να γράψουν στο δίκτυο ότι θέλουν, το βαφτίζουν «δημοσιογραφία». Έτσι μείνετε συντονισμένοι και απόψε στο ενημερωτικό blog του τύπου που θα σας αποκαλύψει «ποιος Μασόνος κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ, ποιο ήταν το κρυφό μήνυμα που ήθελε να περάσει η Μέρκελ με το τελευταίο της σακάκι και ακόμα μην χάσετε την αποκάλυψη τι κρέμα χρησιμοποιεί η Λαγκάρντ και διατηρείται τόσο φρέσκια».

4.

Τέλος, όλα αυτά τα τυπάκια που αυτοαποκαλούνται «αναλυτές- δημοσιογράφοι». Που το μόνο που κάνουν είναι να βγάζουν από την μύγα ξύγκι και αυτό να το ονομάζουν «ανάλυση». Κοινώς: «Παρλαπίπες καφενέ ,πάρε τηλέφωνο το βύσμα από την βουλή μην έμαθε τίποτα».

Ήρθε λοιπόν σε ένα απόγευμα ο Βαξεβάνης να τα σβήσει όλα αυτά και να περισώσει λίγο την τιμή ενός επαγγέλματος που βάλλεται από τον κάθε τυχάρπαστο. Η ερευνητική δημοσιογραφία έχει ελάχιστους εκπροσώπους στην χώρα μας. Αυγερόπουλος, Κούλογλου και Τέλλογλου είναι μερικά από τα ελάχιστα παραδείγματα. Τα ρεπορτάζ τους φέρνουν τους τηλεθεατές και αναγνώστες σε επαφή με την πραγματική δημοσιογραφία που είναι η έρευνα για την αλήθεια. Θα μου πεις: «Τι περιμένεις να γίνει; Δεν είδες πως τα μπαλώσανε με την Siemens;». Ναι, είδα. Το θέμα όμως είναι να βγαίνει η αλήθεια στο φως από τους δημοσιογράφους γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Το πώς θα χειριστούν την αλήθεια τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι υπεύθυνοι οι δημοσιογράφοι. Δουλειά τους είναι να αποκαλύπτουν την αλήθεια και να μην πέφτουν στην παγίδα «αφού δεν θα γίνει κάτι τι να κάθομαι να ψάχνω τώρα». Άντε, μήπως και το «Αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» δεν ακουστεί ξανά στους δρόμους. Πράγμα δύσκολο...

Υ. Γ

Έβλεπα ένα δελτίο ειδήσεων χθες σε ένα ιδιωτικό κανάλι. Να το καταλάβω να μην είναι πρώτη είδηση το θέμα «Σύλληψη Βαξεβάνη». Έχουμε τα ρημαδομέτρα. Μα ούτε δεύτερη; Ούτε τρίτη; Έπαιξαν το θέμα μετά τις οδηγίες προς τους κατοίκους για τον τυφώνα που θα χτυπούσε την Νέα Υόρκη!

Τουλάχιστον στο θέμα τι είναι πρώτο και τι δεύτερο το ίντερνετ σας έβαλε χθες τα γυαλιά.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
Εγώ πάλι,αν και επιφυλακτική με την κίνηση του Βαξεβάνη (δηλαδή,που βρήκε τη λίστα δεν έχω ακούσει...αν κάποιος ξέρει ας με ενημερώσει γιατί πραγματικά δε γνωρίζω) θεωρώ ότι καλά έκανε και τη δημοσίευσε για τον εξής απλούστατο λόγο: από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κάτι...τόσες μέρες μας ζαλίζουν με τη λίστα,η οποία πότε χάνεται,πότε βρίσκεται κλπ.Και έχουμε καταλάβει πως δε μπορεί να είναι όλοι φοροφυγάδες,μην αγχώνεστε οι "αθώοι"...είναι όμως μία πρώτη ευκαιρία για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της φοροδιαφυγής...τόσο καιρό στο ΔΝΤ και να γίνει κάτι σοβαρό για αυτό το θέμα δεν έγινε.Μέχρι τώρα πληρώνει ο κοσμάκης (και ενώ και αυτός έχει φταίξει,δε λέω) πληρώνει το δικό του μερίδιο πληρώνει όμως και το μερίδιο του πλούσιου φοροφυγά.Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε...μόνο και μόνο οι αθώοι αυτής της λίστας θα έπρεπε να ζητήσουν ελέγχους και διαφάνεια. Πιστεύω ότι από όλα αυτά που έχουν συμβεί τόσο καιρό στην Ελλάδα,είναι το λιγότερο το να εκτεθείς γιατί έχεις καταθέσεις στην Ελβετία και να σε κατηγορήσουν ως φοροφυγά(μέχρι πρόσφατα δε,αυτό αποτελούσε τιμή,εξυπνάδα και μεγάλο trend).Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί πολύ χειρότερα από τις συνέπειες της κρίσης.
Με ποιον τρόπο εξυπηρετήθηκε η αλήθεια ή το δημόσιο συμφέρον ( κατά την προσφιλή βαρύγδουπη έκφραση του Βαξεβάνη )? Τα ονόματα αυτά δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελληνικών αρχών , οριστικά και αμετάκλητα , μετά την -πολύ όψιμη και πολύ ύποπτη- παράδοσή τους από το Βενιζέλο? Τι άλλο εξυπηρετούσε η δημοσιοποίηση των ονομάτων , εκτός από την ικανοποίηση της περιέργειας του κοινού και την αύξηση της κυκλοφορίας του εντύπου του- ενώ βέβαια η παράπλευρη απώλεια ήταν η δυσφήμιση 2.000 Ελλήνων πολιτών ?
Τον κύριο Βαξεβάνη τον εκτιμούσα πάντα ως δημοσιόγραφο τώρα του βγάζω και το καπέλο!Ο όρος δημοσιογραφία είναι εντελώς διαφορετικός απο αυτό που έχουν κάνει πράξη ΔΥΣΤΥΧΩΣ το μεγαλύτερο ποσοστό ''δημοσιοφράφων'' στην Ελλάδα.Έχω σιχαθεί την τηλεόραση με αυτούς και την έννοια τους.Υ.Γ Τον Παπακωνσταντίνου γιατί δεν το συλλάβατε...???Υ.Γ. 2.. Αν και όσοι τολμούν να ταρακουνήσουν το σύστημα εδώ στην Ψωροκώσταινα δεν ξαναβλέπουν Ήλιο...όπως ο κύριος Γκόλιας που Ω τι περίεργο ποτέ δεν μάθαμε τίποτα!!Είστε αλήτες όλοι, μας έχετε δημιουργήσει τέτοια απαξίωση για τα πρόσωπα σας.ΜΑΚΑΡΙ να γίνουν πολλοί Βαξεβάνηδες μπας και πάρουμε και εμείς τα πάνω μας και σταματήσουν να μας λένε στην ουσία ''Είστε μαλάκες και γελάμε μαζί σας''.
Το οτι το επιπεδο της δημοσιογραφιας στην Ελλαδα ειναι τραγικο και το δημοσιογραφικο ρεπορταζ συνηθως αφορα τις αστακομακαροναδες που τρωει στην Μυκονο ο καθε τυχαρπαστος "επιχειρηματιας" με συνοδεια γλαστρας, δεν σημαινει οτι αυτο που εκανε ο κυριος Βαξεβανης δεν ειναι ανηθικο. Δεν ειναι δημοσιογραφια να βγαζεις αθωους ανθρωπους στην πυρα και να τους ριχνεις στον οχλο που θελει αιμα. Που ειναι τα προσωπικα δεδομενα και που το τεκμηριο αθωοτητας; Ειδικα οταν στην λιστα ειναι μονο 2 με 3 πολιτικοι! Αυτο ειναι αυτοδικια και ζουγκλα κυριε Μακρη, αλλα χαιρομαι γιατι τουλαχιστον ορισατε τι ειναι για σας δημοσιογραφια.
Μήπως δέν είναι αυτη όλη η λίστα ; Πού είναι οι πολιτικοί - για τους οποίους έγινε τάχα η απόκρυψη ; Και τα ποσά ; Δέν παίζουν ρόλο ; Και γιατί δέν τα έβγαλε ; Χρονολογίες ; Προσέξτε τα φωτοστέφανα, δέ λέω, συνηθίζονται στη χώρα μας γιατί φαίνεται διαβαζόταν πολύ ο Ρομπέν των δασών στην παιδική μας ηλικία. Συγχωρήστε με όμως, αλλά τους δημοσιογράφους δέν τους παραχωρεί κανείς a priori το εύσημο της ειληκρινούς πρόθεσης - την κέρδισαν την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό και την υποψία μας, με σκληρούς αγώνες ! Γι αυτό... δώστε του "Πούλιτζερ" αλλά για τα μάτια του κόσμου κάντε του και καμιά ερώτηση. Λέω...
Δημοσίευσε μία λίστα με καταθέτες μίας τράπεζες. Ούτε έκανε έρευνα να δει αν και ποιοι είναι πιθανοί φοροφυγάδες, απλά έδωσε τα ονόματα φόρα παρτίδα στη δημοσιότητα. Τώρα αυτό δεν ξέρω πως το λες, αλλά για δημοσιογραφία δεν μου κάνει. Ελπίζω και εύχομαι αυτός ο κατήφορος να μην σταματήσει εδώ. Αύριο μεθαύριο θέλω να έρθει κάποιος άλλος αντίστοιχος μάγκας και να δημοσιεύει προσωπικά στοιχεία που αφορούν εσάς και τότε να δω πως θα το βαφτίσετε.ΑΡΜΑΤΙΣΤΗ σε λίγο δεν θα καμωνόμαστε ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα. Θα επιστρέψουμε εκεί που δικαιωματικά ανήκουμε.
Aν και προφανώς η δημοσιογραφία στην Ελλάδα είναι όντως όσο τραγική όσο περιγράφει το κείμενο,νομίζω πως και ο Βαξεβάνης βλέπει την δημοσιογραφιά μέσα απο ενα (διαστραβλωτικό) Ελληνικό μικροσκόπιο:στην επιστολή του στον Βενιζέλο είχε χαρακτηρίσει τον έλεγχο της εξουσίας ως βασικό ρόλο των δημοσιογράφων. Όμως,το ότι δεν υπάρχει κάποιος να ελέγξει την Ελληνική εξουσία, δε σημαίνει πως αυτός είναι ρόλος της δημοσιογραφίας.
Νομίζω ότι κάνεις λάθος που το βλέπεις σαν ελληνική ιδιομορφία αυτό. Δημοκρατικές χώρες (Αγγλία που έχω προσωπική εμπειρία, Αμερική, Γερμανία, Σουηδία κλπ)έχουν πολλούς δημοσιογράφους σαν τον Βαξεβάνη και τους 3-4 ακόμα που έχουμε (και βρίζουμε) εμείς και όλοι τους κάνουν ακριβώς αυτό: Ελέγχουν και κρίνουν την παραμικρή κίνηση όχι μόνο της πολιτικής εξουσίας, αλλά και κάθε εξουσίας (αστυνομικής, δικαστικής ακόμα και οικονομικής μέσω ελέγχου σε ιδιώτες επενδυτες σε μικρότερο βαθμό). Μάλιστα συνήθως τις κρίνουν πολύ αυστηρά αλλά αυτό οδηγει την εξουσία σε εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις έτσι ώστε να αποφύγουν την κατακραυγή βαδίζοντας όσο μπορούν πάνω στους νόμους και στην κοινωνική ηθική.Στην Αγγλία το BBC παραδίδει μαθήματα αποτελεσματικού ελέγχου στην εξουσία καθημερινά. Και τα υπόλοιπα κανάλια ασκούν κριτική και ελέγχουν το BBC. Τα αποτελέσματα στην ποιοτική ενημέρωση είναι ορατά σε όλους. (πχ υπουργοί παραιτήθηκαν για υπεξαίρεση 150 λιρών!)Δεν ξέρω για σένα, αλλά εμένα μ'αρέσει αυτό που βλέπω στο εξωτερικό και θα ήθελα κάτι παρόμοιο και στην χώρα μου. Εφόσον λοιπόν οι πολιτικοί δεν θα αλλάξουν από μόνοι τους και εμείς δεν έχουμε καμιά όρεξη να τους αλλάξουμε προς το καλύτερο όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες 6-7 εκλογές, αυτό που μας απομένει είναι να τους ελέγχουμε όσο μπορούμε.Εξάλλου ΚΑΙ αυτός ΕΙΝΑΙ ο ρόλος της δημοσιογραφίας εξ'ορισμού. Ψάξ'το.
Συμφωνώ γενικά με όσα λες αλλά νομίζω τα ερμηνεύω διαφορετικά. Μένω στην Αγγλία. Το BBC δεν κάνει έλεγχο εξουσίας. Ενα ρεπορτάζ του BBC (δημοσιογραφία) φέρνει στο φως καταστάσεις και οδηγεί σε εξεταστικές επιτρόπες απο το κοινοβούλιο (έλεγχος εξουσίας). Συμφωνώ μαζί σου οτι αυτά ειναι πολύ πιο υγιή στοιχεία κοινωνίας και πολιτείας και μακάρι ο Βαξεβάνης κι η λίστα να οδηγούσε σε εξεταστικές επιτρόπες από αυτούς που όντως έχουν ως καθήκον τον έλεγχο της εξουσίας. Το ότι όμως έχουμε άχρηστο κοινοβούλιο, δε νομιμοποιεί τον δημοσιογράφο ως ελεγκτή εξουσίας, αυτό είναι από αναποτελεσματικό ως επικίνδυνο.