Προωθούν Βουλή 250 βουλευτών και Γερουσίας

Προωθούν Βουλή 250 βουλευτών και Γερουσίας Facebook Twitter
13

Βουλή 250 βουλευτών προωθεί η κυβέρνηση με ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και θέσπιση Γερουσίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στο ζήτημα έχουν ήδη συμφωνήσει Σαμαράς και Βενιζέλος ενώ διαφωνίες υπάρχουν για το θέμα της Γερουσίας από 50 γερουσιαστές και πως η σχετική πρόταση θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτός που φέρεται να διατυπώνει ενστάσεις για αιρετή Γερουσία είναι ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της δυνατότητας μιας κυβέρνησης να εξαντλεί την τετραετία διατυπώνοντας την άποψη ότι ακόμη κι αν πέφτει μια κυβέρνηση, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να αναδεικνύεται νέα, χωρίς προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πρόταση αυτή είναι μέρος της Συνταγματικής Αναθεώρησης, συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι αναζητούνται και τρόποι ώστε να περάσει το σχέδιο για σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές χωρίς να χρειαστούν 180 ψήφοι.

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Είναι σαν παιχνίδι όπου για να κερδίσει ξανά ο ίδιος αλλάζου οι κανόνες στο μέσο της προηγούμενης παρτίδας. Για να νιώθει ο πολίτης όχι απλά αδύναμος αλλά εντελώς ανίκανος να ελέγξει τη μοίρα του. Το απαύγασμα της Δημοκρατίας
Σαφώς και η απόφαση για μια τέτοια μεταβολή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κρίσης του ίδιου του λαού με δημοψήφισμα. Όσον αφορά στον Πρόεδρο, θεωρώ ότι ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων του με την αναθεώρηση του 1986 ήταν ένα σωστό βήμα, οπότε μια διεύρυνση των καθηκόντων του θα ήταν ανούσια. Ένα σημαντικότατο βήμα θα ήταν ενδεχομένως ο Πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας από το λαό. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βέβαια το θέμα της δημιουργίας Συνταγματικού Δικαστηρίου, που επίσης ακούγεται.
Τωρα φταιει καποιος να αναφωνησει οτι αυτοι οι "πολιτικοι ηγετες" δεν εχουν το Θεο τους ;Προτεινουν την μειωση των 300 σε 300 ! Εχοντας,επιπλεον,υποψιν τους,οτι αν ιδρυθει Γερουσια,τοτε,ως διαφορετικο θεσμικο οργανο,θα πρεπει να εχει οχι μονον νεες κτιριακες εγκαταστασεις,αλλα και νεους,επιπροσθετους,υπαλληλους ,αποσπασμενους,συμβουλους,πρατρεχαμενους και δεν συμμαζευεται!!Ευτυχως,τουλαχιστον,απανταται ακομη μια φορα το διαχρονικο ερωτημα αν "μας περνανε για ηλιθιους".Προφανεστατα ναι.
Όσοι χαίρονται με ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών, φαντάζομαι πως ικανοποιούνται με το να ξέρουν πως πληρώνονται λιγότεροι βουλευτές από τους φόρους τους. Επιχείρημα τουλάχιστον κοντόφθαλμο. Γιατί να μην καταργήσουμε εντελώς την Βουλή τότε, να πληρώνουμε μόνο κάνα δυό συνταγματάρχες όπως παλιά. Περισσότεροι βουλευτές σημαίνει, θεωρητικά τουλάχιστον, μεγαλύτερη ποικιλία στην εκπροσώπηση.
@DelusionsEndΣε σοβαρές χώρες αυτό περιορίζει την εξουσία της Βουλής, αφού τα νομοθετήματα πρέπει να εγκριθούν κι απ' τη Γερουσία, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, ιδίως αν έχεις βουλευτές στυλ Μπαρμπαρούση. Στη δική μας χώρα θεωρώ ότι δεν θα παίξει κανένα απολύτως ρόλο. Όσο ο κομματισμός αφήνεται να δηλητηριάζει τη κοινωνία μας δε νομίζω ότι θα του ξεφύγει η Γερουσία. Κομματικοποιημένη θα καταντήσει κι αυτή όπως τα πάντα σε αυτή τη χώρα.
Κατ'αρχάς (περίεργο) δεν διαφωνώ μαζί σου(ντάξει ίσως εκτός από το σοβαρές χώρες).Από'κει και πέρα το να μειώνεις τον αριθμό των βουλευτών "σπάει" την εκπροσώπηση και μικρότερων ομάδων.Οδηγούμαστε εν τέλει σε μοντέλο αναγκαστικού δικομματισμού(ναι και τώρα δεν έχουμε ξεφύγει,αλλά φαντάσου κάτι σαν τις ΗΠΑ:2 κόμματα μέσα στο κοινοβούλιο όλα κι όλα).Άρα λιγότερα στόματα να βουλώσει ο κάθε κυβερνώντας από απέναντι,άρα περνάει τις βρωμοδουλειές του ακόμα πιο ανενόχλητος.Δεύτερον,καλά αυτό με το να μην χρειάζονται εκλογές στην περίπτωση που πέσει μια κυβέρνηση δείχνει ότι απλά η λαϊκή βούληση θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.Είναι που είναι τώρα,μετά από αυτό απλά θα κάνουν ακόμα περισσότερα αίσχη για να στηρίξουν τις πολιτικές τους,όσο επαίσχυντες και αν είναι.Τρίτον,το πολίτευμα λέγεται Προεδρευομένη και όχι Προεδρική κοινοβουλευτική δημοκρατία για κάποιους λόγους.Οι συνταγματολόγοι μετά την Χούντα κάτι είχαν πει γι αυτό αν θυμάμαι καλά.Και ένας λόγος είναι πως δεν γίνεται να συγκεντρώνει ένα άτομο περισσότερες εξουσίες από άλλους και να λειτουργεί μια χώρα σαν τσιφλίκι του.Τα παραδείγματα που αυτό λειτούργησε αρνητικά κατά την Ιστορία πάμπολλα(ξεχνάει π.χ. κανείς τον "αξιαγάπητο" Γέλτσιν που από κάτω ο λαός και το κοινοβούλιο του φώναζαν και αυτός έκανε ότι του καπνίσει;).Τι άλλες αλλαγές θα επιφέρει αυτή η αναθεώρηση,για να την φέρουν στα μέτρα τους και στα μέτρα αυτής της διάταξης,δεν θέλω να το σκέφτομαι.Δεν αποτελεί πάντως λύση ο ρεπουμπλικανισμός,οπότε αν μη τι άλλο πρέπει για μια φορά τουλάχιστον,γι αυτό το θέμα να διαμαρτυρηθούμε όλοι.
@DelusionsEndΑφήνοντας στην άκρη το νόημα των όσων λες στο σχόλιο σου, λέγοντας μόνο πως συμφωνούμε 100%.κρατάω την φράση κλειδί "ντάξει ίσως εκτός από το σοβαρές χώρες".Ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένουμε να βλέπουμε τις άλλες χώρες ως "σοβαρές" επειδή δεν κάνουν τα ίδια -αλλά διαφορετικά και σε πολλές περιπτώσεις πολύ πιο χοντρά- λάθη με εμάς. Η αναφορά σου στην εδώ και χρόνια κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι ένα τέλειο παράδειγμα.
Τι να σου πω Aleee,μην ρωτάς εμένα.Ρώτα το αξιακό σύστημα με το οποίο εμποτίζεται ο ΄άνθρωπος ολάκερες γενιές τώρα.Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος θεωρεί "σοβαρές" χώρες,αυτές που στον ρου της ιστορίας έχουν βρεθεί σε περιόδους που είχαν τεράστια ισχύ.